Πολιτική

12 Δεκεμβρίου 2019 07:22 Τελευταία ενημέρωση : 12 Δεκεμβρίου 2019 14:24

Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής το "μνημόνιο" Τουρκίας - Λιβύης. Τι αναφέρει το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου. Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα.

Στη Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις
-

Στις Βρυξέλλες στρέφεται σήμερα το βλέμμα της Ελλάδας, καθώς ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής τις τουρκικές προκλήσεις, αναφορικά με το «μνημόνιο» που έχει υπογράψει με την Λιβύη.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, που περιήλθε στη γνώση του Reuters, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, θα δηλώσουν σήμερα ότι το σύμφωνο αυτό, για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο, αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)», τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι σε αυτό ικανοποιούνται τρία θέματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τουρκικές προκλήσεις: Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας,  η ρητή αναφορά ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα αυτή η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης και η διατύπωση της ανεπιφύλακτης στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα και την Κύπρο. "Αυτά τα τρία πράγματα δίνουν την πολιτική «ομπρέλα» ώστε όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά και οι υπουργοί να μπορέσουν να εξειδικεύσουν ένα πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα ακόμα και με κυρώσεις, εάν χρειαστεί" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή «ομπρέλα» στήριξης της χώρας μας μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

Ωστόσο, η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη, τονίζοντας στο συνοδευτικό έγγραφο ότι το "μνημόνιο" υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου και τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

συμφωνία τουρκίας - Λιβύης

Νωρίτερα, άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, υποστήριξε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν προχωρήσει, χωρίς την άδειά της, σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία. Επομένως, με την κατάθεση των συντεταγμένων, από σήμερα, η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα εάν ασκήσει την κυριαρχία της λίγο έξω από τις ακτές της Κρήτης.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αhaber, χαρακτήρισε νόμιμη τη συμφωνία με τη Λιβύη και πρόσθεσε ότι με τη συγκεκριμένη χώρα μπορούν να κάνουν και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. «Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς τη δική μας άδεια θα τους εμποδίσουμε» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ  - Τουρκία - Λιβύη - συντεταγμένες

Εξάλλου, η Τουρκία εξέδωσε έξι Navtex για στρατιωτικές ασκήσεις σε περιοχές που εκτείνονται από περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο και νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης, μέχρι και σε περιοχή στα σύνορα με το ψευδοκράτος. Η πρώτη NAVTEX προβλέπει στρατιωτικές ασκήσεις για τις 17-18 Δεκεμβρίου από τις 6 π.μ – 3 μ.μ. Η δεύτερη προβλέπει στρατιωτικές ασκήσεις για τις 17-18 Δεκεμβρίου από τις 6 π.μ μέχρι τις 3 μ.μ. Η τρίτη NAVTEX προβλέπει στρατιωτικές ασκήσεις για τις 17-18 Δεκεμβρίου από τις 9 π.μ μέχρι τις 3 μ.μ. Η τέταρτη προβλέπει στρατιωτικές ασκήσεις για τις 17-18 Δεκεμβρίου από τις 6 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. Η πέμπτη NAVTEX προβλέπει στρατιωτικές ασκήσεις για τις 17-18 Δεκεμβρίου από τις 6 π.μ μέχρι τις 3 μ.μ και η έκτη προβλέπει στρατιωτικές ασκήσεις για τις 18-19 Δεκεμβρίου από τις 5 π.μ μέχρι τις 4 μ.μ.

Λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στην Τουρκία να μην παρερμηνεύει την ψύχραιμη στάση της Ελλάδας. «Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ως χώρα διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.

Ήδη φαίνεται να διαμορφώνεται ένα ισχυρό μέτωπο κατά της τουρκικής αυθαιρεσίας. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη συστρατεύονται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε και εσχάτως και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως άφησε να εννοηθεί η σκληρή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, τόνισε από πλευράς του πως υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορά της. Υπογράμμισε δε πως η Σερβία θα υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την κυριαρχία της σε ξηρά και θάλασσα.


Σκληρή γλώσσα κατά όλων εκείνων που καλλιεργούν κλίμα ηττοπάθειας έναντι της Τουρκίας, χρησιμοποίησε στη Βουλή  ο Νίκος Παναγιωτόπουλος«Δεν προσφέρουμε στη χώρα με προπαγάνδα κλίματος ηττοπάθειας», επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε: «Να  μην υποκύπτουμε ως κοινωνία σε μια προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί, είναι "μεγάλο λάθος"». Ο κ. Παναγιώτοπουλος σχολίασε ακόμη, πως στην Τουρκία δημιουργείται «προπαγάνδα κλίματος υπεροχής κι όχι ηττοπάθειας».

Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την στάση που είχε προεκλογικά, άσκησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του λαϊκισμό και λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω».

Την άποψη ότι ζούμε σε μία περίοδο στην οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ξεφύγει των ορίων και επιδιώκει να γίνει κάτι καλύτερο από τον πατέρα του έθνους των Τούρκων Κεμάλ Ατατούρκ, εξέφρασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Θεόδωρος ΡουσόπουλοςΌπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στον Ερντογάν: «Θα ήθελε να βλέπει σε λίγα χρόνια, εν ζωή ο ίδιος ή και αργότερα οι απόγονοι του τη φωτογραφία του όπως βλέπουν την φωτογραφία 80 χρόνια μετά του Κεμάλ σε όλα τα κεντρικά κτίρια ή στις εξωτερικές προσόψεις, είτε στο εσωτερικό των γραφείων στην Τουρκία, να βλέπει τη δική του φωτογραφία, να αντικαταστήσει δηλαδή να γίνει αυτός ο πατέρας των Τούρκων. Πιστεύω επειδή ακριβώς το κλίμα στη Λιβύη είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που φαντάζεται κανένας για μία ήρεμη και δημοκρατικά ευνομούμενη χώρα, είναι διχασμένη η χώρα και επειδή ο πρόεδρος της βουλής της Λιβύης είναι αντίθετος με την συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν και επειδή στον ΟΗΕ δεν μπορούν να αποδεχτούν έτσι άκριτα αυτή τη συμφωνία την οποία πρέπει να βάλουμε σε εισαγωγικά, πρέπει να είμαστε εφησυχασμένοι μεν αλλά ούτε και ανήσυχοι μέχρι βαθμού που να προκαλεί στον κόσμο μία κάποιου είδους αναταραχή. Νομίζω ότι εμείς δεν έχουμε άλλον δρόμο από τη διεθνή διπλωματία».

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1» το πρωί τόνισε για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ότι τίποτα το θετικό δεν έχει να περιμένει ο ελληνικός λαός. "Η πολιτική και το δόγμα που λέει ότι είμαστε «τα καλά παιδιά» των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και θα εξασφαλίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έχει χρεοκοπήσει, καθώς αυτή η πολιτική είναι ο παράγοντας που δημιουργεί το πρόβλημα και δεν το λύνει", υπογράμμισε ο Ν. Σοφιανός.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ