Quantcast

Πολιτική

17 Δεκεμβρίου 2019 16:18

“Εμφύλιος” ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Κόντρα στη Βουλή, ανάμεσα σε Βαρβιτσιώτη και Αναγνωστοπούλου, με φόντο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

“Εμφύλιος” ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις τουρκικές προκλήσεις

Εν ευθέτω χρόνο και εάν υπάρξει κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα το διπλωματικό όπλο των κυρώσεων, επεσήμανε στη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια κινήσεων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα κόμματα ζήτησαν να ενημερωθούν για το θέμα των κυρώσεων με τη Σία Αναγνωστοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει ότι πρώτη φορά ακούει με σαφήνεια ότι δεν τέθηκε θέμα.

Απαντώντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως η εξειδίκευση των κυρώσεων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Υπάρχουν οι συμφωνημένες κυρώσεις. Η ενεργοποίηση αυτών των κυρώσεων εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία» είπε και συμπλήρωσε πως «αυτό το διπλωματικό όπλο είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση. Αντιλαμβανόμαστε το πλαίσιο κυρώσεων όχι ως αστεία υπόθεση ούτε ως διατύπωση ευχής αλλά ως πλαίσιο αυστηρό. Είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ που δεν είναι αμυντική δύναμη. Έχει μόνο δυνατότητα άσκησης οικονομικών μέτρων γι' αυτό και κρίναμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος οπλοστασίου αποτροπής σε ενδεχόμενο παράνομης χάραξης ΑΟΖ».

ΣΥΡΙΖΑ: αδύναμη η κυβέρνηση να χαράξει συνεπή εξωτερική πολιτική

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του για τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι «η διγλωσσία και η έλλειψη στρατηγικής βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της Κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών στις 9/12/2019 μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών δήλωνε, μεταξύ άλλων: «Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου».

Και σήμερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Βουλή, προέβη στην ακριβώς αντίθετη δήλωση: «Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα έκανε λόγο για «στρατηγική απόφαση» και ότι θα ζητηθούν κυρώσεις «εν ευθέτω χρόνω κι αν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία», διότι «αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες».

Δηλαδή όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει η Κυβέρνηση το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμοδίου υπουργείου, όχι μονό δεν θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονες μας προς αποφυγή παρεξήγησης.

Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά:  τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φοβόμασταν. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ