Πολιτική

08 Ιανουαρίου 2020 06:43 Τελευταία ενημέρωση : 08 Ιανουαρίου 2020 08:17

Μητσοτάκης σε Τραμπ: καμία ανοχή σε παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Διάβασέ μου το...

Ο απολογισμός του Πρωθυπουργού για την συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η "καυτή ατζέντα", η στάση του Ντ. Τραμπ και οι προκλήσεις της Άγκυρας.

Μητσοτάκης σε Τραμπ: καμία ανοχή σε παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων
-

Την απόλυτη ικανοποίηση του από την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, καθώς δεν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, ότι «είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ, για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Τόνισε δε, ότι «τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35.

Αυτό όπως σημείωσε, αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35, από το 2024 και μετά.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, o Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε  ότι "Η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκεται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία της και προσβλέπουμε στην περαιτέρω βελτίωσή της, ειδικά στους τομείς της άμυνας και των επενδύσεων".

Tweet - Μητσοτάκης - Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτήθηκε για τις τουρκικές προκλήσεις και το εάν προτίθεται να μιλήσει στον Τ. Ερντογάν και απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Συζητώ με τον Ερντογάν και πολλές χώρες για το θέμα της Λιβύης. Μιλήσαμε με την Αγκελα Μέρκελ για αυτό το ζήτημα για το τι συμβαίνει εκεί. Θα μιλήσουμε με τη Ρωσία που εμπλέκεται και νομίζω ότι τώρα η κατάσταση δεν είναι καλή. Εχουμε μια πολύ καλή θέση και θα δούμε αν θα βρούμε λύση στο πρόβλημα.

Αμεσα αντέδρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πήρε το λόγο και ξεκαθάρισε ότι είναι σημαντικό ότι συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια. Ευελπιστούμε στην δική σας υποστήριξη ώστε αυτή η προκλητική συμφωνία να μην ισχύσει. Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη γιατί είναι πολύ σημαντικό θέμα.

Μητσοτάκης - Τραμπ - Λευκός Οίκος

Νωρίτερα, «η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. 

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», είπε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στα γεωπολιτικά είπε ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους. «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», πρόσθεσε ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. «Να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν τη διαφορά», συμπλήρωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί. «Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε. Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για το ραντεβού Μητσοτάκη - Τραμπ, υποστήριξες ότι πρόκειται για πρωτοφανές φιάσκο, με κυβερνητικές πηγές να απαντούν κάνοντας λόγο για "αραχνιασμένη αντιπολιτευτική τακτική. Ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα εξέδωσαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο "Καλημέρα Ελλάδα", εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς, για τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη - Τραμπ.