Πολιτική

13 Ιανουαρίου 2020 19:09 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιανουαρίου 2020 13:08

Πάιατ: φανταστικά επιτυχημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Ήταν μια υποδειγματική παρουσίαση επιπέδου masterclass, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης για τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Πάιατ: φανταστικά επιτυχημένη η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
-

Προκλητικές ενέργειες που δεν βοηθούν, χαρακτήρισε τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας, δηλαδή τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ και το μνημόνιο με τη Λιβύη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Σε ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου προχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπεγράφη με μέρος μόνο της λιβυκής κυβέρνησης. Το χαρακτήρισε προκλητικό και είπε ότι δεν βοηθά, όπως και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι μονομερείς ενέργειες, ξεκαθάρισε ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν είναι τρόπος ανακήρυξης θαλασσίων ζωνών, ενώ επανέλαβε ότι τα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια θαλάσσια δικαιώματα με την ξηρά. “Η άποψή μας, είπε ο κ. Πάιατ, είναι ότι οι μονομερείς ενέργειες που έχει κάνει η Τουρκία, είτε στέλνοντας πλωτά γεωτρύπανα μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, είτε κάνοντας μονομερείς ανακηρύξεις με μέρος της Λιβυκής κυβέρνησης, ότι αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν και είναι προκλητικές.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε χαρακτηριστικά: "Τα καλά νέα είναι ότι Ελλάδα και ΗΠΑ μοιράζονται πολύ παρόμοιες απόψεις στα μεγάλα θέματα των σχέσεων με την Τουρκία, την οποία θέλουν προσδεδεμένη στη Δύση".

"Είναι μέρος της αποστολής μου" - Τι είπε ο για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία

Ο κ. Πάιατ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει τα περί επικείμενης ανάληψης πρωτοβουλίας μεσολάβησης των ΗΠΑ για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, που είδαν το φως με αντικρουόμενα δημοσιεύματα. Δεν θέλησε να λάβει σαφή θέση, χαρακτηρίζοντας ανόητη την όλη συζήτηση, διευκρίνισε όμως σαφέστατα ότι δεν άλλαξε κάτι στην πάγια πολιτική των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους για την αποκλιμάκωση εντάσεων, φέροντας ως παράδειγμα τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών από τους Τούρκους και τον εμβολισμό ελληνικού πλοίου από τουρκικό. "Είναι μέρος της αποστολής μου", είπε χαρακτηριστικά.

"Νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι μάλλον ανόητη. Ασφαλώς οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε αυτά τα θέματα. Ασφαλώς θέλουμε να δούμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ασφαλώς θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι δυο σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα φτάσουν σε σημείο κρίσης" πρόσθεσε. 

Διθυραμβικά σχόλια Πάιατ - "Φανταστικά επιτυχημένη" η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Διθυραμβικά ήταν τα σχόλιά του Αμερικανού πρέσβη για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ξεκάθαρα τις ελληνικές "κόκκινες γραμμές" και προώθησε αποτελεσματικά όλα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. "Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο καλύτερο σημείο τους", είπε ο κ. Πάιατ και προσφέρθηκε να ενημερώσει και τον Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ