Quantcast

Πολιτική

14 Ιανουαρίου 2020 11:50 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιανουαρίου 2020 22:18

Μηταράκης: αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών

Διάβασέ μου το...

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού είναι ολοκληρωμένο και θα κριθεί στην πράξη, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Μηταράκης: αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών

Ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου, από πολίτες του νησιού, παρουσίασε στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος.

Για τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου, ο κ. Μηταράκης δήλωσε τα εξής:

Παρουσίασα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληροί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει την σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δε μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μην διευκολύνονται οι επιστροφές.

Παρά τις φωνές, ο Δήμος ενέκρινε (α) τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου, και (β) το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο Δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο Δήμος επιμένει σε μια πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η Κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η Κυβέρνηση, πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον, θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για το Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου.

Λιντσάρισμα - Μηταράκης - Χίος

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τους κατοίκους των νησιών για το Προσφυγικό/ Μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι «κάναμε αρκετή υπομονή ως τώρα περιμένοντας από την κεντρική διοίκηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν έχουμε δει αποτελέσματα».

“Πολλοί πίστεψαν αυτά που έλεγε η ΝΔ προεκλογικά για το μεταναστευτικό, ότι για τις ροές προσφύγων και μεταναστών έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αντιδρούν” ήταν το σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη για τα επεισόδια στη Χίο σε βάρος του κ. Μηταράκη και τόνισε πως από τότε που βγήκε κυβέρνηση η ΝΔ ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν στα νησιά τετραπλασιάστηκε.

Την επίθεση στον κ. Μηταράκη, καταδίκασαν τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, όσο και η Ελληνική Λύση, ζητώντας παράλληλα αλλαγή πολιτικής από την κυβέρνηση στη διαχείριση του Προσφυγικού/ Μεταναστευτικού, προσεγγίζοντας βέβαια το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία.

Μια σύλληψη για τα επεισόδια

Με την κατηγορία της διατάραξης κοινής ειρήνης και βίας κατά υπαλλήλων αναμένεται να οδηγηθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου 32χρονος, ο οποίος συνελήφθη σήμερα από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου για τα επεισόδια χθες το βράδυ στο δημαρχείο Χίου.

Επίσης έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου ένας ακόμα 45χρονος Χιώτης ο οποίος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ