Πολιτική

15 Ιανουαρίου 2020 06:57 Τελευταία ενημέρωση : 15 Ιανουαρίου 2020 22:53

Λιβύη: αντιδράσεις για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου

Διάβασέ μου το...

Το «όχι» του Βερολίνου στην Αθήνα. Για πισωγύρισμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντά ο Στέλιος Πέτσας. Η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Λιβύη: αντιδράσεις για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου
-

Εκτός της γερμανικής πρωτοβουλίας για τη Λιβύη φαίνεται ότι μένει η Ελλάδα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που θα συμμετάσχουν στη διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τον τερματισμό το εμφυλίου πολέμου στη βορειοαφρικανική χώρα.

Σε αυτήν θα λάβουν μέρος απεσταλμένοι από: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έστειλε επίσης προσκλήσεις στην Τουρκία, την Αφρικανική Ένωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να πάρει θέση για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κλήθηκε τελικά να πάρει μέρος στην Διάσκεψη για την Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Bερολίνο. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στην δήλωσή του στον ΑΝΤ1 και στον ανταποκριτή του στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, εξήγησε τη θέση των ΗΠΑ με την οποία προσέρχεται η αμερικανική διπλωματία στο ραντεβού του Βερολίνου, ενώ υπογράμμισε την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα κόμματα της Λιβύης και δεν τους επιβάλλεται. Σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για το πως σχολιάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα, ενώ ζήτησε να συμπεριληφθεί στις χώρες που θα μετέχουν στην διάσκεψη στο Βερολίνο, αυτό δεν έγινε αποδεκτό, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην δήλωση του στον ΑΝΤ1 επέλεξε να μην το σχολιάσει και να δηλώσει τα παρακάτω:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη. Yποστηρίζουμε τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζονται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Οι ηγέτες της Λιβύης που αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός είναι ένα θετικό βήμα. Αυτό πρέπει να ακολουθείται από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα κόμματα της Λιβύης και δεν τους επιβάλλεται. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη μίας σταθερής παύσης των εχθροπραξιών. Το αποτέλεσμα του διεθνούς διαλόγου μεταξύ Γερμανίας και ΟΗΕ θα πρέπει να είναι η συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός, η έναρξη διαλόγου εντός της Λιβύης, η απόσυρση εξωτερικών δυνάμεων και η επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία που διευκολύνεται από τα Ηνωμένα Έθνη”.

AP - Ρωσία - Λαβρόφ - Τσαβούσογλου - Ακάρ

Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα είναι παρούσα στη συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη έδωσε αφορμή για νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά η ευθύνη Μητσοτάκη

Για ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

"Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία και το Κονγκό - αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Σημειωτέον ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη" καταλήγει η ανακοίνωση.

Πέτσας: αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής

Άμεση ήταν η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής.

"Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά. Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Αμπου Νταμπι (2017) και των Παρισίων (2018). Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, επίσης, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου. Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Πέτσας.

AP - Μητσοτάκης - Ερντογάν - τουρκικές προκλήσεις

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον Πέτσα

Σκληρή είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα είπε νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας. «Είναι ακατανόητο πώς ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι είχε επιτυχημένα ταξίδια στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτο, Κίνα αλλά αδυνατεί να κινητοποιήσει τη στήριξη αυτών των χωρών για επίτευξη του ανωτέρω στόχου» αναφέρετε στη νέα ανακοίνωση.

«Πρώτον, δεν υπάρχει Έλληνας που επιχαίρει για την απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Δεύτερον, δεν υπάρχει Έλληνας που επιχαίρει για τις αντιφατικές δηλώσεις και την απίστευτη κακοφωνία που σημειώνεται μεταξύ των υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες για το: αν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, αν έγιναν κινήσεις για επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες έξω από την Κρήτη, αν η δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού ήταν σωστή, αν υπάρχει όντως διακριτή πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποφυγή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία έξω από την Κρήτη μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ουάσιγκτον, αν παλεύουμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη Σύνοδο στο Βερολίνο, όπως δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ή δεν θα συμμετάσχουμε, όπως δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Τρίτον, η θεωρία ότι φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμπερίληψη της χώρας στη σημερινή Διαδικασία είναι τουλάχιστον αστεία. Η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salame, για την ειρήνη  στη Λιβύη μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019, παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019. Μετά πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρωτεύουσες και έκανε επίσημα την πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη μιας νέας Διαδικασίας, στο Βερολίνο στις 4 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη συνάντηση έγινε στα μέσα Σεπτέμβρη στο Βερολίνο. Τέταρτον, ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην υπονοεί ότι επειδή η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου του 2015, που ολοκλήρωσε τους στόχους της με τη συμφωνία ειρήνης του Skhirat το Δεκέμβριο 2015, αποδυναμώθηκε η θέση της στη διεκδίκηση συμμετοχής την Κυριακή. Η σημερινή Διάσκεψη, τέσσερα χρόνια μετά, αποτελεί μέρος μιας ριζικά διαφορετικής διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν 5 χώρες που δεν παραβρέθηκαν το 2015, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κονγκό. Μετά λύπης σημειώνουμε δε ότι η Αλγερία συμμετέχει για πρώτη φορά μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Τυνησία στις 25/12/2019, στην οποία τόνισε ότι "Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη" και "είναι αδιανόητο να μη συμμετέχει στη Διαδικασία...η Αλγερία".

Πέμπτον,  η Διάσκεψη του Παλέρμο του Νοεμβρίου 2018, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός, προφανώς και δεν ήταν η μόνη Διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη των τελευταίων χρόνων ή μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου του 2019. Αλλά ήταν η τελευταία διεθνής πρωτοβουλία πριν τη Διαδικασία του Βερολίνου του 2019. Συνεπώς, αφού εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή της χώρας εκεί, η μη πρόσκλησή μας σήμερα στη Διαδικασία του Βερολίνου, σε μια συγκυρία  όπου είχαμε ακόμα περισσότερους λόγους να είμαστε, δεδομένου ότι διακυβεύονται μείζονα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελεί προφανές πισωγύρισμα για την εξωτερική μας πολιτική».

Για την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την ανησυχία του γιατί η χώρα όπως είπε, βρίσκεται σε απομόνωση και αναφέρθηκε στη μη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Η κάθε χώρα έχει διπλωματικό κεφάλαιο και το πόσο είναι αυτό το διπλωματικό κεφάλαιο εξαρτάται από το αν γίνονται ή όχι αποδεκτές οι αιτήσεις της, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα που αντανακλά δυστυχώς την έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας εκ μέρους της κυβέρνησης και η κυβέρνηση αντιδρά κατόπιν των γεγονότων. Τρέχουμε στις φιλικές πρωτεύουσες όταν εκδηλώνεται η πρωτοβουλία για την παράνομη αυτή ενέργεια της Λιβύης, υποχωρούμε από βασικές θέσεις, η αποδοχή στην Αμερική εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη της θέσης των Αμερικανών για τον Σουλεϊμανί είναι αντίθετη σε αυτό που κάνει η ευρωπαϊκή ένωση, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν το έκανε, φαινόμαστε λοιπόν δεδομένοι στους αμερικανούς, δεν προωθούμε τα σημαντικά εργαλεία που είχε διαμορφώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως για παράδειγμα η Σύνοδος των 7 του Νότου. Είναι λογικό όταν δεν αξιοποιείς το διπλωματικό κεφάλαιο που έχεις συγκεντρώσει, να απομονώνεσαι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος στο Θέμα 104,6.

Δριμεία κριτική στις κυβερνητικές πρακτικές στις επιδόσεις της σε εξωτερική πολιτική άσκησε ο Χρήστος ΣπίρτζηςΜιλώντας στον Focus FM Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουν οι υπηρεσίες μας, ότι υπογράφεται μία συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης την ώρα που υπογράφεται, δεν είναι δυνατόν να γίνονται διεθνείς σύνοδοι και να μη μετέχει η δική μας χώρα. Η ευθύνη της απουσίας της Ελλάδας από τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο βαραίνει την κυβέρνηση».

Κίνημα Αλλαγής: η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες

"Η Ελλάδα είναι απούσα από τη συνάντηση του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης ενώ συμμετέχουν Τουρκία Αλγερία και Κονγκό. Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό. Και δεν την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Βερολίνο, που μοναδικό στόχο έχει να καθοριστεί απ’ τους ιμπεριαλιστές το μέλλον αυτής της χώρας, με βάση τα δικά τους συμφέροντα κι αφού πρώτα την κατέστρεψαν και τη διαμέλισαν, δεν είναι μια διαδικασία επωφελής για το Λιβυκό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάσκεψη αυτή συμμετέχουν ΝΑΤΟϊκές κι άλλες δυνάμεις, που ευθύνονται για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, τους βομβαρδισμούς και τη διάλυση της χώρας και που σήμερα ανταγωνίζονται και διαπραγματεύονται για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών. Οι δυνάμεις αυτές τάσσονται είτε με την “κυβέρνηση της Τρίπολης” είτε με τον Στρατηγό Χαφτάρ είτε παζαρεύουν και με τους δύο ταυτόχρονα». 

Όπως σημειώνεται, «η “ιμπεριαλιστική ειρήνη”, που συζητούν, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί προς όφελος των λαών. Όσον αφορά τη συζήτηση και την αντιπαράθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας ή μη στη διάσκεψη, αποκαλύπτεται: Πρώτον, ο υπερφίαλος και αβάσιμος ισχυρισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, περί δήθεν “διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας”, τη στιγμή που η Τουρκία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις, στο πλαίσιο των σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, οι οποίοι τουλάχιστον ανέχθηκαν την υπογραφή των απαράδεκτων συμφωνιών της με την κυβέρνηση Σάρατζ για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Δεύτερον, αποκαλύπτεται η βαθιά συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων, που διεκδικούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή τη διεθνή διάσκεψη, με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, αφού άλλωστε αυτό είναι αποκλειστικά και το αντικείμενο της διάσκεψης».

«Αυτή η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας, που είναι κοινός τόπος όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων, υπηρετεί μόνο τη συμμετοχή τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου στη μοιρασιά της λείας και δεν προσφέρει κανένα όφελος για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», καταλήγει ο Περισσός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ