Πολιτική

15 Ιανουαρίου 2020 15:28 Τελευταία ενημέρωση : 15 Ιανουαρίου 2020 22:47

Κομισιόν: Σαφής και ομόφωνη η καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

Διάβασέ μου το...

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κομισιόν: Σαφής και ομόφωνη η καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης
-

«Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας έχει λάβει σαφής εντολή από τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» να εκπροσωπήσει την ΕΕ στη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Αυτή ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο όταν ρωτήθηκε αν η ΕΕ θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε προσκληθεί στη διάσκεψη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, Μαρία Αρώνη.

«Δεν είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή που έστειλε τις προσκλήσεις, ούτε αυτή που συγκαλεί τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη. Την ΕΕ θα εκπροσωπήσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέφ Μπορέλ και αναμένουμε την επιβεβαίωση συμμετοχής και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», απάντησε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Nτάνα Σπίναν.

Ο Πίτερ Στάνο πρόσθεσε ότι ο Ζοζέφ Μπορέλ  εκπροσωπεί την ΕΕ σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα φόρα για να προχωρήσει η εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Ερωτηθείς αν ο Ζοζέφ Μπορέλ προτίθεται να θίξει κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου το ζήτημα της ακυρότητας των Μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι η αντίδραση της ΕΕ ως προς το ζήτημα αυτό είναι σαφής και ομόφωνη. Υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου όπου επιβεβαιώνεται απόλυτα η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και υπογραμμίζεται ότι το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης προσκρούει στο Δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

«Δεν τίθεται ερώτημα αν το έχουμε αυτό υπόψη μας, ωστόσο δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι το ζήτημα των Μνημονίων θα αναφερθεί στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου, γιατί η εν λόγω Διάσκεψη εστιάζει στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, καθώς και στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για να βρεθεί πολιτική λύση», ανάφερε ο Πίτερ Στάνο.

 Σημείωσε, τέλος, ότι τις τελευταίες ημέρες είδαμε πολλές απόπειρες για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που δεν απέδωσαν, όπως η προσπάθεια της Μόσχας να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και πρόσθεσε ότι τώρα οι διεθνείς προσπάθειες επικεντρώνονται στο να έλθουν οι δύο πλευρές της Λιβύης σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ