Πολιτική

16 Ιανουαρίου 2020 08:02 Τελευταία ενημέρωση : 16 Ιανουαρίου 2020 20:45

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Διάβασέ μου το...

Πώς έφθασε ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη επιλογή; Γιατί επισπεύσθηκε η ανακοίνωση της πρότασής του. Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη
-

Την πρόεδρο του ΣτΕ κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία επελέγη στην ηγεσία του ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου τον Οκτώβριο του 2018, προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μία πρόταση ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών" τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την πρότασή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Πώς όμως έφθασε ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη επιλογή;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε πολλές προτάσεις από συνεργάτες του για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από ότι φαίνεται όμως είχε καταλήξει στην κα Σακελλαροπούλου πολύ νωρίς και συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι είχαν υπάρξει επαφές του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οποία είχε ανακοινώσει τις σκέψεις του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Έτσι, χθες το μεσημέρι άρχισαν να ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού του πρωθυπουργού, ενώ στενοί του συνεργάτες έσπευσαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η όλη διαδικασία επισπεύστηκε λόγω του προγράμματος του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχώρησε για την Ιρλανδία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, Μάικλ Χίγκινς. Για άλλους βέβαια ήταν η καλύτερη στιγμή, προκειμένου να κοπάσει ο θόρυβος για την ίδρυση του υπουργείου για τη μετανάστευση.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν πρόταση την οποία εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Η εκλογικής διαδικασίας ξεκινά στις 22 Ιανουαρίου, όπως τόνισε στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη μέχρι τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα πάντως καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών είναι η 12η Φεβρουαρίου, ένας μήνας δηλαδή πριν την λήξη της θητείας του σημερινού Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου.

Το νέο άρθρο 32 του Συντάγματος προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες όπου ανάμεσα στην καθεμία πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών. Στις τρεις πρώτες για την εκλογή απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 - 200 και 180 θετικών ψήφων.

Εάν όλες αποβούν άκαρπες τότε προβλέπεται τέταρτη ψηφοφορία όπου το όριο για την εκλογή πέφτει στην απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών και αν και αυτή "ναυαγήσει" ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία με σχετική πλειοψηφία.

εκλογή - Πρόεδρος της Δημοκρατίας - συνεδρίαση Βουλή

Οι πρώτες αντιδράσεις για την επιλογή Σακελλαροπούλου

Χαμογελαστή αλλά λακωνική εμφανίστηκε σήμερα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εξερχόμενη της οικίας της στο Μεταξουργείο. Έξω από το σπίτι της είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς δημοσιογράφοι για να αποσπάσουν μια δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ίδια ωστόσο αρκέστηκε στο να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι βρέθηκαν εκεί, ενώ παρέπεμψε στη χθεσινή της δήλωση: «Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα».


Για ιστορική στιγμή με την πρόταση Σακελλαροπούλου έκανε λόγο στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος ΓεραπετρίτηςΠαράλληλα υποστήριξε ότι «το "παρών" στην εκλογή του ΠτΔ είναι απόλυτη πολιτική άρνηση που δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική ευθυκρισία που πρέπει να έχει η Βουλή. Το παρών αποτελεί άρνηση για μένα». Διευκρίνισε, πάντως, ότι «εκείνο που μπορώ να πω ότι ουδέποτε απασχόλησε τον πρωθυπουργό ο εγκλωβισμός του πολιτικού αντιπάλου. Είναι πέρα από τη λογική που πολιτεύεται ο πρωθυπουργός. Αυτό που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης και θα έπρεπε να του δώσουμε σημασία είναι να εξηγήσουν όσοι καταψηφίσουν γιατί είπαν "όχι"».

Μετά τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τη στάση του στο ζήτημα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση της επιλογής της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.  Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΚΟ, στελέχη και συνεργάτες του, βρίσκεται σε εξέλιξη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

“Θεσμικό ατόπημα” καταλόγισε στον Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με το σχόλιο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης περί “πολιτικής οικογένειας”.

Σε κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, σήμερα το μεσημέρι, θα καθοριστεί η στάση του. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΙΝΑΛ διάκειται θετικά για την υποψηφιότητα.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ ανέφερε πως ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ έκανε αριστεροφοβική επιλογή με την επιλογή Σακελλαροπούλου" σχολίασε στον ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Συνεδριάζει το απόγευμα, η Κ.Ο της Ελληνικής Λύσης και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος ΜέΡΑ 25, με θέμα στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Θετική χαρακτήρισε την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας η Ντόρα Μπακογιάννη στο ΘΕΜΑ 104,6. «Ο χαρακτήρας, η πορεία και η γνώση της κυρία Σακελλαροπούλου το ότι είναι ένας άνθρωπος που έχει δείξει ότι έχει τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που τιμά τις επιλογές του είναι θετική επιλογή» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μπακογιάννη κάνοντας λόγο για «μια επιλογή που στο τέλος της ημέρας θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία». Σύμφωνα με την ίδια «ο πρωθυπουργός ήθελε να δώσει το δικό του στίγμα χωρίς αυτό να μειώνει την προσφορά των ανθρώπων τα ονόματα των οποίων ακούστηκαν και του κ. Παυλόπουλου».

Τη διαδικασία που ακολούθησε ο πρωθυπουργός αναφορικά με την επιλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, σχολίασε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος ΒαρεμένοςΟ κ. Βαρεμένος έκανε λόγο για «διαδικασία ευτελισμού» από την πλευρά του πρωθυπουργού και ανέφερε χαρακτηριστικά «αφού εξαπέλυσε μία απίστευτη επιχείρηση επικοινωνιακή ονοματολογίας που δεν έχει προηγούμενο η οποία εμμέσως κατέτεινε αντικειμενικά αν θέλετε στην επικοινωνιακή εξουθένωση του μέχρι τώρα προέδρου της Δημοκρατίας, του Προκόπη Παυλόπουλου, και δεν ξέρω τι ακριβώς λόγο είχε ο σημερινός πρωθυπουργός να φερθεί με αυτόν τον τρόπο, δεν του άξιζε τέτοια μεταχείριση από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης. Αυτή η προσπάθεια ευτελισμού ακολουθήθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλαδή ενώ είχε ειπωθεί ότι θα ανακοινωθεί μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, κρίθηκε χτες ότι έπρεπε να επισπευτεί η ανακοίνωση προκριμένου να καλυφθεί το απίστευτοι φιάσκο στο προσφυγικό». Τέλος, ο κ. Βαρεμένος έκανε λόγο για «προπαγανδιστική εκστρατεία» από την πλευρά της κυβέρνησης σημειώνοντας πως « τα έκανε όλα αυτά λέει για να στριμώξει τα υπόλοιπα κόμματα, εμείς παρότι την ψηφίσαμε για πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, δεν την ψηφίσαμε για πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να προδικάζει οτιδήποτε, θεωρήσαμε και στη βουλή στη διάσκεψη των προέδρων όπου ήμουν παρών, ότι με βάση τις υπάρχουσες επιλογές που είχαμε ότι πρέπει να επιλέξουμε την κα Σακελλαροπούλου για πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας συγχαίρουν την Πρόεδρό τους κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την υποψηφιότητά της στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα, στο οποίο είναι βέβαιοι, όπως λένε, ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία όπως και προηγούμενα μέλη του Δικαστήριου που κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε κορυφαίες πολιτειακές θέσεις. "Ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνια αισθανόμαστε για το γεγονός ότι η πρώτη γυναίκα υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από το Δικαστήριο, του οποίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα εκλεκτό και αγαπητό μέλος" τονίζεται στην ανακοίνωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ