Πολιτική

17 Ιανουαρίου 2020 06:57 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιανουαρίου 2020 11:58

Χαλίφα Χάφταρ: οι συναντήσεις και τα μηνύματα της επίσκεψης στην Αθήνα

Διάβασέ μου το...

Υπό άκρα μυστικότητα έφθασε στην Αθήνα ο Χάφταρ. "Φρούριο" η Αθήνα. Τα μηνύματα της επίσκεψής του στη χώρα μας και το ενδεχόμενο βέτο...

Χαλίφα Χάφταρ: οι συναντήσεις και τα μηνύματα της επίσκεψης στην Αθήνα
-

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί, από το βράδυ της Πέμπτης, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο υποδέχθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας.

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται η "απάντηση" της Ελλάδας στη Βερολίνο, μετά τον "αποκλεισμό" της χώρας μας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Παράλληλα, η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας, για την έλευση του στρατάρχη, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της χώρας μας για ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με την απόπειρα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και να την προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ εάν οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη δεν προβλέπει και ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο στην ΕΕ» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.

Δένδιας - Χαφτάρ

Ο πρωθυπουργός εξάλλου θα συναντηθεί σήμερα, στις 13:00, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Αυτήν την ώρα ο Χαλίφα Χάφταρ συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές που θα έχει με τον Στρατάρχη, ο κ. Δένδιας τόνισε χθες: «Θα μιλήσουμε για όσα συζητήθηκαν στην Μόσχα, αλλά και με την Γερμανία. Θα δούμε και θα μας πει αύριο με ποιες θέσεις θα πάει η Λιβύη στην Γερμανία», καταλήγοντας «η Ελλάδα είναι δυνατή, η διπλωματία μας είναι δυνατή».

Η έλευση του επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) προγραμματίστηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, δύο 24ωρα πριν από την Διάσκεψη του Βερολίνου. Στην Αθήνα, μάλιστα, σήμανε συναγερμός και έκτακτα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν άμεσα σε ισχύ.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης για την απρόσμενη επίσκεψη του ισχυρού άντρα της Λιβύης λέγοντας στο ΘΕΜΑ 104,6 πως «αν είναι ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός προκειμένου να παρακάμψουμε το φιάσκο της μη συμμετοχής της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου, παρόλο που πιέσαμε να προσκληθούμε και δεν προσκληθήκαμε, τότε τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και εκεί είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος».

Σημείωσε όμως πως «αν όντως η επίσκεψη Χαφτάρ μπορεί να παράξει κάποιες πρώτες ενέργειες αποκλιμάκωσης της έντασης, της παραβατικότητας, της ακύρωσης των όσων έχουν υπογραφεί στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, τότε εδώ είμαστε να το δούμε και να το χαιρετήσουμε, είμαι όμως ιδιαίτερα ανήσυχος διότι βλέπω από την κυβέρνηση και στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής να αναλώνεται πολύ παραπάνω στην πολιτική της επικοινωνία παρά στο ζήτημα του περιεχομένου και της ουσίας. Άρα χρειάζεται χαμηλούς τόνους από την πλευρά τη δική μας, εγρήγορση, προσοχή και υποστήριξη των γεωστρατηγικών συμφερόντων της πατρίδας».

«Η απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου, δεν προδικάζει ότι θα εξυπηρετηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Σε ρυθμούς επικαιρότητας» και στο δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Και συνέχισε: «Είχαμε επισημάνει εγκαίρως στην κυβέρνηση ότι έπρεπε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να είναι παρούσα σε αυτή τη διάσκεψη, αφού αφορά ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Και συμπλήρωσε «όπως ακριβώς κάναμε στο Παλέρμο το 2018, όπου είχαμε εκπροσωπηθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο από τον τότε Πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα».

Ο εκπρόσωπος Τύπου υπογράμμισε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει την υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα. Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες η διπλωματική θέση της χώρας έχει υποχωρήσει σε σχέση με αυτή που είχαμε κατακτήσει. Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι όλα επικοινωνία, ειδικά σε τόσο κρίσιμα ζητήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ