Πολιτική

17 Ιανουαρίου 2020 12:25 Τελευταία ενημέρωση : 17 Ιανουαρίου 2020 21:55

Δένδιας: ο Χάφταρ συμφώνησε με τα αιτήματα της Ελλάδας

Διάβασέ μου το...

«Περιμένουμε σαν Ευρωπαίοι, από τη Γερμανία να επιβάλει την Ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: ο Χάφταρ συμφώνησε με τα αιτήματα της Ελλάδας
-

Ο στρατάρχης Χάφταρ συμφώνησε με όλες τις παρατηρήσεις τής Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αναγνώρισης της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ (Khalifa Haftar), στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον κ. Δένδια, ο στρατάρχης Χάφταρ συναντήθηκε και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση των δυο ανδρών κράτησε περίπου 40 λεπτά, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις.

«Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει, μέσα στο πλαίσιο των συνθηκών, να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Σάρατζ», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε: «Οφείλω να σας πω με ιδιαίτερη χαρά ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα αναμένει από τη Γερμανία να εκφράσει την κοινή ευρωπαϊκή θέση και να αναγνωρίσει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης. «Η Ευρώπη έχει σαφή θέση, εκφράστηκε από το τελευταίο Ευρωπαϊκό συμβούλιο», επισήμανε ο κ. Δένδιας. «Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε λοιπόν σαν Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου. Το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία».

Δένδιας - Χαφτάρ

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε πολιτική λύση της Λιβύης, εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Από την άλλη, όμως, σε αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα. Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Και συνέχισε ο κ. Δένδιας: «Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο μνημονίων. Άρα, κάθε χώρα της ΕΕ, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο. 'Αρα δε θέλω να δω τα πράγματα υπό μορφή αρνησικυρίας, τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, αν αυτή δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίσει αυτή τη θέση. Και η Ελλάδα, τοποθετήθηκε επ' αυτού ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπερασπίσει την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη, είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή (σ.σ. αφορά αποκλειστικά σε παρατηρητές στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου διεθνή μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας), είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

«Οι ενέργειες αυτές βοηθούν τη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του Λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας. Εμείς θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Δένδιας - Χαφτάρ

Η έλευση του επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) προγραμματίστηκε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, δύο 24ωρα πριν από την Διάσκεψη του Βερολίνου. Στην Αθήνα, μάλιστα, σήμανε συναγερμός και έκτακτα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν άμεσα σε ισχύ.

Από την πλευρά του ο στρατάρχης Χάφταρ, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1 και του Νικόλα Βαφειάδη, για το ταξίδι του, απάντησε: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε  προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσκεψη αυτή θεωρείται η "απάντηση" της Ελλάδας στη Βερολίνο, μετά τον "αποκλεισμό" της χώρας μας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Παράλληλα, η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας, για την έλευση του στρατάρχη, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της χώρας μας για ακύρωση του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με την απόπειρα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι «η επίσκεψη του στρατηγού Χαφτάρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν θετικά βήματα, τα οποία όμως γίνονται κάτω από τη βαριά σκιά της απαράδεκτης απουσίας της χώρας μας από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται.

Ακόμα περιμένουμε μία πειστική απάντηση: Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το παρών με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;

Όσο για την απειλή βέτο από τον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει.

Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι «η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, από την οποία κανένα όφελος δεν μπορεί να υπάρξει για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι οι σχέσεις με δυνάμεις τύπου Χαφτάρ, που είναι μπλεγμένες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και παζαρεύουν ταυτόχρονα με πολλά μέρη, μπορούν να αποτελέσουν εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει θετική την επίσκεψη Χαφτάρ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στο βούρκο αυτών των επικίνδυνων σχεδίων».

Η Ελληνική Λύση σε δελτίο τύπου της, υπογραμμίζει ότι «ο κ. Βελόπουλος,  μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ήταν ο μοναδικός που απεκάλυψε τι ζητά ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ από την Ελλάδα, επιχειρώντας μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, να το θέσει ακροθιγώς στον πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ είπε χαρακτηριστικά: " Ο Σάραφ χρηματοδοτείται από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος δίνει οπλικά συστήματα και πληρώνεται σε πετρέλαιο. Μιλάμε για σχέση συναλλαγής των δύο πολιτικών.

Ο Χαφτάρ ζητά να παίρνουμε πετρέλαιο από την Λιβύη και να δίνουμε όπλα ή χρήματα ή να τους βοηθήσουμε να βρουν αγορές. Θα το κάνει αυτό η ΝΔ; Γιατί όταν έχεις τον Χαφτάρ δίπλα σου τον πριμοδοτείς. Αφού άνοιξε εκεί μέτωπο η Τουρκία θα πρέπει εμείς να ενισχύσουμε τις άλλες ομάδες. Πολεμάμε δια της πλαγίας οδού”.

Οξεία αντιπαράθεση για την επίσκεψη Χάφταρ, σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου για το Brexit, ανάμεσα στους εκπροσώπους των κομμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ