Πολιτική

18 Ιανουαρίου 2020 08:51

Διπλωματικός “πυρετός” πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

Διάβασέ μου το...

Μήνυμα στο Βερολίνο, μέσω της επίσκεψης Χαφτάρ στην Αθήνα, έστειλε η ελληνική κυβέρνηση. Προειδοποίηση Μητσοτάκη για βέτο. Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ερντογάν.

Διπλωματικός “πυρετός” πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
-

Κίνηση "ματ" στη σκακιέρα του Λιβυκού έκανε η Ελλάδα με την αιφνίδια επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ, που έφθανε υπό άκρα μυστικότητα στην Αθήνα, την ώρα που το Βερολίνο ισχυριζόταν ότι η χώρα μας δεν ασκεί επιρροή στη Λιβύη και γι' αυτό δεν κλήθηκε στην ειρηνευτική Διάσκεψη.

Στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο Λίβυος στρατάρχης κατήγγειλε τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και ξεκαθάρισε ότι τα μνημόνια που υπέγραψε ο Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι άκυρα. Δεσμεύθηκε μάλιστα να θέσει την ακυρότητα αυτή με υψηλή προτεραιότητα στο Βερολίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και ζήτησε από τον Χαλίφα Χάφταρ να δείξει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη, ώστε να επιτευχθεί η εκεχειρία. 

Πλήρης συμφωνία στις τρεις βασικές παραμέτρους επίλυσης της λιβυκής κρίσης διαπιστώθηκε στην εγκάρδια συνάντηση του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με τον Πρωθυπουργό εδώ στη Βουλή. Άμεση εκεχειρία, απομάκρυνση των ξένων μισθοφόρων και κατάργηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Χαλίφα Χάφταρ απάντησε στην ερώτηση του ΑΝΤ1 για τον σκοπό της επίσκεψής του στην Αθήνα. «Aγαπάμε την ειρήνη για αυτό ήρθαμε στην Αθήνα», είπε μεταξύ άλλων ο στρατάρχης Χάφταρ. 

Σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε τόσο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Μέρκελ 

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό της χώρας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των άκυρων μνημονίων που υπέγραψε ο Φαγιέζ Αλ Σαράτζ με την Τουρκία. 

Με «όπλο» το βέτο 

Την Πέμπτη το βράδυ, σε συνέντευξή του στον Alpha, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι θα ασκήσει βέτο  στην ΕΕ, αν η λύση δεν προβλέπει την κατάργηση των μνημονίων .

«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής, Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. 

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, παρότι επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της από τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Χθες το πρωί ο Χαλίφα Χάφταρ επισκέφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια και συζήτησαν τετ-α-τετ, αλλά και με παρουσία αντιπροσωπειών τα ζητούμενα για την επίτευξη εκεχειρίας. Για να βοηθήσει την οικοδόμηση της Λιβύης την επόμενη ημέρα, η Ελλάδα μπορεί να στείλει παρατηρητές που θα επιβλέπουν την τήρηση της εκεχειρίας και του εμπάργκο όπλων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης, όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας. 


Δυναμιτίζει το κλίμα ο Ερντογάν 

Την αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο τετ α τετ, Χαλίφα Χάφταρ με τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ για το μέλλον της Λιβύης, σημαδεύει η προκλητική στάση της Άγκυρας  που επιχειρεί να δυναμιτίσει το κλίμα. Λίγες ώρες πριν τη κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου, η Τουρκία στέλνει τέσσερις φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να στηρίξει με κάθε τρόπο την φιλοτουρκική κυβέρνηση στην Τρίπολη, ώστε να διατηρήσει ζωντανό το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.

Η Διάσκεψη του Βερολίνου μοιάζει με σκακιέρα. Όλοι οι μεγάλες παίκτες στην περιοχή δίνουν το παρόν καθορίζοντας με την επιρροή τους το πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό μέλλον της χώρας.

Οι ΗΠΑ ζητούν παράταση της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη την ώρα που η Ρωσία επιδιώκει να παίξει πρωταγωνιστικό ισχυρό ρόλο στην περιοχή. 

Με το μέρος του Χάφταρ είναι η Γαλλία και η  Αίγυπτος, η Ιταλία κρατά ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας και με τις δυο πλευρές ενώ βασικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ