Πολιτική

19 Ιανουαρίου 2020 09:17

Διάσκεψη για την Λιβύη: Διπλωματικό “πόκερ” και τουρκικές απειλές

Διάβασέ μου το...

Τεντώνει το σχοινί ο Ερντογάν με νέες απειλές. Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το προσύμφωνο για τη Διάσκεψη.

Διάσκεψη για την Λιβύη: Διπλωματικό “πόκερ” και τουρκικές απειλές
-

Τεντώνει το σχοινί ο Τούρκος πρόεδρος πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου όπου θα επιχειρηθεί να βρεθεί πολιτική λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών Σάρατζ – Χαφτάρ και να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Λιβύη, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνικές επαφές με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που θα είναι παρόντες στη συνεδρίαση στη γερμανική πρωτεύουσα, διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν τα καταδικαστικά συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία κι ότι οι ελληνικές θέσεις θα εκφραστούν μέσω της ΕΕ.
Και το υπουργείο Εξωτερικών κλιμακώνει τις πιέσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ΥΠΕΞ και τον ομόλογό του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας προκάλεσαν εκνευρισμό στην Άγκυρα, που συνεχίζει τις προκλήσεις. Σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος, χωρίς να αποχωρίζεται τις εθνικιστικές κορώνες, τόνισε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη. Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις και αψηφώντας τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ρίχνει νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης του Φαγιέζ Aλ Σαράτζ και του Χαλίφα Χαφτάρ και επισημαίνει: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Την ίδια ώρα στο φως της δημοσιότητας ήρθε το προσύμφωνο για τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:
«Εμείς στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει το έγγραφο.

Εκβιάζει την Ευρώπη ο Ερντογάν με το μεταναστευτικό

«Η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα και απειλές εάν η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης πέσει». Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στο Politico -το οποίο δημοσιεύεται μια μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως ο ISIS και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ, θα βρουν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους», έγραψε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στην αρχή του άρθρου του, ο Ερντογάν στρέφει τα «πυρά» του κατά της Δύσης, τονίζοντας ότι η Λιβύη βρίσκεται εν μέσω ενός αιματηρού εμφύλιου πολέμου την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η διεθνής κοινότητα δεν ανέλαβε της ευθύνες της για να μπει ένα τέλος στη βία και να επανέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα.

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα σαμποτάρει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη

Με μήνυμά του στο Twitter, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπολύει επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η παρουσία του Λίβυου στρατάρχη

«Προσκαλώντας τον Χάφταρ στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας την ελληνική εθνική ατζέντα, οι Έλληνες σαμποτάρουν τις προσπάθειες για την ειρήνη στην Λιβύη. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι άκαρπες προσπάθειες είναι μάταιες», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter.

Επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ

Μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με το Anadolu, επιχείρησε να λάβει δεσμεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, «αληθινά λάθος», χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Ελλάδας όσο και της Τυνησίας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, που θα αρχίσει αργά το μεσημέρι, η συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Σε συνέντευξή της στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR), η κυρία Μπέρμποκ τόνισε ότι το γεγονός πως η Ελλάδα και η Τυνησία δεν προσκλήθηκαν στη σημερινή Διάσκεψη είναι «λάθος» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «έτσι στην πραγματικότητα τιμωρούνται, με το να μην συμμετέχουν σε τέτοιες συναντήσεις, οι χώρες που δεν είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά επιδιώκουν την ειρήνη».

Η Διάσκεψη του Βερολίνου

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 18:00, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από τις δυνάμεις που θα μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.

Το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ