Πολιτική

19 Ιανουαρίου 2020 21:03 Τελευταία ενημέρωση : 20 Ιανουαρίου 2020 00:10

“Περιεκτική συμφωνία” στο Βερολίνο για τη Λιβύη

Διάβασέ μου το...

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη.

“Περιεκτική συμφωνία” στο Βερολίνο για τη Λιβύη
-

Σε συμφωνία για την ειρήνευση στη Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει πρόνοιες για την πολιτική μετάβαση της Λιβύης, τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων, τη διατήρηση της εκεχειρίας και τη συνέχιση του διαλόγου, με μια σύνοδο στη Γενεύη μεταξύ των Σαράτζ και Χάφταρ κατέληξαν, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία διήρκεσε περισσότερες από 4 ώρες 

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι πλευρές συμφώνησαν να εφαρμόσουν και να μην παραβιάσουν το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Όπως τόνισε, τα μέρη και οι δυνάμεις που τα στηρίζουν συμφώνησαν ότι δεν θα παράσχουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στις εμπόλεμες δυνάμεις στη Λιβύη όσο διαρκεί η εκεχειρία. 

Μίλησε για «περιεκτικό σχέδιο για να προχωρήσουμε μπροστά» και τόνισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες «εργάστηκαν εποικοδομητικά».  Ωστόσο απέφυγε να δώσει να σαφή απάντηση για το τι θα συμβεί αν δεν τηρηθεί το εμπάργκο, λέγοντας ότι όλοι δεσμεύθηκαν να το τηρήσουν και «θα δούμε». Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι οι συμμετέχοντες στη σημερινή σύνοδο θα συνεχίσουν να συναντιούνται τακτικά, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, και οι πολίτες της Λιβύης «να ζήσουν μια ειρηνική ζωή».

Ασαφής ήταν η απάντηση και για το αν υπάρχει ευρωπαϊκή συναίνεση για το θέμα της Λιβύης, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία συμφωνούν.

Σε ερώτηση για το αν οι Χαλίφα Χάφταρ και Φαγέζ Αλ Σαράτζ θα συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα, δήλωσε πως ναι και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που έδωσαν από πέντε ονόματα τα οποία θα συμμετέχουν στη 10μελή επιτροπή στρατιωτικών, η οποία θα παρακολουθεί την τήρηση της εκεχειρίας.

Όταν ρωτήθηκε αν συμμετείχαν οι Σαράτζ και Χάφταρ στις συνομιλίες, η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι αυτό ήταν πρακτικά αδύνατο: «Μιλήσαμε με τον καθένα ξεχωριστά, γιατί οι διαφορές που έχουν μεταξύ τους είναι τόσο μεγάλες που δεν μιλάνε ο ένας στον άλλο».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τα μέρη συμφώνησαν κατάπαυση πυρός και παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τα μέρη δεσμεύτηκαν, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να εφαρμόσουν την εκεχειρία ώστε να πραγματοποιηθεί διάλογος για ειρηνική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης. επίσης συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η διαδικασία οικονομικού διαλόγου ώστε να πραγματοποιηθούν αλλαγές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξει το κλίμα στη χώρα.

Δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των άλλων συμμετεχόντων στη διάσκεψη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ που εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δύο εμπόλεμες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη δεν κατάφεραν να αρχίσουν «σοβαρό διάλογο».

«Η διάσκεψη ήταν πολύ χρήσιμη», είπε μεταξύ άλλων μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, ωστόσο σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι επί του παρόντος δεν επιτεύχθηκε η έναρξη σοβαρού και σταθερού διαλόγου» μεταξύ του επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Φαγέζ αλ Σαράτζ, και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Τα λιβυκά κόμματα έκαναν ένα μικρό βήμα εμπρός σε σχέση με τη συνάντηση στη Μόσχα», την περασμένη Δευτέρα, στο τέλος της οποίας ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εκεχειρίας, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερα χρόνο, παραδέχτηκε ο Λαβρόφ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς βία και ξένη παρέμβαση, έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Όσον αφορά τη διάσκεψη, είπε πως είχε στο Βερολίνο παραγωγικό διάλογο με τους ομολόγους του για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Κυβερνητικές πηγές: Θετική η δέσμευση για εξεύρεση πολιτικής λύσης και τήρηση του εμπάργκο όπλων


«Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων», αναφέρουν κυβερνητικες πηγές για τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Οι ιδιες πηγές προσθέτουν : «Η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει αύριο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης».