Πολιτική

23 Ιανουαρίου 2020 22:10

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται

Διάβασέ μου το...

Ηχηρό μήνυμα του υπουργού Εθνικής Άμυνας στον Τούρκο ομόλογό του που ζητά αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίο. Αυστηρή απάντηση και από το ΥΠΕΞ.

Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ: Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται
-

«Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται». Αυτό κατέστησε σαφές ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, με την οποία φέρεται να ζητεί την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νήσων.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισήμαναν περαιτέρω, ότι σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει το δικαίωμα νόμιμης άμυνας μιας χώρας σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά οιουδήποτε μέρους της Επικράτειάς της, ηπειρωτικής και νησιωτικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη πρόνοια υποχρεώνει και νομιμοποιεί την Ελλάδα να προβεί στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών αμυντικών μέτρων, προκειμένου να προστατεύσει τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο. «Αναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας» διαμήνυσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Αυστηρή ήταν η απάντηση στις αξιώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας. "Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο" αναφέρει μεταξύ άλλων το ΥΠΕΞ.