Πολιτική

24 Ιανουαρίου 2020 10:05 Τελευταία ενημέρωση : 24 Ιανουαρίου 2020 16:22

Η Τουρκία θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας, νησιών και εναέριου χώρου

Διάβασέ μου το...

Ο γενικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγιές υπενθυμίζει σε ανάρτησή του το κείμενο με τις αξιώσεις της χώρας του στο Αιγαίο...

Η Τουρκία θέτει θέμα υφαλοκρηπίδας, νησιών και εναέριου χώρου
-

Δεν έχει τέλος η προκλητική ρητορική της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει την πολιτική της έντασης στο Αιγαίο.

Αυτή τη φορά ο γενικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγιές θέτει θέματα υφαλοκρηπίδας, εναέριου χώρου και αποστρατικοποίησης των νησιών.

Ο ίδιος ανάρτησε κείμενο στο Twitter με τίτλο «Σημείωμα για τις διαφορές στο Αιγαίου» τονίζοντας ότι «η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη που θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνικό πέλαγο, παραβλέποντας πλήρως τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη».

Αναφέρει δε στο κείμενό του για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών»  

Ο ίδιος θέτει εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Ακάρ, λέγοντας ότι "τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα".

Όσον αφορά στον εναέριο χώρο σχολιάζει ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων, ενώ για την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων σχολιάζει: "η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα".

Τσαγατάι Ερτσιγιές - tweet

Για νέες εξωφρενικές και προκλητικές διεκδικήσεις της Τουρκίας, που κορυφώνονται με την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας ότι «όταν η Τουρκία ζητάει αποστρατιωτικοποίηση νησιών, τότε πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο! Όταν το απαιτεί κιόλας, στέλνεις και άλλο στρατό, γιατί ο πόλεμος είναι κοντά!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ