Πολιτική

19 Φεβρουαρίου 2020 11:57 Τελευταία ενημέρωση : 19 Φεβρουαρίου 2020 21:08

Μεταναστευτικό: στον “αέρα” οι αποφάσεις για τα κλειστά κέντρα κράτησης

Διάβασέ μου το...

Το αρχικό "όχι" του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και οι όροι για συνάντηση με τον Ν.Μηταράκη. Οι συναντήσεις Μουτζούρη στις Βρυξέλλες και το "άδειασμα" από τον Μ. Σχοινά.

Μεταναστευτικό: στον “αέρα” οι αποφάσεις για τα κλειστά κέντρα κράτησης
-

(εικόνα αρχείου)

Στον «αέρα» βρίσκονται οι αποφάσεις για τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά μετά την άρνηση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνου Μουτζούρη να συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό.

«Ας μην περιμένει αδίκως» διεμήνυσε στον Νότη Μηταράκη, με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μουτζούρης, ματαιώνοντας έτσι τη συνάντησή του και των άλλων αυτοδιοικητικών του Β. Αιγαίου, με τον υπουργό.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της και έτσι από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου, καθώς ήδη έχουν επιταχθεί οι εκτάσεις, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για το καλό των νησιωτών και της χώρας να προχωρήσει στην ανακοινωθείσα απόφασή της», δήλωσε αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την επίταξη ακινήτων στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα προσφύγων.

Σχετικά με το «πάγωμα» της επίταξης για μία εβδομάδα ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι «ενώ έχει προχωρήσει η απόφαση της κυβέρνησης, μετά από εξαντλητικό διάλογο, για να "τρέξουμε" γρήγορα μέσω της επίταξης, υπάρχει ταυτόχρονα η καλή διάθεση να ακουστούν μέχρι τέλους οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών και τοπικών Αρχών», όμως «αυτό δεν οδηγεί σε αναστολή της ανακοινωθείσας πολιτικής από την κυβέρνηση».

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΘΕΜΑ 104.6, δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο από μηδενική βάση. «Τον αγαπάμε τον κ. Μηταράκη, είναι και πολίτης του βορείου Αιγαίου, δεν τα έχουμε σπάσει μαζί του, η πόρτα μου και το τηλέφωνό μου είναι ανοιχτά» είπε ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος όμως αμφισβήτησε έντονα τις κυβερνητικές επιλογές για το μεταναστευτικό.

Hot spot - Σκαραμαγκάς

«Γιατί κάνει επιτάξεις μόνο στα νησιά και όχι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρέπει τα νησιά να έχουν 50.000 επειδή αντιδρά η υπόλοιπη Ελλάδα;» σημείωσε με έμφαση, προσθέτοντας ότι «είναι μονόπατη η απόφαση της κυβέρνησης ότι το όλο θέμα θα λυθεί αν χτιστούν κάποιες κλειστές δομές στα νησιά, ειδικά όταν προχθές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μία χώρα μπορεί να απελαύνει μαζικά παρανόμως εισερχομένους μετανάστες».

Επικαλούμενος δε διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι καμία συμφωνία δεν επιβάλλει την παραμονή μεταναστών στα νησιά, όπου αποβιβάζονται και ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. «Μας είπε ο κ. Σχοινάς, στις Βρυξέλλες όπου βρεθήκαμε, ότι κανείς νόμος, κανένα Δουβλίνο δεν επιβάλλει την διατήρηση των μεταναστών στα νησιά, όπως μας λέει η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μουτζούρης. «Αυτό μας εκπλήσσει, διότι μέχρι τώρα ελέγετο ότι οι συμφωνίες είναι αυτές που κρατούν τους μετανάστες στα νησιά».

"Αδειάζει" τον Μουτζούρη ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ανάρτηση του στο Twitter, "αδειάζει" τον Κ. Μουτζούρη, γράφοντας "Είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες".

Σχοινάς - Tweet

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λίνος Σισιλιάνος, ενημερώνοντας τα μέλη της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του ανθρώπου σχετικά με τα «διδάγματα, και τις προκλήσεις από νομολογίες του ΕΔΑΔ σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων», τόνισε ότι οι κλειστές δομές κράτησης δεν απαγορεύονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αρκεί να τηρούνται οι εγγυήσεις του άρθρου 5 της ευρωπαϊκής σύμβασης που αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια.

Το θέμα των κλειστών κέντρων κράτησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες είχαν θέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου και Χρήστος Γιαννούλης, με ερώτημα για το αν είναι σύμφωνο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία τους.

Λέσβος - Μόρια - Hot spot

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τις τοπικές κοινωνίες

«Μία εβδομάδα μετά την απαράδεκτη απόπειρα να επιτάξουν εκτάσεις στα νησιά για τη δημιουργία κλειστών κέντρων - φυλακών, ευτελίζοντας μάλιστα το Κοινοβούλιο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των νησιωτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» τόνισε ο εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Σε πρωτοφανή αμηχανία, ο αρμόδιος υπουργός ανακοινώνει, κατόπιν εορτής βεβαίως, ότι θα συστήσει ομάδες εργασίας για να βρεθεί μια λύση στο χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν. Την ίδια στιγμή, αποποιούμενος τις ευθύνες της κυβέρνησης, ζητάει προσχηματικά από τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν εναλλακτικές λύσεις, εμμένοντας πάντα στο αδιέξοδο των κλειστών κέντρων» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη να χειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό. Όσο δεν ακολουθεί τη λύση της αποσυμφόρησης των νησιών, το μπάχαλο θα συνεχίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες και για τις τοπικές κοινωνίες και για τους πρόσφυγες».

Παράλληλα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν "Μετά το επτάμηνο μπάχαλο και τις αλλεπάλληλες παλινωδίες που έχουν οδηγήσει σε χάος νησιώτες και αιτούντες άσυλο, μετά την αναγνώριση ότι τελικά δε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά γεωπολιτικοί λόγοι για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, μετά την επανασύσταση του Υπουργείου που κατήργησαν, μετά την ΠΝΠ της επίταξης γιατί δε θα ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές τους, σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκης επιβεβαίωσε και αυτό που είχε πει η κα Χριστοδουλοπούλου ως υπουργός. Ότι πρόσφυγες και μετανάστες εξαφανίζονται. Δεν είναι μόνο το μπάχαλο της κυβέρνησης αλλά και η κατρακύλα της που δεν έχει τέλος".

"Συμφωνούμε με τον κ. Μηταράκη να γίνουν τα hot spot αλλά διαφωνούμε με το που θα γίνουν. Να γίνουν σε ακατοίκητα νησιά για να “ανασάνουν” και οι νησιώτες μας" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ