Πολιτική

28 Φεβρουαρίου 2020 13:50 Τελευταία ενημέρωση : 28 Φεβρουαρίου 2020 20:40

Κλειστά τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Διπλωματικές διεργασίες και «νουθεσίες» των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, που στέλνει μαζικά μετανάστες στην Ελλάδα.

Κλειστά τα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές (εικόνες)

 

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν με κάθε τρόπο στην ελληνική πλευρά και έτσι κατά διαστήματα σπρώχνουν τους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς που βρίσκονται στο σημείο. Εκείνοι τους απωθούν και δεν τους επιτρέπουν να περάσουν.

Με παρέμαση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή καμία παράνομη είσοδος στην ελληνική επικράτεια, τονίζοντας ότι ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα.

Η Τουρκία δεν έχει κάνει επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την αλλαγή της πολιτικής της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αναμένουν από την Άγκυρα να «συγκρατήσεις τις ροές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Από τη δική μας πλευρά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είναι ακόμα σε ισχύ και περιμένουμε την Τουρκία να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Οι τουρκικές Αρχές έχουν δεσμευτεί επισήμως ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική, οπότε αυτό περιμένουμε να κρατήσει το λόγο της.

μετανάστες - Τουρκία -  Ελλάδα

προσφυγικό - πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία ανακοίνωσε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί μαζική εισροή μεταναστών στο έδαφος της.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα γίνονται συσκέψεις, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ.

Στον Έβρο, εξάλλου, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, μετέβησαν, εκτάκτως, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκης και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ. Κλιάρης.  «Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Μυτιλήνη για να εκφράσω την απόφαση μας να ενισχύσουμε στον μέγιστο βαθμό την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Αυτή την ώρα η προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας είναι απόλυτη εθνική προτεραιότητα», τόνισε σε δηλώσεις του από την Λέσβο ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Τα τουρκικά Μέσα μεταδίδουν από τα ξημερώματα εικόνες από καραβάνια μεταναστών να κατευθύνονται στην Ελλάδα τόσο από την Αδριανούπολη, όσο και από τα τουρκικά παράλια. Στη Λέσβο έφτασε, άλλωστε το πρωί σκάφος με 15 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακόμη, πολλοί περνούν στην ελληνική επικράτεια, αφού κολυμπήσουν στα νερά του Έβρου, σε σημεία όπου δεν υπάρχει επαρκής επιτήρηση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά απο πολύωρη σύσκεψη υπο τον Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα του Μεταναστευτικού.

Σε ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται «οι Τουρκικές απειλές για το άνοιγμα των συνόρων και τον πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, οδηγούν σε κατάρρευση την κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Η Κυβέρνηση οφείλει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορα και να αποσυμφορήσει τα νησιά. Μετά την κατάρρευση της κοινής δήλωσης με την Τουρκία η Ευρώπη οφείλει επιτακτικά να αναλάβει τις ευθύνες της».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει «η εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Συρία και τη Ρωσία, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης, αλλά και και τα κύματα των ξεριζωμένων. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι οι ανταγωνισμοί, οι επεμβάσεις και ο διαμελισμός χωρών, που πυροδοτήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, είναι η βασική αιτία των προσφυγικών ροών. Όσοι αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα συμβάλλουν στα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια, που παίζονται στις πλάτες των προσφύγων και των λαών της περιοχής, σαν κι αυτά που επιδίδεται η κυβέρνηση Ερντογάν».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ