Πολιτική

10 Αυγούστου 2020 08:32 Τελευταία ενημέρωση : 10 Αυγούστου 2020 13:11

Στο “κόκκινο” η τουρκική προκλητικότητα με την έκδοση νέας NAVTEX

Διάβασέ μου το...

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό. Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος.

Στο “κόκκινο” η τουρκική προκλητικότητα με την έκδοση νέας NAVTEX
-

Αυξάνεται και πάλι η ένταση στο Αιγαίο, μετά από νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για το Ορούτς Ρέι σε περιοχή νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης, με σημερινή ημερομηνία ενεργοποίησης 10 Αυγούστου.

Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιήθηκε και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σήμερα στις 12:00 θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), ενώ ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις. Όπως έγινε γνωστό, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στο "ελληνικό πεντάγωνο".

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφού ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη λεπτομερή ενημέρωση, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την εν λόγω εξέλιξη. «Η συμφωνία αποδεικνύει περίτρανα και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωών συνομολογούνται μέσω διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστη, όπως άλλωστε προβλέπει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και όχι με μονομερείς ενέργειες ή και με παράνομες και νομικά ανυπόστατες πράξεις, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.