Πολιτική

13 Αυγούστου 2020 19:00 Τελευταία ενημέρωση : 13 Αυγούστου 2020 23:18

Διπλωματικό “πόκερ” για την τουρκική προκλητικότητα

Διάβασέ μου το...

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Μητσοτάκη. Η καγκελάριος μίλησε και με τον Ερντογάν. Ισχυρή γαλλική δύναμη στη Μεσόγειο. Σύσκεψη στο Μαξίμου με Δένδια και Παναγιωτόπουλο.

Διπλωματικό “πόκερ” για την τουρκική προκλητικότητα
-

Απέναντι σε ένα τείχος διεθνών αντιδράσεων βρίσκεται πλέον η Τουρκία, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε στην Ανατολική Μεσόγειο σημαντική γαλλική δύναμη, για να διεξάγει άσκηση μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις, ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στο Ισραήλ βρέθηκε σήμερα ο Νίκος Δένδιας και συναντήθηκε με τον ομόλογο του και τον Πρωθυπουργό της χώρας. Ο ίδιος κατέστησα σαφές στους Ισραηλινούς συνομιλητές του ότι η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχή, κίνδυνο για την ασφάλεια και σταθερότητα.

Λίγο μετά την επιστροφή του βρέθηκε εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ νωρίτερα υπήρξε ενημέρωση και στον Κωνσταντίνο Φλώρο.


Αύριο στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας ενώ ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται αύριο στην Βιέννη με τις διαδοχικές συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών τόσο με τον Αυστριακό όσο και τον Αμερικανό ομόλογό του.

"Αυτό το οποίο περιμένουμε είναι να εκφραστεί από την Ε.Ε η γνωστή της θέση: ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και συμπεριφοράς" είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης ΒαρβιτσιώτηςΠρόσθεσε δε ότι Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση έμπρακτη αλληλεγγύη!

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας συνεχίζει το μπαράζ επαφών, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Συγκεκριμένα, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας. "Τον ευχαρίστησα για την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας και συζητήσαμε για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο" αναφέρει ο κ. Δένδιας σε μήνυμά του στο Twitter. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Επίσης, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας του Ν. Δένδια με τον Ρ. Μενέντεζ βρέθηκε η τουρκική παραβατικότητα και η διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας. Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συνομίλησε επίσης με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις βαν Χόλεν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από πλευράς του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αιγύπτιο Υπουργό Άμυνας Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Κατά τη συνομιλία υπογραμμίστηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων και συμφωνήθηκε να εξεταστούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Επισημάνθηκε η σημασία σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και η επιδίωξη των δύο χωρών να συμβάλλουν στην προώθηση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Τονίστηκε επίσης η σημασία της υπογραφείσας Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.


“Η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε μία σχετικώς αδύναμη διπλωματική θέση. Έχει ασκήσει μία εξαιρετικά πολυμερή εξωτερική πολιτική η οποία δεν της έχει βγει. Έχει αποτυχημένες επιχειρήσεις. Άρα βρίσκεται σε μία πορεία αποτυχημένων διπλωματικών στόχων” τόνισε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το Oruc Reis πάντως συνεχίζει την πανάκριβη βόλτα του στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά την έξοδο από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 7.20 αργά το απόγευμα της Τετάρτης, εξήλθε και της κυπριακής ΑΟΖ στις 3:00 τα ξημερώματα. Όμως στις 5:00 το πρωί αντί για πορεία προς Αττάλεια άλλαξε ρότα, κατευθυνόμενο νότια – νοτιοανατολικά και στις 7:00 το πρωί εισήλθε πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενώ στις 12.35 το μεσημέρι πέρασε τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο των προηγούμενων ημερών, με την παράνομη τουρκική Navtex να φτάνει μέχρι το όριο της συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Την ίδια ώρα και παρά την προκλητική πορεία του τουρκικού ωκεανογραφικού στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, τον διάλογο προέταξε σαν λύση στα προβλήματα με την Ελλάδα σε νέες δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος. Μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, είπε ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει την αποστολή του μέχρι τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, προχώρησε και σε νέες προκλητικές δηλώσεις λέγοντας: ««Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας: «Σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο αυριανό έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή» αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αργότερα μέσα στην ημέρα ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου«Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» τόνισε ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Εν τω μεταξύ, η αγγλόφωνη εφημερίδα Jerusalem Post σε κύριο άρθρο με τον τίτλο "Γιατί η Τουρκία χρειάζεται μια νέα κρίση με την Ελλάδα στην Μεσόγειο" εξηγεί ότι έτσι ο Ερντογάν αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την Τουρκία και συντηρεί τον στρατό του, που πολύ φοβάται για πιθανό νέο πραξικόπημα, σε μόνιμη εγρήγορση και σε πολλαπλά μέτωπα. Στην πραγματικότητα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας εκμηδενίζονται, η λίρα καταρρέει, αλλά ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ αλ Μπαϊρακ θεωρεί ότι η Τουρκία δέχεται πόλεμο από λόμπι.

Με δεδομένο την αυριανή έκτακτη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών, ο τούρκος ομόλογός τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε στο τηλέφωνο μεταξύ άλλων εκείνους από την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία για να εξηγήσει τις τουρκικές θέσεις. Ίσως και για να πιέσει…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ