Πολιτική

22 Σεπτεμβρίου 2020 18:36 Τελευταία ενημέρωση : 22 Σεπτεμβρίου 2020 22:12

Ελλάδα -Τουρκία: Νέος γύρος διερευνητικών επαφών

Διάβασέ μου το...

Τι αποφάσισαν οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

Ελλάδα -Τουρκία: Νέος γύρος διερευνητικών επαφών
-

Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς.  Με αυτή την ολιγόλογη ανακοίνωση, μόλις 16 λέξεων, ανακοινώθηκε η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση δεν προσδιορίζεται ο χρόνος διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών. Δεν διευκρινίζεται δηλαδή αν η συνάντηση της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη θα γίνει πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Πολύ περισσότερο, που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αλλά μία εβδομάδα αργότερα, το διήμερο 1 και 2 Οκτωβρίου.

Της ανακοίνωσης για τον νέο γύρο διερευντικών επαφών προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των Σαρλ Μισέλ, Άγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πρόκειται για συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Κέντρο για Ευρωπαϊκές Σπουδές Martens, με τίτλο “Η απειλή του αναθεωρητισμού: Προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο”. Αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του προς την ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε: Ας έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις, για να μην τις χρησιμοποιήσουμε.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ