Πολιτική

30 Σεπτεμβρίου 2020 13:46 Τελευταία ενημέρωση : 30 Σεπτεμβρίου 2020 22:04

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έχει τρόπους να προστατέψει την ανατολική Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Αποτίμηση της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα έκανε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο, στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα.

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έχει τρόπους να προστατέψει την ανατολική Μεσόγειο
-

«Για τις συζητήσεις μου με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, που ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ στην Κρήτη, θα τις χαρακτήριζα εξαιρετικά επιτυχημένες. Διότι από μόνη της μία επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας -πόσω μάλλον όταν είναι η δεύτερη εντός 12 μηνών- αποτελεί πολιτικό γεγονός, όμως, ειδικά στο χρόνο που έγινε, με την ατζέντα που είχε και με το κλίμα που συνολικά τη χαρακτήρισε, πιστεύω ότι ήταν πολύ σημαντική. Παράγει αποτελέσματα σε πολλά επίπεδα, έχει μεγάλη εθνική εμβέλεια και νομίζω ότι η Ελλάδα, συνολικά, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από αυτή την επίσκεψη», σημείωσε κατά την εισαγωγή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός.

Κάνοντας αποτίμηση του ταξιδιού του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τουίτ που έκανε ο Μάικ Πομπέο λίγο μετά την αποχώρησή του από την Κρήτη, στο οποίο αναφέρθηκε στην εξαιρετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς μας σχέσεις αυτούς τους 12 μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης επίσκεψής του.

«Και νομίζω ότι το θετικό αποτύπωμα για την χώρα μας αποδεικνύεται και από τον εκνευρισμό που το ταξίδι προκάλεσε στην απέναντι πλευρά, κάτι το οποίο θα πρέπει να σκεφτούν και όσοι το υποδέχθηκαν στην Αθήνα με αμηχανία, για να μην πω ενίοτε και με μικροψυχία.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Υπουργικό Συμβούλιο

Πιστεύω ότι τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και υπεύθυνοι διότι από αυτές τις εξελίξεις, αν έχουμε μία θετική εξέλιξη στα εθνικά θέματα, δεν κερδίζει η κυβέρνηση, κερδίζει η Ελλάδα», είπε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία συζητήθηκε η διμερής συνεργασία σε πολλούς τομείς. «Στις συζητήσεις που είχαμε στην Κρήτη προφανώς κυριάρχησαν τα θέματα ασφάλειας. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο, αλλά και συμφωνία στην υποχρέωση που πρέπει να έχουν όλα τα μέλη να σέβονται, να σεβόμαστε όλοι μας, το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Όσο αφορά τα όσα προέκυψαν σε αμυντικό επίπεδο, από την επίσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Υπουργούς ότι, «η παρουσία και μόνο του πιο σύγχρονου πλοίου του αμερικανικού στόλου, του USS Hershel Williams, στη Σούδα, την οποία και επέλεξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως μόνιμη βάση ελλιμενισμού, λέει πολλά πράγματα για το μέλλον της αμυντικής μας συνεργασίας. Ενώ νομίζω ότι και σε διπλωματικό επίπεδο όσα ειπώθηκαν για την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή είναι πολύ σημαντικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Υπουργικό Συμβούλιο

Μην ξεχνάμε ότι προ ημερών ο κ. Πομπέο ήταν και στην Κύπρο. Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ ξεκάθαρη εικόνα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζωτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να απεμπολήσουν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι  θα ενισχυθεί «η εθνική μας γραμμή ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα ξεκινήσει αύριο. Εκεί θα εξεταστεί αναλυτικά η τουρκική συμπεριφορά και ελπίζω το μήνυμα προς την Άγκυρα να είναι απολύτως σαφές: Οι μονομερείς ενέργειες προκαλούν παρενέργειες, οι επιθετικές κινήσεις φέρνουν ανάλογες απαντήσεις, συνεπώς πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, για το ζήτημα το οποίο μας χωρίζει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Υπουργικό Συμβούλιο

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη, το είπα και χθες, ότι έχει φτάσει πια η ώρα της διπλωματίας και είναι πια στο χέρι των γειτόνων μας να αποδείξουν έμπρακτα εάν όντως ειλικρινά επιθυμούν την αποκλιμάκωση και τον διάλογο. Διαφορετικά η Ευρώπη έχει και άλλους τρόπους να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», κατέληξε ο Πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα προς την Άγκυρα.

Όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν και τον Σαρλ Μισέλ πριν από την Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρέμβαση Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο

Σε ανακοινωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται "Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να αγχώνεται για τον τραγέλαφο να τσακώνονται δημόσια οι υπουργοί του «επιτελικού» κράτους του για κάθε φιάσκο και τις ευθύνες για τις παλινωδίες της κυβέρνησής του. Από τις μάσκες αλεξίπτωτα στους μαθητές, το κομφούζιο στις συγκοινωνίες εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων, μέχρι την παντελή αδιαφορία για τις πρωτοφανείς καταστροφές στην Καρδίτσα και την ιστορική εξαπάτηση με την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών». Κάθε αδιέξοδο και κάθε παλινωδία σε βάρος των πολιτών έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη".

Αργότερα, σε νεότερη ανακοίωση της Κουμουνδούρου σημειώνεται "την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δήθεν έτριξε τα δόντια στους υπουργούς του για τις ευθύνες για το γενικευμένο κυβερνητικό μπάχαλο, η κα Κεραμέως χρεώνει το φιάσκο με τις μάσκες και τα κενά στα σχολεία σε όλους πλην του εαυτού της, ο κ. Σταϊκούρας βγάζει ανακοίνωση για την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο και την αντίθεση του στην προσφυγική δομή στην εκλογική του περιφέρεια καρφώνοντας τον κ. Μηταράκη και περί τους σαράντα βουλευτές της ΝΔ δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να φέρει στη βουλή για ψήφιση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία απειλώντας με καταψήφιση. Αν η κατάσταση απόλυτου χάους δεν ήταν τραγική για τους πολίτες, η κυβέρνηση θα θύμιζε απλά Δελφινάριο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ