Πολιτική

01 Οκτωβρίου 2020 08:10 Τελευταία ενημέρωση : 01 Οκτωβρίου 2020 13:53

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για την Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από τη συνεδρίαση. Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι όλες οι επιλογές για την Τουρκία
-

Της Μαρίας Αρώνη

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το ένα και βασικό «μενού» των ευρωπαίων ηγετών στο αποψινό δείπνο, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάλεσε την Άγκυρα να είναι «εποικοδομητική» στην επίλυση των διαφορών με την Αθήνα και τη Λευκωσία, αυξάνοντας παράλληλα την απειλή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ευρωπαίους ηγέτες.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε χθες ότι η Σύνοδος Κορυφής θα δείξει «την πλήρη αλληλεγγύη της στην Αθήνα και στην Κύπρο» και επισήμανε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της».

«Η επιθυμία να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία ειναι ομόφωνη, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις», σχολίασε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν «τα σωστά μέσα, το σωστό χρονοδιάγραμμα και το σωστό πολιτικό μήνυμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι «27» θεωρούν θετική την απόφαση της Άγκυρας να αποσύρει το Όρους Ρέιτς από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πως υπάρχει ικανοποίηση για την απόφαση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ωστόσο, ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες  έναντι της Κύπρου και επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις γεωτρητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σε ό,τι αφορά το «ακανθώδες» ζήτημα της Κύπρου που «μπλοκάρει» κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, εάν δεν επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στην Τουρκία, ευρωπαίος αξιωματούχος σχολίασε ότι «για να προχωρήσουμε με τις κυρώσεις στη Λευκορωσία πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Κύπρο».

Σύμφωνα δε με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία θα επιχειρηθεί να πειστεί να μην μπλοκάρει τις κυρώσεις για τη Λευκορωσία, με μια πιθανώς ξεχωριστή παράγραφο για την Κύπρο, με αυστηρή γλώσσα απέναντι στην Άγκυρα. Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έπαιξε η χθεσινοβραδυνή συνάντηση μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι οι κυρώσεις προς την Τουρκία δεν είναι «αυτοσκοπός».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα το θέμα των κυρώσεων κατά της Άγκυρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι πιθανό να υπάρχει έμμεση αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ