Πολιτική

02 Οκτωβρίου 2020 10:08 Τελευταία ενημέρωση : 02 Οκτωβρίου 2020 20:39

Μητσοτάκης: απόλυτα ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Διάβασέ μου το...

«Αναμένουμε την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων μετά το ολονύχτιο "θρίλερ".

Μητσοτάκης: απόλυτα ικανοποιημένοι από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
-

Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην αίθουσα της συνεδρίασης των 27 της ΕΕ.

"Η ΕΕ έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε. Κατέστησε ταυτόχρονα απολύτως σαφές ποιές θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία  συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

"Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Προσβλέπουμε το συντομότερο δυνατό στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως άλλωστε και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που κλιμάκωσε την κρίση

Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που κλιμάκωσε την κρίση ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στον διάσημο αναλυτή Ίαν Μπρέμερ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην συνέντευξη που προβάλλεται απόψε στην Αμερικανική τηλεόραση ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δείχνουν αποφασιστικότητα έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

“Οι Ευρωπαίοι καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα την κατάσταση από ότι πριν από έξι μήνες. Και ότι αυτό είναι ένα ζήτημα αρχών. Εάν κάποιος επιτίθεται στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους, είναι μια επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και ζήτημα γεωπολιτικής ισχύος.

Αν αυτό είναι σημαντικό ζήτημα για την Ευρώπη και δεν θέλουμε να είμαστε μόνο μία «ήπια» οικονομική δύναμη, αν θέλουμε να ασκήσουμε περισσότερη γεωπολιτική επιρροή, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους μοχλούς εξουσίας, που σε αυτή την περίπτωση είναι οικονομικοί, καθώς έχουμε μεγάλη οικονομική επιρροή. Και αυτή η ανάγνωση ότι πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί όταν διατυπώνουμε πολιτικές για τους άμεσους γείτονές μας, δεν είναι για κάτι που συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Όρμπαν

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής σήμερα το πρωί, με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Όρμπαν, μετά από αίτημα του τελευταίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τρέχοντα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και στην πρόοδο του φιλόδοξου σχεδίου της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

AP - Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύνοδος Κορυφής

"Το κείμενο συμπερασμάτων αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας"

Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό ενδιαφέρον να υπάρχει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ είναι απόλυτη απαίτηση ως προς αυτό, υπογραμμίζεται.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στο Αθηναΐκό Πρακτορείο ότι το κείμενο συμπερασμάτων αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκαν κατά την προσέλευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εργασίες της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διεξήχθη πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές, σημειώνοντας πάντως ότι το τελικό κείμενο που υιοθετήθηκε είναι καλύτερο για τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου από εκείνο που είχε προταθεί αρχικά.

«Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), κανένας δεν μπορεί να διχάσει την Ευρώπη. Έτσι, η ΕΕ στέλνει σήμερα μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες» επισήμαναν οι ίδιες πηγές. Ως προς τις συνέπειες, γίνεται σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (29, 215). Υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της. Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2020, συμπλήρωσαν.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή Σύνοδος εξελίχθηκε σε “θρίλερ για γερά νεύρα”, καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε το πρώτο προσχέδιο που παρουσιάστηκε επειδή δεν είχε σαφή αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. Ακολούθησε εξαμερής συνάντηση, του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε πως η ελληνική πλευρά μπλόκαρε το προσχέδιο, καθώς υπήρχαν ενστάσεις σε ό,τι αφορά το μήνυμα αποφασιστικότητας που θα πρέπει να σταλεί προς την Τουρκία.

Στήριξη στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες

“Θέλουμε πρόοδο σε αυτήν τη θετική ατζέντα συνομιλιών με την Τουρκία, γιατί γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους εξαιτίας των διαφορετικών στρατηγικών σχέσεων με την Τουρκία. Συνολικά, ήταν μια εκτεταμένη, και μερικές φορές δύσκολη, συζήτηση. Αλλά ενωθήκαμε και είχαμε αποτελέσματα. Πιστεύω ότι οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας αφενός και η διαδικασία κατά της Τουρκίας αφετέρου, στις οποίες συμφωνήσαμε, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός" δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

“Νομίζω ότι δεν μπορούμε να ξαναρχίσουμε διάλογο με την Τουρκία εάν η Τουρκία διασχίσει τις κόκκινες γραμμές. Το να μην αντιδράσουμε στις μονομερείς ενέργειες είναι κάτι που δεν μας βοηθά. Πρέπει να δείξουμε σταθερότητα και σαφήνεια” τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν.

Από πλευράς του ο Καγελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιν Κουρτς τόνισε: “Είδαμε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλα εναντίον της Ευρώπης και έχει προσπαθήσει να εκβιάσει την ΕΕ, αυτό δεν είναι επίσης αποδεκτό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ