Πολιτική

24 Οκτωβρίου 2020 11:08 Τελευταία ενημέρωση : 24 Οκτωβρίου 2020 22:18

“Μάχη” στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα

Διάβασέ μου το...

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών.

“Μάχη” στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά Σταϊκούρα
-

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και οι 85 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά απόψε το βράδυ ενώ θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα μετά από ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον πτωχευτικό κώδικα, με την κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση δυσπιστίας, να καταλογίζει στο ΣΥΡΙΖΑ υποκρισία και προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά πάνω στις αγωνίες της κοινωνίας και να τον κατηγορεί ότι επί διακυβέρνησης του έβαλε ταφόπλακα στο νόμο Κατσέλη και στο προστατευτικό δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.  

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντιτείνουν ότι ποτέ δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ κάνουν λόγο για νόμο έκτρωμα για τη ρύθμιση οφειλών που νομιμοποιεί την αρπαγή της περιουσίας των ελλήνων και οδηγεί στη πτώχευση τους πάντες, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους και νοικοκυριά . 

Παπαθανάσης: Ακαιρη και υποκριτική η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ακαιρη και υποκριτική χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης κατηγορώντας τον για προσπάθεια εντυπώσεων. «Την ώρα που η κυβέρνηση μάχεται απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, την ώρα που η χώρα αγωνίζεται, με σύμμαχο το διεθνές δίκαιο, απέναντι στην μονομερή και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, την ώρα που με συγκεκριμένα μέτρα στηρίζεται η ελληνική οικονομία, αυτή τη στιγμή επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά ενός υπουργού που εκφράζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική, με επιτυχία. Είναι λοιπόν μια πρόταση άκαιρη, υποκριτική και γίνεται απλά από το ΣΥΡΙΖΑ για να δημιουργήσει εντυπώσεις» », τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.  

Βουλή - ολομέλεια

Ο κ. Παπαθανάσης μίλησε στη συνέχεια «για ευκαιρία που δίνει η πρόταση να παρουσιαστεί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζοντας ότι, η ΝΔ είναι αποφασισμένη «να αλλάξει την Ελλάδα, να την κάνει σύγχρονη και επενδυτικά ελκυστική βασιζόμενη στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία».  «Κεντρικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα στηρίζει την επιχειρηματικότητα», τόνισε ενώ μίλησε «για βιομηχανική ανάταση της χώρας με συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση».

Πιερρακάκης: Άγονη και στείρα η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

«Δηλώνω την αμέριστη στήριξη μου στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών και σας καλώ να καταψηφίσετε την πρόταση». Με αυτή την χαρακτηριστική επισήμανση έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας «άγονη και στείρα» την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. 

«Την ώρα που η χώρα έχει μια τριπλή πρόκληση, οικονομική, υγειονομική και εθνική και δίνει μάχες, τίθεται το αυτονόητο ερώτημα γιατί αυτή η ενέργεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της αυτό. Αλλά γιατί τώρα; Είναι άγονη, στείρα και δείχνει να διακατέχεται από σκοπιμότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακκάκης. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα, τονίζοντας ότι η λύση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα είναι «μόνιμη, ξεκάθαρη και δίνει μια δεύτερη ευκαιρία προστατεύοντας τους οφειλέτες». «Είναι υποχρέωση της χώρας να καθιερώσει ένα σταθερό σύστημα. Η λέξη μονιμότητα είναι η λέξη κλειδί», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης. Στη συνέχεια, ο υπουργός έκανε λόγο για «ευκαιρία που δίνεται με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση-αποτίμηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και να δούμε που βρισκόμαστε τώρα».

Αλεξιάδης: Ο πτωχευτικόςνόμος ακόμα κι αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά 

«Σήμερα δεν συζητάμε την πρόταση μομφής σε ένα πρόσωπο, συζητάμε την πρόταση μομφής σε μια πολιτική. Ο πτωχευτικός, για την ελληνική κοινωνία νόμος σας, ακόμα κι αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά». Αυτό τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής Τομεάρχης Φορολογικής Πολιτικής του τομέα Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του κόμματος του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. « Στο πτωχευτικό νομοσχέδιο έχετε ως τροπολογία τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αγωνιάτε για το υγειονομικό προσωπικό, τους δασκάλους, τους στρατιωτικούς μας αλλά δεν τους δίνετε φορολογική ελάφρυνση ούτε μισό ευρώ. Αντίθετα, στα στελέχη των τραπεζών, των φαρμακευτικών εταιριών δίνετε τεράστια φορολογική ελάφρυνση. Στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παίρνουν 900 ευρώ έχει μηνιαίο όφελος 80 λεπτά του ευρώ το μήνα, σε αυτούς που παίρνουν 18.000 ευρώ, έχει ετήσιο όφελος 1500 ευρώ. Αυτή είναι η ταξική πολιτική σας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης και συμπλήρωσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για σταθερό φορολογικό σύστημα το 2018 και πολύ σωστά. Μετεκλογικά, έχετε ήδη φέρει 26 νόμους που τροποποιούν το φορολογικό σύστημα. Για την περίφημη υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι περίφημοι 29 άδικοι φόροι που λέγατε στα κανάλια προεκλογικά, θα τους καταργήσετε;» « Το φορολογικό βάρος που προστέθηκε από το 2010 έως το 2014 ήταν 36,5 δις. Από το 2015 έως το 2019 προστέθηκε λιγότερο από 15 δις. Κάνετε μειώσεις φόρων και καλά κάνετε εκεί που είναι άδικοι. Θα καταθέσω όμως στα πρακτικά πίνακα ενδεικτικών χαριστικών φορολογικών διατάξεων της ΝΔ διότι ακολουθείτε την τακτική των φωτογραφικών διατάξεων στους κατέχοντες και τους διαπλεκόμενους», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

Τσίπρας - Τσακαλώτος - ευρωζώνη - ευρώ

 Γκάλοπ και Τσακαλώτος ανάγκασαν τον Τσίπρα να κάνει πρόταση μομφής

Τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα στρέφει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης μομφής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Υπ.. Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει ως στόχο όχι τον νυν, αλλά τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο για μια σειρά απο λόγους τους οποίους αναφέρει

Απαντώντας σε δημοσιεύματα κια εμμέσως στον Άδ. Γεωργιάδη, σε δήλωση τους, Εφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις αναφορές και σημειώνουν ότι υπήρξε πλήρης στήρξη στον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα. 

Χρυσοχοΐδης προς ΣΥΡΙΖΑ: Εφετείο, 14χρονος, Χρ. Παππάς: Τρία συνθήματα πασπαλισμένα με μπόλικο ψέμα

Σε υψηλούς τόνους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απάντησε από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την διάλυση της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το Εφετείο που εκδίκαζε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, για την κράτηση του 14χρονου μαθητή και για τον φυγόποινο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηριστικά επέκρινε την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, «ότι έχει μια άχαρη τριλογία που την επαναλαμβάνει σαν μαγνητόφωνο: Εφετείο, 14χρονος, Παππάς. Τρία συνθήματα, που με την αγαπημένη σας πρακτική είναι πασπαλισμένα με μπόλικο ψέμα».

Ειδικότερα, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για την υπόθεση της διαδήλωσης έξω από το Εφετείο της Αθήνας την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή, ανέφερε ότι «το βίντεο της ΓΑΔΑ έδειξε ποιος άρχισε τα επεισόδια. Μια βδομάδα φωνάζατε ψέματα για την Αστυνομία. Για να ξυπνήσετε φαντάσματα. Σας το είπα, τα υπολείμματα στράτευσης που σας έχουν απομείνει, δεν μπορούν να γίνουν στρατός, γιατί δεν έχετε απόψεις, πεποιθήσεις, έχετε μόνο αναχρονιστικές κραυγές. Δεν τις ακούει κανείς».

Για τον 14χρονο μαθητή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ρώτησε την αντιπολίτευση «πού έχετε βρει όλα αυτά τα πονετικά παραμύθια για τον 14χρονο; Δεν ντρέπεστε να φτιάχνετε σαπουνόπερα, να παίζετε με τα παιδιά, τόσο χειριστικά, με τόση εκμετάλλευση;».

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι στην υπόθεση αυτή λέγονται τρία ψέματα και εξήγησε:

1ο ψέμα που λέγεται, είναι ότι τον συνέλαβαν χωρίς κατηγορίες. Η αλήθεια: Εισαγγελέας και ανακρίτρια ανηλίκων, δεν τον άφησαν ελεύθερο. Διέταξαν την κράτησή του για κακουργηματικές πράξεις. Σημειώνουμε πως στις 9 στις 10 περιπτώσεις οι ανήλικοι αφήνονται ελεύθεροι. Ποιος κρίνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αν υπάρχουν κατηγορίες; Η δικαιοσύνη ή εσείς;

2ο ψέμα: Τον απομόνωσαν σε κρατητήρια στη ΓΑΔΑ. Δεν είδε ούτε τη μαμά του. Η αλήθεια. Τους είδε όσο ήθελε, τους μίλησε όσο ήθελε. Και την μητέρα του και τον δικηγόρο του. Τρία επισκεπτήρια στο Σαββατοκύριακο.

3ο ψέμα: Κοιμόταν στο πάτωμα. Η αλήθεια. Κοιμόταν στο κρεβάτι του, στην υποδιεύθυνση φύλαξης ανηλίκων. Δεν πάτε μέχρις εκεί να δείτε τις συνθήκες κράτησης και τα ανήλιαγα υπόγεια που μνημονεύετε;» είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να κυνηγά 14χρονα. Όμως η Αστυνομία δεν έχει επιλογές όταν σκάνε μολότοφ. Δεν είναι λύση το να κάνει τα στραβά μάτια. Στο Εφετείο κατά την καταδίωξη, έπεσαν πάνω από 150 μολότοφ, πολλές από ανήλικους».

Σχετικά με τον φυγόποινο πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «τα έδωσε όλα, χαιρέκακα, και με όλη του την δύναμη, δώσατε τα ρέστα του». Θεωρήσατε είπε, ότι «να, επιτέλους, η Αστυνομία κι ο Χρυσοχοΐδης δεν τα κατάφεραν. Στην ουσία όμως, με αυτά που λέτε ζητήσατε να παραβούμε κανόνες κράτους δικαίου για να παρακολουθούμε τον πολίτη και κατηγορούμενο Παππά. Το ίδιο είχατε ζήσει δυο μέρες πριν, να συλλάβουμε τον ευρωβουλευτή Λαγό, που χαίρει ασυλίας. Επίσης, άκριτα ειρωνευθήκατε ότι τα σπίτια όλων των κατηγορούμενων ήταν υπό επιτήρηση, πράγμα που συμβαίνει σε κάθε σημαντική δίκη για αποφυγή αντεκδικήσεων ή ακτιβιστικών πράξεων. Από όσα είπατε πιο λαϊκιστικό δεν γίνεται. Πιο αντιδημοκρατικό δεν υπάρχει. Ζητάτε να καταπατά η Αστυνομία τους νόμους, να μην σέβεται ατομικά δικαιώματα, να μην προστατεύει κατηγορούμενους για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα. Μήπως να επιτρέψουμε και το λυντσάρισμα; Και θέλετε να λέγεστε και αριστερά, που από τέτοια καταπάτηση νόμων και δικαιωμάτων γέμισε νεκροταφεία και στέναξε σε φυλακές και ξερονήσια».

Βουλή - Μητσοτάκης - Σταϊκούρας

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, αφού εξήγησε πως επί ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκαν οι μέρες παρουσίασης του Χρ. Παππά στο αστυνομικό τμήμα, από τρείς φορές το μήνα σε μία, και να μην είναι υποχρεωμένος κάθε ημέρα να κοιμάται στο σπίτι του, απευθύνθηκε ευθέως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΑ και τους ρώτησε δεικτικά: «Τώρα που τα δώσατε όλα για τον Παππά, θα χαρείτε όταν τον πιάσουμε;».

 υπουργός Προστασίας τους Πολίτη καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι βρίσκεται σε ένα «τριπλό αδιέξοδο: Σε δημοσκοπική υποχώρηση, σε εσωκομματική ρήξη, σε πολιτική ένδεια», γι’ αυτό στοχοποιεί και δημιουργεί πολιτικούς αντιπάλους όπως «την αστυνομία και τον Χρυσοχοΐδη. Αλλά παραμένετε απελπιστικά άστοχοι».
Αντικρούοντας τις καταγγελίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί αστυνομοκρατίας σε διαδηλώσεις και χρήση χημικών, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «σε διαδηλώσεις στην Αθήνα, στο πρώτο επτάμηνο του 2019, στη διακυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ, η αστυνομία έριξε 2.135 χημικά και δακρυγόνα, ενώ από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα, σε 14 μήνες δικής μας διακυβέρνησης, σε μεγαλύτερο αριθμό διαδηλώσεων έγινε χρήση 778 δακρυγόνων. Δηλαδή στο μισό χρονικό διάστημα, σε λιγότερες διαδηλώσεις ρίξατε τριπλάσια χημικά. Ποιος λοιπόν τρομάζει, ποιος πατάσσει; Ζείτε στον κόσμο της εμπάθειας, των ψεμάτων που λέτε και των εχθρών που κατασκευάζετε».

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, παρεμβαίνοντας για το θέμα διάλυσης της αντιφασιστικής διαδήλωσης έξω από το εφετείο, ανέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, πως πραγματικά εκπλήσσομαι γιατί ακόμα και 15 ημέρες μετά την διάλυση της διαδήλωσης, επιμένετε σε αυτές τις απίστευτες ανακρίβειες που δεν προκύπτουν από το ηλεκτρονικό υλικό που έδωσε η Αστυνομία και από αυτό που υπάρχει». Ρώτησε δε, τον κ. Χρυσοχοΐδη, εάν η διάλυση της αντιφασιστικής εκδήλωσης και ενός κόσμου που χαιρόταν εκείνη την ημέρα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, ήταν προμελετημένη και σε γνώση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» Κάνατε ένα ατόπημα και πήρατε εσείς την ευθύνη, είπε στον υπουργό, και επέμεινε να ρωτά «εάν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη του απάντησε πως «εγώ δεν εκπλήσσομαι με αυτά που λέτε, γιατί είναι τα ίδια μου είπατε εκείνο το βράδυ εδώ στην Βουλή, όταν προβοκάτορες διέλυσαν την συγκέντρωση» Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως εκείνη την ημέρα η αστυνομία πήρε πολλά μέτρα για να λειτουργήσει με ασφάλεια το δικαστήριο και για να γίνει η συγκέντρωση, «αλλά κάποιοι, οι ίδιοι με αυτούς εδώ του Συντάγματος, επιτέθηκαν με μολότοφ, προσπάθησαν να σπάσουν και σπάσανε 10 λεωφορεία της ΕΛΑΣ και μετρήθηκαν πάνω από 150 μετρημένες βόμβες μολότοφ που ρίχθηκαν», και σημείωσε ότι αυτά είναι όλα καταγεγραμμένα και από τα drone της Αστυνομίας. «Δεν μου κάνει όμως εντύπωση» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Νίκο Βούτση, «που θέτετε και πάλι τα ίδια ζητήματα, για τα οποία εκείνο το βράδυ ζητήσατε την παραίτησή μου, όπως και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου».

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις νέες πραγματικότητες και προκλήσεις που δημιουργούνται για την ασφάλεια των πολιτών από την μετανάστευση, την τρομοκρατία, τις επιδημίες, τον κοινωνικό περιορισμό ή αποκλεισμό.

Ο νέος σχεδιασμός

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός ανέφερε πως απαιτείται «νέα ασφάλεια, νέα αστυνομία» και γι’ αυτό «τα αλλάζουμε όλα, γιατί πρέπει τα λόγια κι οι θεωρίες να γίνουν πράξεις και έργα».

Ειδικότερα, ανέφερε πως «αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο, δώσαμε στον Συνήγορο του Πολίτη την ισχύ και τα μέσα να ασκεί ανακριτικό έργο σε περιστατικά αυθαιρεσίας και παράλληλα αναβαθμίσαμε το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Αλλάζουμε εκ βάθρων την εκπαίδευση, ώστε ο αστυνομικός να σκέφτεται, να εκπαιδεύεται συνεχώς, να είναι ο σύμμαχος του πολίτη, ο διαμεσολαβητής και ο εγγυητής της νομιμότητας και των δικαιωμάτων. Ο ακοίμητος φρουρός της καθημερινότητας . Αλλάζουμε εκ βάθρων το επιτελείο του Αρχηγείου. Να έχει τα μέσα, την τεχνογνωσία, τη δικτύωση ώστε να λειτουργεί επιτελικά, να αποφασίζει ορθολογικά και να δρα άμεσα». Η αστυνομία, τόνισε, «οφείλει να λογοδοτεί. Χωρίς λογοδοσία και διαφάνεια η αυθαιρεσία και η διαφθορά παραμονεύουν. Θέλουμε να υπάρχει πλήρης ορατότητα του αστυνομικού έργου. Οι ομάδες εμπλοκής (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ κλπ) σε λίγες μέρες θα φέρουν κάμερες, ώστε να μπει ένα τέλος στον επιλεκτικό βιντεοσκοπικό ακτιβισμό από τη μια και στην συγκάλυψη από την άλλη».

Μέτρα πανδημίας και συμβολή της ΕΛΑΣ

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όμως, αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΕΛΑΣ στην πανδημία, και κυρίως στον τρόπο μεταχείρισης της νεολαίας σε σχέση με τα μέτρα απαγόρευσης, λέγοντας πως «εδώ όντως, υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στη ζωτική ενέργεια των νέων και στους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στο κάτω-κάτω τους μεγαλώνουμε για να κοινωνικοποιηθούν, και τώρα τους ζητάμε να απομονωθούν. Αυτή η αντίφαση είναι η δική τους πρόκληση και η δική μας υποστήριξη. Μιλώντας για την αστυνομία, χρειάζεται στην δράση της φαντασία, υπομονή κι επιμονή, και κυρίως πολλή ενσυναίσθηση. Οι νέοι αστυνομικοί είναι νέοι με στολή. Εκπαιδεύονται συνέχεια για να συνομιλήσουν, να συσχετισθούν αποτελεσματικά με τους νέους που, είτε συνωστίζονται σε δημόσιους χώρους, είτε συμμετέχουν αψήφιστα σε μια νεανική παραβατικότητα. Όμως η καλλιέργεια κουλτούρας ανυπακοής, με βάση την μη εφαρμογή των μέτρων, όταν γίνεται από ενήλικες και μάλιστα με την ανοχή θεσμικών φορέων όπως πολιτικά κόμματα, είναι πράξη δεινά ανεύθυνη».

Θεοδωρικάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να βελτιώσει τη συσπείρωσή του, αλλά δεν γίνεται με παλαιοκομματικούς τακτικισμούς

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

«Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη να βελτιώσει την κομματική συσπείρωσή του, αλλά αυτό δεν επιτυγχάνεται με παλαιοκομματικούς τακτικισμούς», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος, ο οποίος επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επέλεξε το χρονικό τοπίο της πανδημίας και της επιδεινούμενης κρίσης στα ελληνοτουρκικά για να προχωρήσει σε πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών.

Όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί και σας ψήφισαν, δεν σας ακούν μετά την αναξιόπιστη πολιτική που ακολουθήσατε κατά τη διακυβέρνησή σας, ενώ όσοι πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως άνθρωποι του μέτρου και της λογικής, δεν σας ακούν διότι «δεν έχετε τεκμηριωμένες προτάσεις και εναλλακτικό σχέδιο, ούτε τους αντίστοιχους αξιόπιστους εκπροσώπους», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος. Για εμάς, συνέχισε, δεν αρκεί η πολιτική υπεροχή, που βασίζεται στην καταδίκη της προηγούμενης κυβέρνησης, στόχος μας είναι να ακολουθούμε αξιόπιστες και αποτελεσματικές πολιτικές που ενώνουν την κοινωνία και πάνε τη χώρα μπροστά.

Ακολούθως ο κ. Θεοδωρικάκος μνημόνευσε τις έξι μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες πραγματοποίησε το υπουργείο του, όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και η μεταρρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά με την οποία, «τρία εκατομμύρια νοικοκυριά έβαλαν τάξη στα του οίκου τους» ενώ εξασφαλίστηκαν 150 εκατ. πρόσθετα έσοδα στους ΟΤΑ. Ενημέρωσε επίσης τη Βουλή για τις επόμενες τέσσερις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή, (1) την αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ, και του αντίστοιχου συστήματος προσλήψεων, (2) τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων του α' και β' βαθμού αυτοδιοίκησης μεταξύ τους και με το κεντρικό κράτος, (3) τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, και (4) τον νέο κώδικα της αυτοδιοίκησης.

Λοβέρδος: Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής, αλλά δεν ταυτιζόμαστε με τους «ιππότες της σωτηρίας»

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

«Υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, γιατί την συνδέουμε με τη λάθος πολιτική που ακολουθεί συνολικά η κυβέρνηση, αλλά δεν ταυτιζόμαστε και με τους ιππότες της σωτηρίας που έκαναν τα ίδια».

Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

«Γιατί ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ για να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού του των Οικονομικών σε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση;» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, επικαλούμενος αντίστοιχη πρόταση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το 2005 εναντίον του Γιώργου Αλογοσκούφη, την οποία ο τότε πρωθυπουργός μετέτρεψε σε ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση του, αισθανόμενος την ανάγκη να καλύψει τον υπουργό του.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος καταλόγισε σκοπιμότητα στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «ενώ διαφωνούσε με τον πτωχευτικό κώδικα και είχε την δυνατότητα να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, δεν το έκανε».

«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής όχι για τους λόγους που υπεβλήθη. Γιατί αν δεν έκανες εσύ κάτι αντίθετο, δεν μπορείς να κατηγορείς και να ζητάς να φύγει κάποιος που κάνει τα ίδια με ό,τι έκανες εσύ. Δεν μπορείς λοιπόν να παρουσιάζεσαι ως ιππότης σωτηρίας όταν έχεις κάνει και εσύ τα ίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος απάντησε και στους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστιες ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί το 2009 έβαλε τη χώρα στα μνημόνια», λέγοντας χαρακτηριστικά:

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

«Η χώρα μπήκε στα μνημόνια έχοντας δομικά προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία, αλλά η αφορμή, η αιτία και ο κύριος παράγοντας που οδήγησε τη χώρα σε οιονεί πτώχευση, ήταν η οικονομική πολιτική του 2004-2009. Τότε ήμουν εγώ που έλεγα να μην κυνηγάμε μάγισσες, αλλά δεν μπορώ και να μην θυμάμαι τον παροξυσμό του πρωτοφανούς ελλείμματος και του χρέους που είχαν καταγραφεί και από την ΕΛΣΤΑΤ».

«Κύριοι της ΝΔ. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να είστε βουλευτές της συμπολίτευσης και να πρέπει να υπερασπιστείτε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σας. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο δεν παρέχεται δεύτερη ευκαιρία όπως ισχυρίζεστε. 'Αλλο είναι να δίνω την ευκαιρία σε μια εταιρία λίγο πριν την πτώχευση της και άλλο να δίνω μια δεύτερη ευκαιρία βοηθώντας και στηρίζοντας την. Τίποτα λοιπόν δεν θα αλλάξει. Το άρθρο είναι κοροϊδία. Δεύτερη ευκαιρία δεν παρέχεται. Ο οικονομικά νεκρός είναι νεκρός οικονομικά. Και ο πτωχός είναι πτωχός. 'Αρα όσα λέτε είναι υπερβολές για να μην πω και ψεύδη», επεσήμανε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε:

«Το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η ελληνική οικονομία έχει στον κορμό της αυτές τις επιχειρήσεις. Πόσες δανειοδοτήθηκαν από τα χρηματοδοτικά εργαλεία; Σε σύνολο 900.667 επιχειρήσεων δανειοδοτήθηκαν 12.000 περίπου. Είναι αυτό βοήθεια στην αγορά; Τα λόγια λοιπόν είναι περιττά».

«Όταν όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι καλός στα λόγια αλλά στην πράξη η πολιτική που ακολουθεί είναι αντίθετη, αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη κυβέρνηση. Δεν ταυτιζόμαστε με τους ιππότες της σωτηρίας, όμως υπερψηφίζουμε την πρόταση μομφής γιατί δεν μπορούμε να πούμε όχι σε αυτή τη λάθος πολιτική», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση χτυπάει τον πυρήνα της δημοκρατίας

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

«Η κυβέρνηση χτυπάει τον πυρήνα της δημοκρατίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που ανέβηκε απόψε στο βήμα της Ολομέλειας για να δώσει το περιεχόμενο της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Μομφή στον κ. Σταϊκούρα που έφερε ένα νομοσχέδιο που ήθελε να κρυφτεί και να μην συζητηθεί. Μομφή στον κ. Μητσοτάκη που δεν ήταν εδώ καν να το υποστηρίξει. Μομφή γιατί το δικό σας σύστημα ΜΜΕ το έκρυψε. Μομφή για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε μια νεολαία που δεν έχει ελπίδα. Και μομφή γιατί χτυπάτε τον πυρήνα της δημοκρατίας όταν επαναλαμβάνετε συνεχώς τα ίδια επιχειρήματα χωρίς να ακούσετε την κοινωνία. Μομφή γιατί έχετε χάσει το δρόμο και αυτό θα φανεί σύντομα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα νομοσχέδια που έφερε αυτή η κυβέρνηση στη Βουλή, με κορυφαίο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δείχνει, όπως είπε, «αύξηση των ανισοτήτων». Επισήμανε τις προβλέψεις που κατά καιρούς έχει κάνει για το βάθος της ύφεσης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για να επισημάνει:

«Όταν το κάνεις αυτό χωρίς να βλέπεις ποια είναι η κατάσταση μπροστά σου, γιατί είσαι σε τέτοιο βαθμό συντηρητικός, είναι επακόλουθο ότι δεν θα πάρεις και τα ραγδαία μέτρα που χρειάζονται». Αλλά και για τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών για την επιτυχή έξοδο στις αγορές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση βγήκε στις αγορές λόγω του «μαξιλαριού» και του ρυθμισμένου χρέους για να αναρωτηθεί «ποια είναι η έννοια του μαξιλαριού αν όχι να το χρησιμοποιήσεις, στους κακούς καιρούς, για να μειώσεις τις κοινωνικές ανισότητες» και να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό ούτε για το ύψος της δαπάνης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όσο για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, και τα όσα η σημερινή κυβέρνηση καταλογίζει στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε

«γιατί οι θεσμοί είχαν τόση πρεμούρα να βάλουν την κυβέρνηση να υπογράψει την κατάργησή της, αν την είχε καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο κλίμα αυτό, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του 'Αδωνι Γεωργιάδη ότι το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα καταργούνταν οριστικά μετά τις 31 Απριλίου του 2020.

«Γιατί λοιπόν συνεχίζουμε μια τέτοια συζήτηση εδώ μέσα, αντί να δούμε πώς πρέπει να είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας, ποια μέτρα απαιτούνται, πώς πρέπει μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο να αλλάξει η πλάστιγγα ανάμεσα στη ρευστοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρέους;», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Η λογική σας είναι ο κοινωνικός δαρβινισμός. Η επιβίωση του ισχυρότερου» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Στις πλατείες, ξέρετε καλά, πως ήταν νέα παιδιά που τους είχαν υποσχεθεί ότι με την παγκοσμιοποίηση θα έχουν δουλειές νέες και καλύτερες αλλά τελικά ή δεν είχαν δουλειές ή ήταν χειρότερες από των γονιών τους. Τι λέτε σε αυτά τα παιδιά γι΄αυτό το νομοσχέδιο. Εμείς όμως απευθυνόμαστε στη νέα γενιά και λέμε ότι όλες οι υποσχέσεις του νεοφιλελευθερισμού ήταν ψεύτικες και φάνηκε στην πράξη».

Καραθανασόπουλος: Καταψηφίζουμε την πρόταση μομφής

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

  Στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, καταψηφίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης που αποτελεί συνέχεια των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, τόνισε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Όπως είπε, η στόχευση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλαπλές στοχεύσεις: (1) να συσκοτίσει την αιτία των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα όπως είναι η υπερχρέωσή τους, (2) να συγκαλύψει τη σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε στρατηγικές επιλογές και (3) να χειραγωγήσει και εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο κ. Καραθανασόπουλος είπε επίσης το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες των λαϊκών στρωμάτων να περάσουν στην αντεπίθεση, να ισχυροποιήσουν την κοινωνική συμμαχία τους, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους, το κράτος τους, τη διακρατική καπιταλιστική ΕΕ, και τα κόμματα που υπηρετούν και εξωραΐζουν το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.

Πικραμμένος: Παρεξηγήθηκε ο Χρυσοχοΐδης

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια, και πριν από λίγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε το λόγο θέτοντας μείζον ζήτημα για την αναφορά του κ. Χρυσοχοϊδη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την πρόταση μομφής".

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

"Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης υπήρξε και μια αναφορά η οποία, για κάθε έναν που θέλει να διατηρήσει στοιχειώδη σχέση με τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό, εγείρει μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση στο σύνολό της. Ως γνωστόν, η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια είναι ένα αφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της πατρίδας μας που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας", είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι "η τοποθέτηση του υπουργού ότι αποτελεί εθνικισμό η επέκταση των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας στα 12 μίλια, είναι μια τοποθέτηση η οποία αντιβαίνει τον πυρήνα, την καρδιά της εθνικής στρατηγικής, των εθνικών συμφερόντων, των απαράγραπτων εθνικών δικαίων".

Ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ρητώς προ της ευθύνης του τον κ. Μητσοτάκη και ή θα ανακαλέσει, ζητώντας συγνώμη ο κ. Χρυσοχοϊδης γι΄αυτή την αθλιότητα που ξεστόμισε, ή ο κ. Μητσοτάκης θα τον αποπέμψει. "Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο σύνολό της αυτή τη βαριά ιστορική ευθύνη γι΄αυτό το χωρίς προηγούμενο ιστορικό ατόπημα στα εθνικά μας δίκαια. Γιατί αν φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να ονομάζουμε εθνικισμό την άσκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων μας, τότε, δεν θα πω ότι ούτε ότι αυτός είναι ραγιαδισμός ή δουλοπρέπεια, θα πω ότι έτσι αυτή η πατρίδα δεν έχει αύριο", είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Το λόγο ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος. "Δεν διανοούμαι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορεί ο οιοσδήποτε να αμφισβητήσει το δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια, όποτε η χώρα το κρίνει χρήσιμο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Με εκπλήσσει αυτό το οποίο λέτε. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε. Προφανώς δεν αντιληφθήκατε τι ελέχθη", είπε ο Παναγιώτης Πικραμένος, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

Στην έδρα βρισκόταν ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Βίτσας που σχολίασε την απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. "Τι γίνεται τώρα; ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το έκλεισε, από ό,τι κατάλαβα εγώ, κάνοντας κριτική στον υπουργό. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε εσείς. Αυτό έγινε. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκλεισε το θέμα λέγοντας τη θέση της κυβέρνησης και μη δεχόμενος αυτό που είπε ο υπουργός διότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο", είπε ο Δημήτρης Βίτσας προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και νέα παρέμβαση από τον Παναγιώτη Πικραμένο. "Λοιπόν, να το επαναλάβω για να το καταλάβουμε όλοι. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία από κανέναν Έλληνα και πολλώ μάλλον από την κυβέρνηση αλλά και από όλους τους Έλληνες πολίτες ότι η χώρα μας έχει, ανά πάσα στιγμή, το δικαίωμα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια. Θεωρώ ότι ο υπουργός ο κ. Χρυσοχοϊδης δεν είπε ποτέ κάτι διαφορετικό και προφανώς έχει γίνει παρεξήγηση σε αυτά τα οποία είπε".

"Αυτά είναι γραμμένα στα πρακτικά...", είπε ο Δημήτρης Βίτσας ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε λέγοντας: "Κύριε Πικραμένε, όταν θα διαβάσετε τα πρακτικά θα αισθανθείτε την ανάγκη να ζητήσετε και εσείς προσωπικά συγνώμη γιατί δεχθήκατε να σας πάρει στο λαιμό του ο κ. Χρυσοχοϊδης. Γιατί η φράση του κ. Χρυσοχοϊδη είναι πολύ συγκεκριμένη. "τον εθνικισμό των 12 μιλίων', είπε για να αναφερθεί στην πρότασή μας. Εάν αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης, πρόκειται προφανώς για ρητή αποδοκιμασία του κ. Χρυσοχοϊδη. Μέχρι να δείτε τα πρακτικά κύριε Πικραμένο, σας συμβουλεύω να μην δοκιμάσετε να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τον κ. Χρυσοχοϊδη αλλά να του ζητήσετε να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει", είπε ο Γιάννης Ραγκούσης.

"Ο κ. Πικραμένος έκανε καθαρή τη θέση της κυβέρνησης, όσον αφορά τα 12 μίλια", είπε ο Δημήτρης Βίτσας.

Βουλή - πρόταση δυσπιστίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μπούγας ζήτησε τον λόγο και επέκρινε τον κ. Βίτσα για τη στάση του. "Κύριε πρόεδρε με εκπλήξατε, διότι εσείς υποκαθιστώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσατε να ερμηνεύσετε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Από έδρας αυτό δεν είναι επιτρεπτό", παρατήρησε ο Γιάννης Μπούγας και πρόσθεσε: "δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε αυτή τη σύγχυση που οδηγήθηκε από την πρόταση δυσπιστίας που ο αρχηγός του κατέθεσε άκριτα και άστοχα. Η σύγχυση αυτή τον αναγκάζει να διολισθήσει στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία. Το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο. Αυτό έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους από τον πρωθυπουργό, από όλους τους υπουργούς και συντάσσεται το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σε ότι αφορά το δικαίωμα επέκτασης. Το αίτημα όμως αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες που διατύπωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα για επέκταση, υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτό κρίνεται. Όταν έρθει η ώρα και με τον τρόπο που εμείς κρίνουμε θα επεκτείνουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στα 12 μίλια. Σεις όμως κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορείτε να έρχεστε τώρα δημαγωγικά και λαϊκιστικά να ζητάτε την επέκταση στα 12 μίλια μόνο και μόνο για να διασωθείτε! Δεν διασώζεστε με τέτοια φτηνά τερτίπια".

Στην αντιπαράθεση παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος. "Είναι θέμα των ημερών και των ωρών, το γεγονός ότι για τις μέρες της εθνικής μας εορτής της 28ης Οκτωβρίου, είχε ανακοινωθεί, ειδικά από το ΝΑΤΟ, ένα μορατόριουμ. Είναι πολύ σημαντικό και άξιο σχολιασμού το ότι η Τουρκία λίγες ώρες μετά, τα ανακάλεσε αυτά. Η χώρα είναι σε πρόβλημα . Η χώρα έχει πρόβλημα, είναι ντροπή να λέγονται αυτά στην αίθουσα του κοινοβουλίου", είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ