Πολιτική

12 Νοεμβρίου 2020 11:41 Τελευταία ενημέρωση : 12 Νοεμβρίου 2020 20:57

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Μπροστά στο τσουνάμι, ορθώνουμε κυματοθραύστη (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σεβαστούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Τι είπε για το lockdown και τη διαχείριση της πανδημίας.

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Μπροστά στο τσουνάμι, ορθώνουμε κυματοθραύστη (βίντεο)
-

«Η Κυβέρνηση θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και όλους τους Έλληνες για την κατάσταση και προσδοκώ από όλους τους συμμετέχοντες, να σεβαστούμε την κρισιμότητα της κατάστασης», είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ενημερώνοντας την Ολομέλεια για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. «Οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι πολίτες που ασθενούν, το τελευταίο που θα περίμεναν να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο καυγά. Από όλους μας εξαρτάται αν θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Πιστεύω τα όσα έχουν μεσολαβήσει από το Μάρτιο είναι γνωστά, αξίζει όμως να γίνει σύντομη ανασκόπηση για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας «για να μην κυνηγάμε ανυπόστατες φήμες, δραματοποιημένες εικόνες που στοχεύουν συχνά σε πρόσκαιρες μικροκομματικές στοχεύσεις».

«Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες, συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η Κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας. Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται»

«Εγώ προειδοποιούσα να μην εφησυχάσουμε. Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό» τόνισε ο Πρωθυπουργός. «Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα, την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».

«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η Καθηγήτρια Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας κα Κοτανίδου» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν την γνώριζα, την γνώρισα στα πλαίσια της τακτικής μας συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά καταξιωμένη επιστήμων και γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα. Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να γίνει έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται».

Κορονοιος - Εντατικη

«Έπρεπε να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες: Την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας»

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, τόνισε πως «Σήμερα η χώρα μας διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα».

«Ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «Έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες. την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο 2ο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

κορονοϊός - απαγόρευση κυκλοφορίας - μέτρα - άδειο καταστήματα - μάσκες

«Το δεύτερο lockdown εφαρμόστηκε επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα»

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός για το οριζόντιο lockdown, «δεν δίστασα, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση, εκεί όπου βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο-Απρίλιο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα Δημοτικά είναι ανοικτά».

«Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές το Φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε δεύτερη έξαρση του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού, θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».

AP - Κορονοϊός - Τουρισμός - μάσκες

«Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με αυστηρή μεθοδολογία»

Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος του τουρισμού το καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως: «Να θυμίσω ότι η αντιπολίτευση μας ζητούσε το Μάιο να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε, κ. Τσίπρα, γιατί δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Και στον τουρισμό, είπατε αυτά και μετά τα ακριβώς ανάποδα»…

Αντίθετα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα με αυστηρή μεθοδολογία και τεστ σε ένα ποσοστό των επισκεπτών. Αν κάναμε αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους έρχονταν, θα είχαμε το 10% αυτού που τελικά είχαμε. Θα ισοδυναμούσε η απόφαση με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι το άνοιγμα του».

«Πρέπει να χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας»

«Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες μια επιθετική αύξηση των κρουσμάτων» είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός για να καταλήξει στο συμπέρασμα. «Αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα Υγείας θα δεχόταν κάθε μέρα πάνω από 1.000 ασθενείς και μπορεί πάνω από 100 να χρειαζόντουσαν ΜΕΘ».

Ωστόσο, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες. Δυστυχώς κάποιοι θα οδηγηθούν στις ΜΕΘ και κάποιοι θα καταλήξουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός υγείας στην Ευρώπη ο οποίος να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες μονάδες κι αν έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας».

κορονοϊός - έξαρση - κρούσματα - συναγερμός

«Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι, οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη»

«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι, οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια, αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων» είπε και συμπλήρωσε. «Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».

«Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μία λύση. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε» συμπλήρωσε.

Lockdown - εστίαση - κλειστά μαγαζιά - μήνυμα - άδειοι δρόμοι

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν»

«Πρώτος σταθμός μας θα είναι οι γιορτές. Αν πετύχουμε θα τις κάνουμε σε ομαλότερες συνθήκες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός για τα Χριστούγεννα. «Ξέρω ότι η κοινωνία είναι φοβισμένη, κουρασμένη, αγχωμένη, αγανακτισμένη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα, ότι πρέπει να τηρήσουν αυτά τα βασικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα εκπέμπεται από πολιτικές δυνάμεις να είναι ενιαίο, ομοιόμορφο και να μην αμφισβητείται».

«Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης».

«Ερχόμαστε να δούμε και να συζητήσουμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε σωστά, με ειλικρίνεια και πραγματική διάθεση αυτοκριτικής» είπε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει με νόημα: «Δεν υπάρχει ένα βράδυ που θα γυρίσω σπίτι μου και δεν θα σκεφτώ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε: «Θα παρακαλούσα ειλικρινά, μην μπείτε σήμερα στον πειρασμό κ. Τσίπρα να επαναλάβατε τα στοιχεία που δείξατε, σχετικά με τους θανάτους. Μην το κάνετε. Μην παίξετε αυτό το απαράδεκτο παιχνίδι πάνω στις πλάτες οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους για να αποδείξετε τι; Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών. Μη με αναγκάσετε να μπούμε σε αυτή τη άχαρη σύγκριση. Αν επιλέξετε να κάνετε σπέκουλα πάνω σε αυτά τα στοιχεία, είναι προσβολή στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους και σε εκείνους που κάνουν προσπάθεια».

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλει τη χρήση μασκών παντού νωρίτερα, να περιορίσουμε τη βραδινή διασκέδαση νωρίτερα, στη Θεσσαλονίκη να πάρουμε μέτρα νωρίτερα. Δεν είδα έναν από την αντιπολίτευση να τα εισηγείται αυτά», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Δεν είδα έναν να εισηγείται “κλείστε την οικονομία νωρίτερα”. Γιατί το “μονά ζυγά δικά μας” είναι εύκολη τακτική».

«Στον τόπο μας συμβαίνει ένα παράδοξο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ενοχοποιείται ο COVID-19, αλλά η Κυβέρνηση. Μας είπατε “αν ήμουν εγώ, δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορονοϊό να εξελιχθεί έτσι”. Πράγματι, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Πάλι καλά που δεν κηρύξατε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο».

«Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει»

«Δικός μας ρόλος να παίρνουμε τις τελικές αποφάσεις» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι υπήρξαν φωνές από τη δικιά σας παράταξη που θέλησαν να μειώσουν» είπε και επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ: «Πρώτος ο γνωστός κ. Πολάκης. Ανακαλύψατε και εσείς κ. Τσίπρα, εργαλειοποίηση των επιστημόνων. Σας σκανδάλισε ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα στον ενικό. Πράγματι έχει δημιουργηθεί ένας βαθμός οικειότητας, μιλάω μαζί του πολλές φορές την ημέρα».

«Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο», συνέχισε. «Θέλω να τονίσω και να καταθέσω στα πρακτικά το βίντεο που διακινήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο στοχοποιείτε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα. Δείτε το. Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης. Υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Στρώνετε το δρόμο στο σκοταδισμό της ημιμάθειας. Μοιραία κατάληξη αντιπολιτευτικού κατήφορου».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως: «Ποτέ δεν θα μηδενίσω την κοινή προσπάθεια, πολιτείας, ειδικών και πολιτών που δείχνει ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα όταν υπάρχει συστράτευση. Φοβάμαι όμως ότι αυτή την άποψη δεν τη συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» και συμπλήρωσε: «Μας προτείνατε τρία πράγματα κ. Τσίπρα. Πρώτον ότι πρέπει να παγώσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι να περάσει η πανδημία. Να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου υγείας και επιλεγεί υπουργός κοινής αποδοχής και να συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δηλαδή επειδή δεν έχετε σχέδιο, προτείνετε περίπου να συγκυβερνηθεί η χώρα. Μας λέγατε πολιτικούς απατεώνες και τώρα θέλετε να γίνετε εταίρος της Κυβέρνησης…».

Και τόνισε με έμφαση: «Η Ελλάδα έχει Κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Φαντάζομαι σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη η Κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παντού στο κόσμο υπάρχει το υπερκείμενο καλό και η ανάγκη να συνοδεύεται από δημιουργικές προτάσεις.

Ο αρχηγός των εργατικών στην Αγγλία, ζήτησε πριν από ένα μήνα καθολικό lockdown. Δεν σας άκουσα ποτέ να λέτε κάτι αντίστοιχο. Αν το είχατε πει αυτό, τότε θα μπορούσα να δεχτώ ότι θα έπρεπε ενδεχομένως να κινηθούμε νωρίτερα. Είπατε αυτά μόνο που ακούγονται ευχάριστα».

Και συνεχίζοντας, ζήτησε: «Να τοποθετηθούν όλοι. Έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάμε σε lockdown τώρα; Έπρεπε να πάμε νωρίτερα; Έπρεπε να στηρίξουμε την οικονομία με ένα έκτακτο πακέτο μέτρων; Πρέπει ή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς; Ποιος έχει το πάνω χέρι; Ο κ. Ξανθός; Ο κ. Πολάκης;», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτά είναι καλό να τα συζητήσουμε καθώς μπαίνουμε ίσως στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας» συνέχισε: «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από συμπόνια, η πολιτεία την ψύχραιμη κριτική των αντιπάλων και όχι από ανοησίες, γιατί περί ανοησιών πρόκειται τα όσα ακούσαμε για την τηλεκπαίδευση. Εν μέσω πανδημίας κάποιοι μιλούν ακόμα και για πορεία πολυτεχνείου, ρισκάροντας να μετατρέψετε μια πορεία τιμής, σε πορεία πόνου προς τις μονάδες εντατικής. Να δηλώσουμε ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία και δεν ενθαρρύνετε κανέναν να βρεθεί στο δρόμο και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ήθελαν και αυτοί που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εμβληματική εξέγερση».

Μητσοτάκης - βουλή

«Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης»

«Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή. Ξέρουμε ότι υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή. Η κορυφή είναι το εμβόλιο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Είναι εξαιρετικά αισιόδοξο ότι μία εταιρεία έχει ήδη εξαγγείλει ότι το εμβόλιο της δεν είναι απλά ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι και άλλες εταιρείες θα προβούν σε αντίστοιχες εξαγγελίες», τόνισε αναφερόμενος στο εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Το Υπουργείο Υγείας και η επιτροπή εμβολιασμού είναι ανοικτοί να ακούσουν πως το σχέδιο μπορεί να γίνει καλύτερο και αποτελεσματικότερο», συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Να πείσουμε ότι από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμο, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Δεν πρόκειται να πάμε σε κανενός είδους υποχρεωτικό εμβολιασμό».

«Όταν βλέπουμε την κορυφή του βουνού, μπορούμε να αντιδράσουμε με δύο τρόπους Να χαλαρώσουμε ή να σφίξουμε τα δόντια γιατί γνωρίζουμε το τέλος της διαδρομής. Πρέπει να κάνουμε το δεύτερο. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεση μας, ενδεχομένως από τον Ιανουάριο. Γνωρίζουμε ότι στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο που είναι το μόνο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση».

Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Κλείνω με ένα ειλικρινές κάλεσμα συσπείρωσης και προοπτικής. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας ακούγοντας τις οδηγίες των επιστημόνων. Με τόλμη και αλήθεια. Όλοι οι Έλληνες καλούνται να υψώσουν το δικό τους ανάστημα εθνικής ευθύνης, να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η ευθύνη είναι μια λέξη που μπορεί να τη διαβάσει από δύο διαφορετικές οπτικές. Μπορεί να τη δει ως φταίξιμο ή υπευθυνότητα. Ευθύνη σημαίνει υπευθυνότητα. Δεν είναι φταίξιμο. Δεν κουνάμε το δάκτυλο σε κανέναν. Τον καλούμε να αναλογιστεί ότι η ευθύνη είναι ο δίδυμος αδερφός της ελευθερίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτή την έννοια της ευθύνης θα την αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία και τώρα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία, να βγούμε νικητές με όσο το δυνατόν λιγότερα τραύματα ώστε το 2021 να είναι η χρονιά της μεγάλης επανεκκίνησης και που θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη μεγάλη περιπέτεια».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και, αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, σημείωσε ότι είναι εκπρόσωπος του «πολακισμού» στη Βουλή. Ειδικότερα, είπε:

Επέλεξα στην πρωτολογία μου να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένος να απαντήσω σε ερωτήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην ανέβουν οι τόνοι και να εκπέμψουμε σε αυτή την αίθουσα εικόνα αν μη τη άλλο συνέσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης Ξεκινώ από τον τελευταίο ομιλητή. Δεν ήταν εικόνα και λεξιλόγιο κ. Βαρουφάκη αυτό που υιοθετήσατε. Αναλογιστείτε τις δικές σας ευθύνες για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες και δεν θυμάμαι να επιδείξατε ευαισθησία για τους έλληνες και τους συνταξιούχους όταν γυρίσατε σπίτι και είπατε στην σύζυγό σας «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Ας έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών και ειδικά εσάς για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο τραπεζών σας βαρύνουν πολλές ευθύνες.

Να απαντήσω σε ένα σχόλιο που μου έκανε εντύπωση. Πριν ανέβετε στο βήμα διανείματε την ομιλία σας στους δημοσιογράφους. Και ξεκινώντας την ομιλία σας είπατε πόσο αυτάρεσκος ήμουν. Αυτά τα είχατε γράψει πριν καν με ακούσετε. Μα είναι δυνατόν να τα κάνετε αυτά τα πράγματα; Είπατε ότι λειτουργούν 9 μονάδες στο Σωτηρία. Η δική μας ενημέρωση από τον διοικητή νοσοκομείου είναι ότι λειτουργούν όλες και αυτό μετέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. Τι έγινε μετά; Ο κ. Πολάκης με χυδαίο υβρελόγιο επιτέθηκε στον ΠτΒ με αχαρακτήριστες εκφράσεις λέγοντας ότι δεν λειτουργούν 50 κλίνες. Εδώ δύο πράγματα συμβαίνουν. Ή εμείς έχουμε λάθος εικόνα και θα απομακρυνθεί ο διοικητής ή ο Πολάκης λέει ψέματα και πρέπει να τον απομακρύνετε. Το πρόβλημα όμως είναι ο «πολακισμός». Ένα μίγμα αλαζονίας, ψευτομαγκιάς. Αυτό είναι ο «πολακισμός» και δεν μπορείτε ούτε εσείς να αποστείτε.

Ο κ. Πολάκης ήταν απών αλλά το πνεύμα του ήταν παρών και το εκπροσωπήσατε. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είστε ο φέρελπις νέος πολιτικός αλλά ο αποτυχημένος πρώην πρωθυπουργός. Οσο πιο περίπλοκα είναι τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσο πιο ρηχό φαίνεται το επίπεδό σας. Σας ζήτησα να μην χρησιμοποιήσουμε στατιστικά θανάτων. Θέλω να καταθέσω: 82 στην Πορτογαλία, Βέλγιο 685, πάνω από 800 στην Ιταλία την ημέρα που στην Ελλάδα είχαμε 45. Η στατιστική είναι αδυσώπητη και κάποια στιγμή μπορεί να το καταλάβετε. Αυτός είναι ο τραγικός δείκτης απολογισμού. Υπάρχει κι άλλος δείκτης της επιπλέον θνησιμότητας. Πόσοι παραπανω άνθρωποι πεθαίνουν λόγω κάποιας ιδιαίτερης κρίσης. Αυτά είναι τα στοιχεία και είναι τα μόνα συγκρίσιμα και σταματήστε να σπεκουλάρετε πάνω σε αυτούς τους αριθμους. Σας το έχω πει ότι έχετε δικαίωμα να έχετε την άποψή σας δεν έχετε δικαίωμα να αμφισβητείτε τα επίσημα στοιχεία.

Αυτό ισχύει και για τα τεστ. Η Ελλάδα είναι στην ίδια θέση με όλους. Προφανώς θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα τεστ. Έχουμε παραγγείλει άλλα 2 εκατομμύρια τεστ για να παμε σε τυχαία δειγματοληψία. Όταν οι ίδιοι οι εντατικολόγοι λένε ότι αυτά που έγιναν τους τελευταίους μήνες είναι όσα ζητούσαν επί χρόνια και δεν γίνονταν πιστεύεται ότι ο κόσμος θα πιστέψει εσας της αντιπολίτευσης και όχι τους γιατρούς. Πράγματι μέσα στην κρίση κάναμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα καθυστερούσαν. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εντατικολόγοι σε συνεννόηση με οικογένειες και για να μην υποφέρει ο άνθρωπός τους αποφασίζουν να μην διασωληνωθεί όχι γιατί δεν υπάρχουν εντατικές αλλά γιατί αυτό επιλέγουν ως ορθό.

Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να προσθέσουμε λεωφορεία στα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν χρειάζεται να περιγράψω την κατάσταση που μας παραδώσατε ειδικά με τον ΟΑΣΘ. Μας παρέδωσε ο πατήρ Παππάς έναν ΟΑΣΘ διαλυμένο. Προσθέσαμε λεωφορεία. Εσείς είχατε ετοιμάσει τσατρα-πάτρα έναν διαγωνισμό που δεν πατούσε πουθενά. Δεν νομίζω να περιμένατε να τον νομιμοποιήσουμε. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι σε σχέση με άλλες εστίες πιθανής μετάδοσης μόλις το 1,2 τον κόβιντ κλάστερς συνδέονται με ΜΜΜ. Δεν λέμε ότι μας ικανοποιεί η εικόνα. Γι' αυτό και ενισχύουμε τα ΜΜΕ με οχήματα και προσωπικό. Αν πράγματι το έργο σας στις εντατικές και στα ΜΜΜ ήταν τόσο επιτυχημένο, θα το επιδεικνύατε. Διαβάζουμε στον απολογισμό που έχετε κάνει για την κυβέρνηση την δική σας και δεν βρίσκουμε ούτε μια παράγραφο για τις εντατικές και τα ΜΜΜ, δεν λέτε τίποτα γιατί απλά δεν κάνατε τίποτα. Αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες που είπε ο κ. Βαρουφάκης. Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν άνθρωπες από όλες τις παρατάξεις. Απλά κάποιοι το έκαναν επάγγελμα και έχτισαν καριέρα. Αντε να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα. Δε είναι προνόμιο της Αριστεράς το Πολυτεχνείο. Να τελειώνουμε με την δήθεν «υπεύθυνη ανυπακοή» κ. Βαρουφάκη δεν είστε ο Μαχάντμα Γκάντι. Εδώ έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι νόμοι ισχύουν για όλους. Ενημερώνω τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα πως ότι ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες ισχύει και για τους ίδιους. Κανείς δεν εξαιρείται.

εντατική - νοσοκομείο

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Μιλάτε ως γυμνασιάρχης

Ακουσα την ομιλία σας κ. Μητσοτάκη. Μιλήσατε ως γυμνασιάρχης αλλά εσείς δεν μπορέσατε να κρύψετε τον εκνευρισμό σας. Απευθυνθήκατε σε όλους τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αυθάδεια ενώ θα περίμενε κανείς να έχετε συναισθανθεί πού βρισκόμαστε.

Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις. Μόνο εσείς εμφανίζεστε αυτάρεσκα να υπερηφανεύεστε. Μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε αυτή τη φάση θα ήταν χρήσιμη να ενημερωθούμε και να καταλάβετε και εσείς πού βρισκόμαστε. Εσείς επιμένετε στηνλογική της απόρριψης κάθε πρότασης και επιμένετε να ρίχνετε την ευθύνη στην αντιπολίτευση. Μόνο τις πέντε ώρες που είμαστε εδώ με βάση την στατιστική έχουν φύγει 20 άνθρωποι στις ΜΕΘ ή αβοήθητοι σπίτι τους. Και έρχεστε εδώ και μας λέτε ναι αλλά στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι. Είναι λίγοι οι 20 νεκροί. Μας είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση; Όχι.

Μας είπατε ευφυολογήματα. Μας είπατε ότι και στο Πολυτεχνείο συμμετείχαν άνθρωποι από όλα τα κόμματα. Κανείς εδώ δεν το αμφισβητεί. Είναι θέματα που έχουν λυθεί. Όμως η κάθε παράταξη αποδεικνύει στην πράξη πόσο τιμά τον συμβολισμό της κάθε αντίστασης. Εσείς είστε η κυβέρνηση που έφερε νόμο απαγόρευσης συγκεντρώσεων. Εδώ τίθεται σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας. Η καραντίνα είναι κατανοητή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ που φτάσαμε.Όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει τρόπος με τον οποίο η κοινωνία, τα κόμματα οι φορείς με ένα συμβολικό τρόπο να εκφράσουν τα πολιτικά τους μηνύματα. Χρησιμοποιήσατε ένα ευφυολόγημα για ένα σχέδιο ομιλίας μου που έστειλα στους δημοσιογράφους. Εσείς τα στέλνετε μετά στα ΜΜΕ με σημειώσεις για το πώς θα το παίξουν όχι μόνο τη δική σας ομιλία αλλά και τη δική μου.

Εσείς βγαίνετε ο ψεύτης. Είπατε ότι δεν μας κατηγορήσατε για τους 40 νεκρούς της γρίπης. Ορίστε τα πρακτικά με όσα είπατε. Μας καταγγέλλατε για τους 40 νεκρούς από τον ιό της γρίπης. Διαρκώς αναφέρεστε στο κρίσιμο θέμα του lockdown. Μας ρωτήσατε κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας αν είμαστε υπέρ ή κατά του lockdown. Το θέμα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ. Κάθε ημέρα φέρνετε ένα επιπλέον μέτρο. Σήμερα μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεστε για μέτρα στρατιωτικού τύπου. Αλλά μόνο με καταστολή δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Απαιτείται και πρόληψη. Ανακοινώσατε ότι μόνο έχουν κατοικίδια θα μπορούν να βγαίνουν μετά τις 9. Όμως για τα άτομα που χρήζουν φροντίδας; Μιλάμε αυτή τη στιγμή αλλά δεν μας είπατε τι θα γίνει στην Θεσσαλονίκη. Θα επιτάξετε ιδιωτικά θεραπευτήρια; Η Θεσσαλονίκη ασαφυκτιά αλλά το διαβαλκανικό κέντρο είναι άδειο. Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν πληρότητα οριακή σχεδόν 100% αλλά το διαβαλκανικό είναι άδειο. Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια θα δεχθούν περιστατικά κόβιντ. Θα ανοίξετε το 424; Θα δώσετε λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα στη Β. Ελλάδα.

Πώς θα αξιοποιήσετε τον ιδιωτικό τομέα; Γίνεται με προνομιακούς όρους και διπλάσια κονδύλια; Για τις κλίνες του Σωτηρία είπα ότι ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 94. Στο Σωτηρία υπάρχουν 3 ΜΕΘ. Σύνολο κρεβατιών 38 και όλα γεμάτα με covid. Από τα 50 κρεβάτια της Βουλής χρησιμοποιούνται 9 αλλά δεν ξέρω πόσα είναι σήμερα. Τα υπόλοιπα είναι λειτουργικά διότι ήρθαν άτομα -μεταφέρθηκαν γιατροί και νοσηλευτές- από μικρά νοσοκομεία. Προφανώς αυτό που κάνατε είναι να φέρετε προσωπικό από κρίσιμες υπηρεσίες μικρών νοσοκομείων στο Σωτηρία. Αποψιλώνετε τα χειρουργεία. Αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα.  Αρκεί η απόδειξη της αποτυχία σας. Ολη η αντιπολίτευση μιλούσε επί μήνες για έλλειψη προσωπικού και εσείς μόλις προχθές καταθέσατε τροπολογία για 300 προσλήψεις.

Θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ. Ανακοινώσατε 15 χιλ. προσλήψεις στο Στρατό και ορθώς. Στα νοσοκομεία όμως; Όταν λέτε ότι έχουμε πόλεμο στη Υγεία γιατι δεν λέτε τίποτα για προσλήψεις; Γιατί έχετε ιδεολογική εμμονή και θέλετε να δώσετε δουλειά στους ιδιώτες. Θέλετε να κρυφτείτε πίσω από συγκεκριμένους επιστήμονες. Σας ρωτώ; Θα καταθέσετε εν γνώση κομμάτων τα πρακτικά της επιτροπής για να μάθουμε τι ακριβώς σας πρότειναν οι επιστήμονες και τι κάνατε εσείς. Αυτό που μας σκανδάλισε δεν ήταν ότι απαξιώσατε έναν επιστήμονα στον οποίο μιλούσατε στον ενικό . Αυτό που μας ενοχλεί είναι ότι επιρρίπτεται την ευθύνη των δικών σας αποφάσεων στους ειδικούς. Ηταν σύμφωνοι με το άνοιγμα του τουρισμού έτσι όπως το κάνατε, με το άνοιγμα των σχολείων και των γηπέδων; Τι σας είπαν οι επιστήμονες για τα γηροκομεία; Για τους χώρους δουλειάς. Μας τα είπατε γθια τους νέους αλλά στα γηροκομεία τι έφταιξε; Τα πάρτι και εκεί; Σχολεία: προτείνουμε να κάνετε μαζικά τεστ. Η κυρία Γεννηματά κατέθεσε συγκλονιστική μαρτυρία. Αφορά κρούσμα στην οικογένειά της.

Οσοι δεν έχουν οικονομική δυνατότητα δεν κάνουν τέστ και κολλά όλη η οικογένεια. Δεύτερο θέμα είναι αυτό που έθεσε ο κ. Βαρουφάκης: έχετε την εντύπωση ότι κάθε οικογένεια έχει την δυνατότητα να έχει 3-4 υπολογιστές; Ο πρωθυπουργός Πορτογαλίας που είναι σοσιαλιστής εκπόνησε πρόγραμμα για 100.000 λάπτοπ στα σχολεία και να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ανισότητας. Κλείνω με το κρίσιμο ζήτημα για κόσμο εργασίας. Ανακοινώσατε ένα επίδομα ανεργίας για όσους όμως είναι στην ανεργία τους τελευταίους 12 μήνες. Οι υπόπλοιποι. Σας καλούμε έστω για μήνα Χριστουγέννων να προχωρήσετε σε εισοδηματική ενίσχυση ανάσα και να υιοθετήσετε την πρότασή μας για επίδομα 400 ευρώ για πρώτο παιδί και 200 ευρώ για 2ο κλπ. Το κράτος να αναλάβει πλήρη κάλυψη δώρου Χριστουγέννων στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Η πρόταση για εισόδημα έκτακτης ανάγκης και δώρο Χριστουγέννων ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ. Σας αφήσαμε 37 δισ. ευρώ μαξιλάρι και έχετε από την ΕΕ τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντιληφθείτε ότι ο κόσμος, η πλειοψηφία του λαού στενάζει καθώς είναι εξαρτημένοι από το μισθό που δεν έχουν. Είναι άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού και στενάζουν και εσείς θριαμβολογείτε. Μιλάτε για δισ. αλλά κανείς δεν τα έχει δει. Ευθύνη δική μας έιναι να αναδείξουμε τις προτάσεις και να αγωνιστουμε για την σωτηρία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνίας.

Γεννηματά: Αρκετά με τα λόγια, τώρα είναι η ώρα για πράξεις

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδονται σε… κοκορομαχίες.

Κουτσούμπας: Βαφτίσατε “θωράκιση” του ΕΣΥ τα “μπαλώματα”

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ καταλόγισε στην Κυβέρνηση ολιγωρία στην επιβολή έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βαρουφάκης: επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο για τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για την οικονομική της πολιτική, την πολιτική στην εκπαίδευση και τους αδύναμους οικονομικά πολίτες εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης , δηλώνοντας προς τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχετε την στήριξή μας». Στηρίζουμε τα περιοριστικά μέτρα, όχι όμως την πολιτική σας είπε ο κ. Βαρουφάκης, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα πως η κοινωνία, ούτε οι ψηφοφόροι της στηρίζουν την κυβέρνηση.

Βελόπουλος: Ο πρωθυπουργός δεν ακούει κανέναν

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατηγόρησε επίσης των πρωθυπουργό ότι «δεν ακούει κανέναν» και σημείωσε πως όπως αποδεικνύεται στην πράξη, δεν είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε το δεύτερο κύμα, εκφράζοντας τον φόβο ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ