Πολιτική

21 Ιανουαρίου 2021 11:59 Τελευταία ενημέρωση : 21 Ιανουαρίου 2021 22:32

Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συναθροίσεις

Διάβασέ μου το...

Την Αστυνομία του 2021 παρουσίασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Έρχεται» η «λευκή βίβλος» της ΕΛ.ΑΣ..

Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συναθροίσεις
-

«Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα… Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις συναθροίσεις.

Όπως είπε ο υπουργός, η διαχείριση των συναθροίσεων στηρίζεται στη λογική της αναλογικότητας, με την έννοια ότι θα γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου και υπάρχει κλιμακωτή αντίδραση με προτελευταία τη χρήση νερού από τα ειδικά οχήματα και τελευταία τη χρήση χημικών.

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ

«Παίρνουμε απολύτως στα σοβαρά τον ρόλο μας στην περιφρούρηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Θα εξαντλούμε τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το δικαίωμα της έκφρασης, και φυσικά όποιος διαμαρτύρεται φωνάζει κιόλας, είναι αδιαπραγμάτευτο. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές, διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη».

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, ενώ αλλάζει εκ βάθρων η δομή της αστυνομίας και της εκπαίδευσης.

Σπίρτζης: η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την ελληνική κοινωνία

Ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σε ανακοίνωση του και σχολιάζοντας την παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας για το πως θα αντιμετωπίζονται οι συναθροίσεις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την ελληνική κοινωνία».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του κ. Σπίρτζη, αναφέρονται τα εξής: Γνωρίζει ότι οι καταστροφικές επιλογές της στην υγειονομική κρίση και στην οικονομία θα οδηγήσουν σε αντιδράσεις του κάθε πολίτη, της κάθε κοινωνικής έκφρασης και προετοιμάζεται για το θεσμικό πλαίσιο της αντιδημοκρατικής εφαρμογής του ελέγχου και της  πάταξης της κοινωνίας. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζουν στη Β’ φάση του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού σχεδίου του Νόμου περί της απαγόρευσης και του ελέγχου των συναθροίσεων. Στόχος τους η χειραγώγηση της κοινωνίας, η επιβολή του δόγματος τρόμος και πάταξη, η επικράτηση του φόβου. Στην παρουσίαση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη του επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας για το πως θα αντιμετωπίζονται οι συναθροίσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης το μόνο που δεν προέβλεψε είναι οι συγκεντρωμένοι να δίνουν λίστα συμμετεχόντων, προκειμένου να τους προστατέψουν. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν ακούσαμε να γίνεται ούτε νύξη για τις προτάσεις ενάντια στην αστυνομική βία που έχει καταθέσει τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη όσο και η επιτροπή Αλιβιζάτου.

Την ίδια στιγμή που η βαρύνουσα εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται ανεξέλεγκτα, που οι πυροβολισμοί σε δρόμους και σε πλατείες είναι σύνηθες φαινόμενο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ασχολείται με το πώς δεν θα γίνονται συναθροίσεις, μετά το lockdown. Το επιτελικό κράτος μιας Δεξιάς από τα παλιά, με σύγχρονη ένδυση, επιμένει στο δικό του σχέδιο απολύτου ελέγχου κάθε πολίτη και συνεχίζει να βουλιάζει στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο και στα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε. Καλούμε την κυβέρνηση σε έναν ειλικρινή, ανοικτό και δημόσιο διάλογο με τη συμμετοχή του συνόλου του πολιτικού κόσμου, των  εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων, θεσμικών φορέων, εκπροσώπων του δικαστικού σώματος και ειδικών επιστημόνων με στόχο την αντιμετώπιση της βίας από όπου και αν προέρχεται αντί για την επιβολή αντισυνταγματικών νόμων και πολιτικών, που θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από όσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη διακηρύσσει.,

To Εθνικό  Σχεδίο Διαχείρισης Συναθροίσεων:

ΚΚΕ: η Κυβέρνηση θα επιβάλλει αντιλαϊκή πολιτική «δια πυρός και σιδήρου»

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρονται τα εξής:

«Το κυβερνητικό σχέδιο “διαχείρισης των συναθροίσεων”, έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική “δια πυρός και σιδήρου”. Το ίδιο άλλωστε κάνει και με την ίδρυση “πανεπιστημιακής αστυνομίας”. Είναι ενδεικτικό πως το κυβερνητικό σχέδιο, όπως και το προεδρικό διάταγμα που προηγήθηκε, υπερβαίνουν ακόμη και διατάξεις αυτού του αντιδραστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση, λύνοντας ακόμα περισσότερο τα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών για τον περιορισμό, την απαγόρευση και τη διάλυση των συγκεντρώσεων. Με το σχέδιο της κυβέρνησης αποτυπώνονται οι ασφυκτικοί περιορισμοί που επιχειρεί να θέσει σε αυτές. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

  • Η καταχώρηση των στοιχείων του “οργανωτή” μιας συνάθροισης σε πλατφόρμα μέσω του taxis, απλά επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να τυλίγει σε μία “κόλλα χαρτί” και να εξοντώνει δικαστικά και οικονομικά “οργανωτές” συναθροίσεων, φορτώνοντάς τους ενέργειες άσχετες με τις διαδηλώσεις, ακόμη και προβοκάτσιες.
  • Η πρόβλεψη ότι θα ελέγχεται αυστηρά το τι προβάλλεται στα ΜΜΕ και ότι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι θα κάνουν την δουλειά τους σε χώρο που θα υποδεικνύει και θα ελέγχει η ΕΛΑΣ, με στόχο την “ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων”, οδηγεί στην επιβολή καθεστώτος προληπτικής λογοκρισίας, στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στην πληροφόρηση και την ενημέρωση.
  • Η πρόβλεψη εκφοβιστικών ελέγχων προσώπων και ΙΧ, ακόμη και μακριά από το χώρο πραγματοποίησης συγκεντρώσεων, σημαίνει προληπτική καταστολή των συγκεντρώσεων.
  • Η εισαγωγή νέων αόριστων εννοιών και όρων θα αξιοποιούνται κατά το δοκούν από την αστυνομία, για να διαλύει και να απαγορεύει συγκεντρώσεις.

Αυτό που μένει απαράλλαχτο, τόσο στον αντιδραστικό νόμο, όσο και στο κυβερνητικό σχέδιο που παρουσιάστηκε, είναι το άθλιο και επικίνδυνο ιδεολογικό αποτύπωμά του, που ουσιαστικά εμφανίζει τις διαδηλώσεις ως θερμοκήπια εγκληματικών ενεργειών. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να συκοφαντήσει και να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή σε διαδηλώσεις, αλλά και να δικαιολογήσει την καταστολή, για την οποία διαχρονικά αξιοποιούνται προβοκατόρικες ομάδες και μηχανισμοί, με τους οποίους το κράτος και οι υπηρεσίες του πολλές φορές βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση. Η κυβέρνηση ας επιστρατεύσει όσα μέσα θέλει, όσο προσωπικό θέλει, όσες ομάδες θέλει. Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τις δίκαιες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, με τις εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις, που θα φουντώνουν μαζί με τα προβλήματα που γεννάει η κυβερνητική πολιτική. Η καταστολή δεν θα περάσει! Ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ