Πολιτική

16 Φεβρουαρίου 2021 12:27 Τελευταία ενημέρωση : 16 Φεβρουαρίου 2021 20:34

“Μήδεια” – Μητσοτάκης: Μεγαλύτερή μας έννοια η ηλεκτροδότηση

Διάβασέ μου το...

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού μετά την ευρεία σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

“Μήδεια” – Μητσοτάκης: Μεγαλύτερή μας έννοια η ηλεκτροδότηση
-

«Είναι σαφές ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο που θα κρατήσει μέχρι αύριο το πρωί στην Αττική  και μετά θα επηρεάσει την Κρήτη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Πρωθυπουργός συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και διαβεβαίωσε ότι, «ο κρατικός μηχανισμός κάνει ό,τι μπορεί για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι».

 «Η μεγαλύτερη μας έννοια είναι η ηλεκτροδότηση», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αναβολή του σημερινού εμβολιασμού στην Αττική, επισημαίνοντας πως «καμία δόση δεν πάει χαμένη».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Αφού κάλεσε τα «παιδιά μας να χαρούν το χιόνι πάντα με μεγάλη προσοχή», έκανε εκ νέου σύσταση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Αργότερα το μεσημέρι, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα μεταβεί στις Αφίδνες, για να επιθεωρήσει το πού υπάρχουν προβλήματα στο εθνικό δίκτυο, με την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας να παραμένει κλειστή.

Σχετικά με το ζήτημα των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, αναλυτική ενημέρωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος. Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη, «αυτή τη στιγμή είναι μία σειρά Δήμων που επηρεάζονται, κατά κύριο λόγο στα βόρεια προάστια, εξαιτίας 15 γραμμών μέσης τάσης που έχουν πέσει και είναι οι δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Υμηττού, Πολυδένδρι, Κιούρκα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Χαλάνδρι, Πολύδροσο, Αγία Παρασκευή και Λούτσα, Πικέρμι και Σπάτα».

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι ούτως, ώστε όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στην χαμηλή τάση, είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα. Και φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και να μας υποστηρίξουν στα κλαδέματα των δέντρων. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση τα δέντρα βαραίνουν περισσότερο και ακόμα περισσότερα κλαδιά σπάνε και πέφτουν πάνω στα καλώδια».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σύμφωνα με τα σtοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, μόνο τη χθεσινή ημέρα υπήρξαν περισσότερες από 200 περιπτώσεις πτώσης δέντρων και πάνω από 700 βλάβες οι οποίες αντιμετωπίστηκαν. «Η χθεσινή μέρα έκλεισε ξεκίνησε με 40 γραμμές με τάσεις πεσμένες και το βράδυ είχε ουσιαστικά μηδενιστεί στα περισσότερα. Σήμερα ξεκινήσαμε με 15 γραμμές, τις οποίες αυτές 15 γραμμές παλεύουμε σε αυτές τις συνθήκες, το προσωπικό μας και οι συνεργαζόμενοι εργολάβοι. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην Αττική, είναι πάνω από 600 άτομα σε 24ωρη βάση πλέον υπερωριών κλπ προσπαθούν να δώσουν ρεύμα στα σπίτια των ανθρώπων. Η κατάσταση είναι σίγουρα δύσκολη», ανέφερε ο κ. Μάνος.

Επίσης μεμονωμένα προβλήματα που αντιμετωπίζονται, υπάρχουν σε ορισμένα νησιά όπως η Αμοργός και η Ικαρία και κάποιες πτώσεις τάσης στην Κρήτη. «Υπήρχε μεγάλο θέμα στη Βόρεια Εύβοια όπου στείλαμε 14 συνεργεία και πλέον των 50 ατόμων και διψήφιο αριθμό ειδικών μηχανημάτων ούτως ώστε να μαζευτεί και το θέμα της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνετε ότι λόγω της μεγάλης έκτασης των φαινομένων δεν είναι εφικτό να μεταφέρεις κόσμο από περιοχές σε περιοχές. Αυτή τη στιγμή είναι ανακουφισμένη Μακεδονία-Θράκη γιατί έχει φύγει το φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να κατέβει κόσμος από τη Μακεδονία - Θράκη στην Αττική. Κάνουμε συνεχώς αναδιάταξη εργαζομένων και εργολάβων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αντίστοιχα έχουμε κόσμο στην Κρήτη έχουμε τους εργολάβους σε επιφυλακή είναι ειδοποιημένοι και ξέρουμε κάποια σημεία στα οποία δημιουργούνται προβλήματα.  Θα δούμε πάλι που θα δημιουργηθούν τα προβλήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν (δια ζώσης ή μέσω τηλεδιάσκεψης) ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΑΔΜΗΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

 Χαρακτηριστικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία της Πυροσβεστικής

Από το Σάββατο έχει δεχθεί πανελλαδικά:

  • 1067 ΚΛΗΣΕΙΣ
  • 616 ΚΟΠΕΣ ΔΕΝΤΡΩΝ
  • 238 ΠΑΡΟΧΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
  • 100 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ

Ειδικά στην Αττική:

  • 1000 ΚΛΗΣΕΙΣ
  • 677 ΚΟΠΕΣ  ΔΕΝΤΡΩΝ
  • 123 ΠΑΡΟΧΕΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
  • 93 ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: κυβερνητική ανικανότητα για κλάματα

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρεται «Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη το κατάφερε και αυτό.  Άφησε στην τύχη της την πρωτεύουσα και άλλες περιοχές της χώρας αν και γνώριζαν εδώ και δέκα ημέρες για την έλευση της κακοκαιρίας. Έκλεισαν χθες την εθνική οδό και έκοψαν την χώρα στα δύο χωρίς να ενημερώσουν τους πολίτες, έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα και θέρμανση μέσα στον παγετό ολόκληρες περιοχές για ώρες, τα Μέσα Σταθερής τροχιάς- πράγμα πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα- υπολειτουργούν, η Περιφέρεια και ο κ. Πατούλης αποδείχθηκαν ανίκανοι να κρατήσουν ανοιχτούς δρόμους ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Αν οι πολίτες δεν ταλαιπωρούνταν θα λέγαμε ότι είναι μια κυβέρνηση για γέλια. Δυστυχώς όμως είναι για κλάματα». 

Βολές προς την Κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ?λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «μένουμε σπίτι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ