Πολιτική

24 Φεβρουαρίου 2021 21:05

Τουρκία: “Η Ελλάδα λεηλάτησε οθωμανικούς τάφους” στη Χαλκιδική

Διάβασέ μου το...

Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα για την καταστροφή 201 τάφων μετά απο εργασίες για κατασκευή γυμναστηρίου στο χωριό Σήμαντρα.

Τουρκία: “Η Ελλάδα λεηλάτησε οθωμανικούς τάφους” στη Χαλκιδική
-

Την Ελλάδα εγκαλούν οι Τούρκοι για “λεηλασία Οθωμανικών Τάφων” στη Χαλκιδική, συνεχίζοντας την προκλητική τους στάση απέναντι στην Αθήνα.

Σε πρόσφατο άρθρο του ιστότοπου sozcu.com.tr, αναφέρεται: “Η Ελλάδα λεηλατεί Οθωμανικούς τάφους. Στο χωριό Γαργάρα της Θεσσαλονίκης 201 τάφοι λεηλατήθηκαν κατά τη πραγματοποίηση κατασκευαστικών εργασιών. Αναφέρθηκε πως τάφοι έχουν καταστραφεί μετά απο ανασκαφή για χτίσιμο αθλητικής εγκατάστασης. Καταστράφηκαν 201 τάφοι Οθωμανικοί μετά απο εργασίες για κατασκευή γυμναστηρίου στο χωριό Σήμαντρα (Γαργάρα) στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τίτλους των Ελληνικών ΜΜΕ οι χειριστές των μηχανημάτων οι οποίοι είδαν τους τάφους σταμάτησαν τις εργασίες και ενημερώθηκε η διεύθυνση Ιστορικών Τεχνών Χαλκιδικής και ο δήμος Νέας Προποντίδας (Yeni Bandirma).

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας ξεκαθάρισε ότι “δεν έχει γίνει καμία βεβήλωση των ταφικών ευρημάτων. Το αντίθετο. Με απόλυτο σεβασμό και πάντα υπο την επίβλεψη της Διεύθυνσης αρχαιολογίας, προβήκαμε σε συλλογή των οστών, τα έχουμε φυλάξει σε ασφαλές μέρος, ανα ταφικό εύρημα όπως ακριβώς τα εντοπίσαμε…”.

Και συμπληρώνει: “Το θέμα το έχει αναλάβει αποκλειστικά το Υπουργείο των Εξωτερικών. Όποια εντολή λάβω εγώ και οι συνεργάτες μου απο το Υπουργείο αυτό και θα πράξουμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι πλέον αρμοδιότητά μας η εξέλιξη της υπόθεσης. Εμείς με απόλυτο σεβασμό, άλλωστε δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν τάφοι οθωμανικοί στο χώρο αυτό, κάνουμε το πρέπον έναντι όλων. Το λόγο έχει πια το Υπουργείο των Εξωτερικών του οποίου οι υπηρεσίες εργάζονται για την επίλυσή του. Οποια εντολή λάβουμε, θα την εκτελέσουμε στο ακέραιο.”

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζητάει να σταματήσουν τα έργα κατασκευής στον συγκεκριμένο χώρο, τα οστά που συγκεντρώθηκαν να ταφούν εκ νέου και να τοποθετηθεί πινακίδα που να ενημερώνει πως ο χώρος αποτελούσε Οθωμανικό νεκροταφείο.

Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, κλήθηκε για εξηγήσεις ενώ αντίδραση θα υπάρξει προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Πηγή: thracenews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ