Πολιτική

12 Μαΐου 2021 10:40 Τελευταία ενημέρωση : 12 Μαΐου 2021 12:46

Κικίλιας για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Τιμούμε αυτούς που δίνουν καθημερινά αγώνα για τη ζωή

Διάβασέ μου το...

Η δήλωση του υπουργού Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.

Κικίλιας για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Τιμούμε αυτούς που δίνουν καθημερινά αγώνα για τη ζωή
-

«Σήμερα τιμούμε τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά τον μεγάλο αγώνα για τη ζωή». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η δήλωση του υπουργού Υγείας Βασίλης Κικίλιας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.

«Οι νοσηλεύτριες και οι νοσηλευτές μας, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας COVID-19, όχι μόνο ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες της πρωτοφανούς κρίσης Δημόσιας Υγείας, αλλά υπερβαίνουν εαυτούς, ηγούνται, καινοτομούν, επιτελούν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους και σε συνεργασία με τους γιατρούς μας και όλους τους επαγγελματίες υγείας έχουν συντελέσει να πετύχουμε κάτι αξιοθαύμαστο και καθόλου αυτονόητο: Να μείνει όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να μην καταρρεύσει, όπως συνέβη σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας», συνεχίζει ο Βασίλης Κικίλιας.

Εκφράζει, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και σύσσωμου του ελληνικού λαού, «την ευγνωμοσύνη προς τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές μας, για τη σημαντική και διαρκή συνεισφορά τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους πολίτες της χώρας» και καταλήγει: «Η Πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας, έπραξε, πράττει και θα συνεχίζει να πράττει τα δέοντα για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους».

Σε δήλωση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, αναφέρεται «Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, η ΝΕ, το Τμήμα και η ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οργάνωσαν χθες ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή νοσηλευτών από όλη τη χώρα και με θέμα «οι θέσεις και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για νοσηλευτές». Τιμούμε έμπρακτα τους/τις νοσηλευτές/τριες συνδιαμορφώνοντας μαζί τους ένα προοδευτικό σχέδιο ενίσχυσης και ανασυγκρότησης του ΕΣΥ. Παρουσιάζουμε ένα νέο δεσμευτικό κοινωνικό συμβόλαιο με τους υγειονομικούς και το λοιπό προσωπικό, που αναβαθμίζει τις συνθήκες στελέχωσης, εργασίας και αμοιβής στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα εγγυάται την προτεραιότητα  στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας, στην ΠΦΥ και κοινοτική φροντίδα, στη Δημόσια Υγεία και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.  Με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των ασθενών». 

Ο Ανδρέας Πουλάς, Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής, σε μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, αναφέρει «οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες του ΕΣΥ πάνω από ένα χρόνο τώρα βρίσκονται σταθερά και αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στηρίζουν επάξια το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσωπικό μόχθο, σθένος και υψηλή αίσθηση της ευθύνης τη στιγμή που τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά.  Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής δεν θα κουραστούμε να ζητάμε από την κυβέρνηση μέσα και έξω από τη Βουλή:

  • την άμεση ένταξή των Νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
  • την αναγνώριση των θανάτων των νοσηλευτών από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα
  • την παροχή επιδόματος (μπόνους) για την προσφορά τους στη μάχη κατά της πανδημίας
  • την ενίσχυση των Νοσοκομείων με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό και την εργασιακή εξασφάλιση του έκτακτου νοσηλευτικού προσωπικού
  • τη βελτίωση των χαμηλών μισθών τους
  • τη θέσπιση ενιαίου κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού που θα κατοχυρώνει τα επαγγελματικά, μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Δυστυχώς όμως, η Πολιτεία και το Υπουργείο Υγείας δεν έπραξε, δεν πράττει και δεν δείχνει διατεθειμένο να πράξει τα δέοντα για την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους παρά τις επανειλημμένες κενές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Είναι χρέος της Πολιτείας να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και κατ’ επέκταση καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες υγείας για τους».

Ειδήσεις σήμερα: 

Γκάγκα στον ΑΝΤ1: να χρησιμοποιήσουμε με προσοχή την ελευθερία μας

Κορονοϊός – Ινδία: νέο ρεκόρ θανάτων

Δολοφονία στα Γλυκά Νερά – Δασκάλα 20χρονης στον ΑΝΤ1: θα τη θυμάμαι χαρούμενη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ