Πολιτική

14 Ιουνίου 2021 13:21 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιουνίου 2021 15:14

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Διάβασέ μου το...

Η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και οι επαφές με Μπόρις Τζόνσον και Έντι Ράμα. Τι είπε ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο και το ρόλο της Ελλάδας.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο
-

Ο πρωθυπουργός έφθασε λίγο μετά τις 13:00 στον χώρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας», υπογράμμισε.

«Η Σύνοδος είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη σημασία του ευρω-ατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, είναι και ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στις κοινές αξίες και αρχές της συμμαχίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της συμμαχίας. Ο covid απέδειξε πόσο ευάλωτες είναι οι κοινωνίες μας σε έναν ιό, ο οποίος δεν είναι καν ορατός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι δεν έχει μόνον κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς ενθαρρύνονται οι μεταναστευτικές ροές. Δήλωσε τέλος ότι τα “αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Έτσι η ατζέντα του ΝΑΤΟ έρχεται να δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις”.


Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει κατ' ιδίαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 17:05 μμ ώρα Ελλάδος. Στις 13:35 μμ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον και στις 13:20 μμ με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν στις 14:00 μμ και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 17:00 μμ ώρα Ελλάδος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζουν τη σημερινή κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, ύστερα και από όσα έχουν προηγηθεί, ήτοι δύο γύροι διερευνητικών επαφών, καθώς και ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντιστοίχως, σε Άγκυρα και Αθήνα.

Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί, μολονότι, όπως διευκρινίζεται, διαφορετικές θέσεις με την γείτονα -σε πολλές περιπτώσεις, δε, διαμετρικά αντίθετες- υπήρχαν και θα υπάρχουν. Όπως έχει επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση.


Ειδήσεις σήμερα:

Πλοία: νέα απεργία εξήγγειλαν τα ναυτεργατικά σωματεία

Άρση μέτρων: τι αλλάζει από την Δευτέρα

Roland Garros - Τσιτσιπάς: πέθανε η γιαγιά του μετά τον αγώνα με τον Τζόκοβιτς (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ