Πολιτική

14 Ιουνίου 2021 18:34 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιουνίου 2021 19:25

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Διάβασέ μου το...

Η συνάντηση σηματοδοτεί την προσπάθεια αποκατάστασης ενός επιπέδου συνεννόησης.

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν στις Βρυξέλλες
-

"Έσπασε ο πάγος" το πρώτο σχολιο της ελληνικής πλευράς μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Μια συνάντηση που έμοιαζε ως απίθανο ενδεχόμενο πριν από λίγους μήνες.

Και οι δύο άνδρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν. Επίσης θα καταβληθεί  προσπάθεια αποφυγής προκλήσεων που θα οδηγούν σε δύσκολα διαχειριστικές καταστάσεις ενω θα προχωρήσει η θετική ατζέντα.

Πολύ μεγάλες διαφορές με μείζον την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όμως οι διαφορές θα αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο διεθνούς δικαίου και συζητήσεων, διερευνητικες κλπ

Συζήτηση για προσφυγικό, θέση μας σταθερή πως μπορούμε να συνεργαστούμε με Τουρκία αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις όπως τις βιώσαμε από Μάρτιο 2920. Θα θα ήταν κίνηση καλής θέλησης να πάρει πίσω 1450 που απορρίφθηκαν τελεσίδικα οι αιτήσεις ασύλου τους

ΝΑΤΟ - Μητσοτάκης - Ερντογάν

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποτελεί «σημαντικό βήμα» η προσθήκη μιας παραγράφου στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου που κάνει αναφορά για «μεγαλύτερη εμβάθυνση των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όταν η ασφάλεια ή η σταθερότητα ενός Συμμάχου απειλείται  ή όταν διακυβεύονται οι θεμελιώδεις αξίες και οι αρχές της Συμμαχίας».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ότι οι Σύμμαχοι θα συγκαλούνται να συζητούν προβλήματα μεταξύ Συμμάχων και άρα η Τουρκία θα πρέπει να λογοδοτεί για την προκλητική συμπεριφορά της. Στο Άρθρο 4 της Συνθήκης υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση που ένας Σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεχθεί απειλή από τρίτη χώρα. Τώρα υπάρχει πρόβλεψη και για Σύμμαχο χώρα.  

Ειδήσεις σήμερα:

Κορονοϊός - Θεοδωρίδου: Εμβολιασμός με AstraZeneca άνω των 60 ετών πλέον (βίντεο)

Κορονοϊός: 472 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

“Λαβράκια” από την ΑΑΔΕ: Ναρκωτικά, όπλα, ΙΧ και σκάφη αναψυχής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ