Quantcast

Πολιτική

16 Μαΐου 2022 23:04 Τελευταία ενημέρωση : 16 Μαΐου 2022 23:55

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Η κατ’ιδίαν συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και οι δηλώσεις τους μπροστά στην κάμερα.

Μητσοτάκης σε Μπάιντεν: Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος (εικόνες)

Οι δημοκρατικές ιδέες που όλοι μοιραζόμαστε προέρχονται από την Ελλάδα» δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Οβάλ Γραφείο, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει προσωπική φιλία μεταξύ των δύο ανδρών.

«Δυστυχώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί τη Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ευχαριστώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ηθική της Ελλάδας, για να αναφερθεί στη συνέχεια στα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους δύο άνδρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία, η αμυντική συμφωνία και οι εμπορικές συμφωνίες, αλλά και η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή.

AP - Κυριάκος Μητσοτάκης - Τζο Μπάιντεν - Λευκός Οίκος - Οβάλ Γραφείο

«Σήμερα η φιλία μεταξύ των χωρών μας, μεταξύ των Ελλήνων και των Αμερικανών είναι πιο σημαντική από ποτέ. Κι έχω την τιμή να γιορτάζω τη συνεργασία και τη φιλία μαζί σας», είπε δίνοντας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δίνοντας το λόγο στον Έλληνα Πρωθυπουργό.

AP - Κυριάκος Μητσοτάκης - Τζο Μπάιντεν - Λευκός Οίκος - Οβάλ Γραφείο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν, δηλώνοντας ότι νιώθει τιμή που γιορτάζει τα 201 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης μαζί του. «Όπως ξέρετε, οι πατέρες σας εμπνεύστηκαν από τις ιδέες της αθηναϊκής δημοκρατίας και οι πατέρες από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτά τα εδάφη.

Τους τελευταίους δύο αιώνες οι χώρες μας είναι στην ίδια πλευρά της Ιστορίας, πολεμήσαμε πολέμους μαζί και φυσικά τώρα αντιμετωπίζουμε ενωμένοι την πρόκληση της εισβολής στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να ανανεώσουμε το στάτους των σχέσεών μας και αναφέρομαι στο αμυντικό κομμάτι της σχέσης μας, αλλά και στο επενδυτικό κομμάτι.

Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που ξεπέρασε την οικονομική κρίση και είναι πύλη σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και  στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρομαι σε θέματα όπως την ασφάλεια, όπου είναι τόσα που μπορούμε να κάνουμε μαζί και είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και αργότερα να γνωρίσω του ελληνοαμερικανούς φίλους σας.

Γνωρίζω τους στενούς δεσμούς σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς και είναι προνόμιό μου να είμαι εδώ, στον Λευκό Οίκο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο:

Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

AP - Κυριάκος Μητσοτάκης - Τζο Μπάιντεν - Λευκός Οίκος - Οβάλ Γραφείο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αλεξανδρούπολη: Ανατροπή για τον διαμελισμό άνδρα σε κάδο απορριμμάτων

Missing Alert για την εξαφάνιση 29χρονου

Eurovision - Kalush Orchestra: Υποδοχή με λουλούδια στην Ουκρανία (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ