Πολιτική

23 Μαΐου 2022 21:07

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για μένα

Διάβασέ μου το...

Οργίλη αντίδραση του Τούρκου Προέδρου. Γιατί λέει ότι δεν θα συναντήσει ξανά τον Πρωθυπουργό. Τι ανακοίνωσε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για μένα
-

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς εξαπέλυσε επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Από σήμερα, για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης» δήλωσε προκλητικά ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.

«Είχαμε συμφωνήσει μαζί του για το συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας, στο οποίο δεν θα συμμετέχω» επέμεινε.

Σε μια κίνηση που δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, προσθεσε, «δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβοουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας δεν θα πραγματοποιείται πλέον.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 [αγορά για την Τουρκία] κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», πρόσθεσε.

F-16 - F16

«Η προσέγγιση μας ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πηγάζει από φανατισμό ή εχθρότητα, αλλά από τη στάση αρχών μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Εξηγήσαμε σε όλους τους συνομιλητές μας την προσέγγιση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμμαχία. Αυτό το λάθος έγινε κατά την έξοδο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα απέναντί μας αυτή τη στιγμή; Για την οργάνωση FETO προορισμός δεν είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εναντίον ποιού; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης το μέλλον. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ «να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία». Μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα. Οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τα λόγια της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης - Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανεβάζει γενικότερα τους εθνικιστικούς τόνους. Μιλώντας επίσης στη Ναυτική Βάση του Γκιόλτζουκ στον κόλπο της Νικομήδειας κατά την τελετή ρυμούλκησης του υποβρυχίου H?z?rreis και της πρώτης συγκόλλησης του υποβρυχίου Selmanreis, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει πολλά έργα για να κάνει το ναυτικό της ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Θυμήθηκε το Κυπριακό λέγοντας ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκάλεσε την εισβολή στην Κύπρο

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις κυρώσεις και απαγορεύσεις της Σουηδίας κατά της Τουρκίας: «Δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό» είπε, ενώ τόνισε τον ζωτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Επανέλαβε δε ότι οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αόριστες διπλωματικές δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε ότι «παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών μας χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε».

Ειδήσεις σήμερα: 

Ευλογιά των πιθήκων - ECDC: Οδηγίες σε πολίτες και Αρχές

Κιμ Γιονγκ Ουν: Θλίψη από τον θάνατο του μέντορά του

Τέλος τα δικαστήρια στην Ευελπίδων: Εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση στον Άρειο Πάγο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ