Πολιτική

25 Μαΐου 2022 18:18

Ελληνοτουρκικά - ΕΕ: “Tα άκουσε” ο Τούρκος πρέσβης για τις υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Διάβασέ μου το...

Τι ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την προκλητική στάση της Άγκυρας.

Ελληνοτουρκικά - ΕΕ: “Tα άκουσε” ο Τούρκος πρέσβης για τις υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη
-


Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο εξέφρασε στον Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζέι τ
ην ανησυχία της ΕΕ «για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας» κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

«Μετέφερα στον πρέσβη Μποζέι της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ τη σοβαρή μας ανησυχία για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή πιο σημαντικά από ποτέ» έγραψε στο Twitter ο κ. Σανίνο.

Εν τω μεταξύ, χθες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ερωτηθείσα σχετικώς με την φραστική επίθεση του Τούρκου Προέδρου προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού, δήλωσε πως «ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ». 

«O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. 

Πάντως, την στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και την ανακοίνωση για νέες έρευνες στο Αιγαίο, κατακρίνει με ανάρτησή του στο Twitter, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι είναι «απαράδεκτο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντούν στην επίθεση Ερντογάν και την ανακοίνωση για νέες έρευνες στο Αιγαίο, με δηλώσεις ίσων αποστάσεων, ενώ κ η Γαλλία τηρεί σιγή ασυρμάτου. Η προάσπιση της κυριαρχίας μας επιβάλλει διεκδικητική εξωτερική πολιτική».

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής σχόλιο του αναφέρει ότι «οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις με την έξοδο ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, τις υπερπτήσεις και την προκλητική ρητορική εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούν ανησυχία και υπενθυμίζουν τις ευθύνες όλων των συμμάχων απέναντι στη γείτονα. Η χώρα, που καταπατά συστηματικά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εγκλωβισμένη στα αναθεωρητικά της σχέδια, δεν νοείται να «χαϊδεύεται» και να εξοπλίζεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει οποιαδήποτε πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία. Τα εθνικά μας θέματα απαιτούν αντιμετώπιση με εθνική συνεννόηση και την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής έξω από όρους συγκυριακής επικοινωνίας». 

Ειδήσεις σήμερα:

Κηφισιά - Αρπαγή 6χρονου: Ο πατέρας στο κάδρο των ερευνών

Σκυλακάκης για ρεύμα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα έως 600 ευρώ - Πιθανή η αλλαγή στα κριτήρια

“Το Πρωινό” - Πάτρα: “Εγκληματική ενέργεια ο θάνατος της Μαλένας” (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ