Πολιτική

28 Ιουνίου 2022 12:51 Τελευταία ενημέρωση : 28 Ιουνίου 2022 21:54

Ερντογάν: Η πόρτα έκλεισε για τον Μητσοτάκη και την Ελλάδα

Διάβασέ μου το...

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ερντογάν: Η πόρτα έκλεισε για τον Μητσοτάκη και την Ελλάδα
-

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανήλθε στους υψηλούς τόνους απέναντι στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας σε δηλώσεις του ότι «δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτόκη. Είχαμε μια υψηλού επιπέδου συνάντηση στρατηγικού συμβουλίου με την Ελλάδα, την ακυρώσαμε. Δεν είναι πλέον δυνατό να γίνει μια συνεδρίαση ως υψηλού επιπέδου στρατηγικό συμβούλιο».

«Αυτή η δουλειά έχει τελειώσει. Τελείωσε, κλείσαμε αυτή την πόρτα. Από εδώ και πέρα ας βάλουν τάξη μόνη τους», συμπλήρωσε ο κ. Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, αναχωρώντας για την Μαδρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως και στην Ελλάδα όπως συμβαίνει και στην Σουηδία, την Γερμανία και την Ολλανδία, το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα με τους τρομοκράτες. Επανέφερε μάλιστα το θέμα των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα λέγοντας ότι «9 αμερικανικές βάσεις είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα». «Γιατί λοιπόν τις ίδρυσες; Εναντίον ποιου τις ίδρυσες; Η απάντησή τους είναι: Τις ιδρύσαμε εναντίον της Ρωσίας. Τι εννοείς ότι τις ιδρύσατε ενάντια στη Ρωσία; Τι έκανες και τις έστησες εναντίον της Ρωσίας; Ασχολείστε με τους S-400. Όλο λόγια. Και αυτά θα τα αναφέρουμε στον κ. Μπάιντεν στη συνάντησή μας που θα έχουμε ή απόψε ή αύριο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στο γεύμα που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κων/πολη. «Είχαμε συμφωνήσει ότι από δω και πέρα θα κάνουμε συνομιλίες κατ' ιδίαν και δεν θα βάζουμε τρίτους μεταξύ μας. Πήγε στην Αμερική 3 εβδομάδες αργότερα και επιτέθηκε ξανά στην Τουρκία κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο. Τέθηκε το θέμα των F-16 κ.λπ. Τώρα ξέρουμε πολύ καλά τι είναι αυτοί. Πού βρισκόταν το σημαντικότερο καταφύγιο της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO που επιχείρησε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον μας; Ήταν στην Ελλάδα. Πού επέλεγαν να πάνε πάντα αυτοί που φεύγουν από την Τουρκία; Επέλεγαν την Ελλάδα. Συναντήθηκα και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Αν και είπε ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα γρήγορα, τάισαν οι ίδιοι αυτούς τους τρομοκράτες σαν να ήταν μωρά και μετά τους έστειλαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μέσω Ελλάδας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Δεν τα καταπίνουμε πια αυτά. Ως εκ τούτου, αναμένουμε μια ειλικρινή στάση απέναντι στην Τουρκίας Η στάση μας απέναντι σε όσους δεν τηρούν ειλικρινή στάση είναι ξεκάθαρη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Μαδρίτη στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα για συνάντηση και εάν σκέφτεται να μεταφέρει στην Σύνοδο την ένταση μεταξύ Αθήνας - Άγκυρας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτόκη. Το εξήγησα αυτό, σημαίνει ότι δεν μας παρακολουθείτε καλά. Τι έπρεπε να έχουμε με την Ελλάδα φέτος; Θα είχαμε υψηλού επιπέδου στρατηγικό συμβούλιο. Τι είπα, Το ακυρώσαμε. Δεν είναι πλέον δυνατόν να κάνουμε συνάντηση με την Ελλάδα σε υψηλού επιπέδου στρατηγικό συμβούλιο. Τελείωσε αυτή η δουλειά. Τώρα, μπορεί ένας ηγέτης που το τελείωσε αυτό να σηκωθεί και να πει ‘ναι’ στο αίτημα του Μητσοτάκη εκεί; Όχι, τελείωσε αυτή η δουλειά. Κλείσαμε αυτή την πόρτα. Από εδώ και πέρα ??ας βάλουν μια τάξη μόνη τους. Όταν μπουν σε μια τάξη θα καθορίσουμε το σχέδιο και τον οδικό μας χάρτη σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν αυτές οι συναντήσεις».

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που εντάχθηκε τυχαία στο ΝΑΤΟ. Επομένως είχαμε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν σήμερα το πρωί. Εξέφρασε την επιθυμία του να μιλήσουμε και πάλι απόψε ή αύριο. Κι εμείς είπαμε μπορεί να γίνει. Αν χρειαστεί θα συναντηθούμε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ».

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι σήμερα θα έχουν ξανά τετραμερή συνάντηση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. «Δεν θέλουμε λόγια του αέρα, θέλουμε αποτελέσματα. Έχουμε βαρεθεί να γυρνάμε την μπάλα στη μέση του γηπέδου», ανέφερε.

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο στην Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Θεσσαλονίκη: Έβαλε GPS στο αυτοκίνητο της πρώην του

Κορονοϊός – Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 30000 κρούσματα στα μέσα Ιουλίου

Σαντορίνη – “Διονύσιος Σολωμός”: Δυστύχημα μέσα στο γκαράζ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ