Πολιτική

07 Οκτωβρίου 2022 07:44 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2022 14:33

Πράγα - Ερντογάν: Eυρωπαϊκός “πάγος” για τις προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Πως αποτιμά η ελληνική πλευρά την ένταση στο δέιπνο των ηγετών, ανάμεσα σε Μητσοτάκη - Ερντογάν, αλλά και τα μηνύματα που έστειλαν οι ηγέτες στον Τούρκο Πρόεδρο.

Πράγα - Ερντογάν: Eυρωπαϊκός “πάγος” για τις προκλήσεις
-

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη Τύπου.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου. Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

Κυριάκος Μητσοτάκης - Έντι Ράμα - Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας - Πράγα

Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού στην Πράγα

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Edi Rama, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα. Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των περιφερειακών εξελίξεων και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατοχύρωση των περιουσιακών της δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχει συμφωνηθεί, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις καλής γειτονίας, αξιοποιώντας την πλήρη δυναμική τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Vjosa Osmani Sadriu - Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας - Πράγα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski και την Πρόεδρο του Κοσόβου, Vjosa Osmani-Sadriu. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, με τις αιρεσιμότητες που έχει θέσει η ΕΕ. Εξετάστηκαν επίσης θέματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία και σε υποδομές που αυξάνουν τη διασυνδεσιμότητα στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa. Συζητήθηκαν η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πορτογάλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο Πρωθυπουργός είχε ακόμη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του Nikol Pashinyan, στο πλαίσιο εμβάθυνσης δεσμών με την φιλικά προσκείμενη Αρμενία. Κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στον Καύκασο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην επέκταση της συνεργασίας της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ελληνική Λύση: Εθνικό έγκλημα η ανοχή στην Τουρκία

Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης αναφέρεται «Ο εγκληματίας Ερντογάν, που σκανδαλωδώς προσκλήθηκε όπως και ο Αλίεφ στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, «ομολόγησε» το αυτονόητο: Ότι εκεί που σταματά ο διάλογος και η διπλωματία, ομιλούν τα όπλα. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του, την ώρα που η Ν.Δ. επιμένει στον διάλογο και τον κατευνασμό. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι ο διάλογος με φασίστες, ναζιστές και εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας συνιστά  νομιμοποίηση των σχιζοφρενικών αιτημάτων τους και ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα».


Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Μάγδα Φύσσα και η κατάθεση στο Εφετείο

Πυρηνικά - Ουκρανία: Ο Μπάιντεν φοβάται για “Αποκάλυψη”

Λας Βέγκας: φονική επίθεση έξω από καζίνο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ