Πολιτική

06 Φεβρουαρίου 2023 09:06 Τελευταία ενημέρωση : 06 Φεβρουαρίου 2023 16:59

Σεισμός στην Τουρκία - Μητσοτάκης: Στέλνουμε άμεσα βοήθεια

Διάβασέ μου το...

Συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Τι αναφέρουν η ΠτΔ και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σεισμός στην Τουρκία - Μητσοτάκης: Στέλνουμε άμεσα βοήθεια
-


Την θλίψη του για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και στη Συρία, εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε θα ενεργοποιηθούν άμεσα πόροι και θα σταλεί βοήθεια στις δυο χώρες.

«Βαθιά θλίψη για την καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Τα θερμά μας συλλυπητήρια εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Όπως έγινε γνωστόσ, αναχωρεί ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο (2) διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα. Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας (1) Αξιωματικός-Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε (5)  γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Εν τω μεταξύ, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γενεύη, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, επικοινώνησε άμεσα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) και ανακοίνωσε έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, μέσω του OCHA, στην Τουρκία και στη Συρία. Η έκτακτη συνεισφορά της Ελλάδας και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία έγινε γνωστές με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Συγκλονισμένη από τις εικόνες καταστροφής που προκλήθηκαν από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήρια της ίδιας και του ελληνικού λαού στις οικογένειες των θυμάτων και προσθέτοντας «στεκόμαστε αλληλέγγυοι, στηρίζουμε το έργο των σωστικών συνεργείων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Τα βαθύτατα συλλυπητήρια του στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας και στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η διεθνής βοήθεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την ετοιμότητα της να συμπαρασταθεί άμεσα στις δύο χώρες.

«Η σκέψη μας είναι στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 ρίχτερ, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων..», αναφέρει σε ανάρτηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τουρκία - σεισμός - 7.8 ρίχτερ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε δήλωση του αναφέρει «Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που αυτή τη στιγμή χρειάζονται επείγουσα και συντονισμένη διεθνή βοήθεια για τη διάσωση των αγνοούμενων και την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων, τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις μεγάλες δυνατότητες της εποχής μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όλα αυτά θυσιάζονται στον βωμό των κερδών, των μεγάλων συμφερόντων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων που πληρώνουν με κάθε τρόπο οι λαοί. Αποδεικνύεται πάνω απ’ όλα ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν, αντίθετα τους ενώνουν τα ίδια βάσανα και προβλήματα, γι’ αυτό και πρέπει να τους ενώσει και ο κοινός αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει «η σκέψη μας σε όσους έχασαν ανθρώπους και, ακόμα περισσότερο, στους εγκλωβισμένους και στους ανθρώπους τους που περιμένουν πάνω από τα συντρίμμια. Ας γίνει μάθημα σε όλους πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη ύπαρξη στον πλανήτη που μοιραζόμαστε».

Το "ευχαριστώ" από την τουρκική πρεσβεία

Ευχαριστίες για την άμεση ανταπόκριση της Ελλάδας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, εκφράζει η τουρκική πρεσβεία στη χώρα μας. «Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση σας και τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε τη χώρα μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα σε μήνυμά της μέσω Twitter.

Στην ίδια ανάρτηση επισυνάπτεται το tweet του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστου Στυλιανίδη: «Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας. H ελληνική αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία. Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές».

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκία - Σεισμός: Πολύνεκρη η δόνηση των 7,8 Ρίχτερ (εικόνες)

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα” - Αττική Οδός: Εγκλωβίστηκαν αυτοκίνητα λόγω του χιονιού

Κατέρρευσε στον χορό – Θρήνος στο γλέντι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ