Αστυνομικό Δελτίο

22 Ιουνίου 2014 14:43

Μεγάλη απάτη με «μαϊμού» τσάντες κι άλλα είδη πολυτελείας

Text to Speech

Κύκλωμα με διεθνείς προεκτάσεις που εμπορευόταν ως γνήσια, πιστά αντίγραφα ειδών (τσάντες, ζώνες, παπούτσια, κλπ) πολύ γνωστών εταιρειών του εξωτερικού εξάρθρωσε η αστυνομία.Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνέλαβε έναν 45χρονο Σέρβο και έναν 35χρονο Έλληνα, οι οποίοι εμπλέκονται στο οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας απομιμήσεων προϊόντων, πολύ γνωστών εταιρειών του εξωτερικού. 

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, που συνεργάστηκαν με αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Ιταλίας, ο 45χρονος είχε συστήσει ατομική επιχείρηση και προμηθευόταν από την Τουρκία ή την Άπω Ανατολή αντίγραφα ιδιαίτερα υψηλής «πιστότητας», τα οποία εν συνεχεία διακινούσε μέσω διαδικτύου.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων, αλλά και 40χρονης συνεργάτιδας του 45χρονου, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της παράβασης της νομοθεσίας για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και τα εμπορικά σήματα, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σημειώνεται ότι τα διακινούμενα προϊόντα (τσάντες, φουλάρια, ζώνες, παπούτσια κ.λπ.) διέθεταν όλα τα χαρακτηριστικά των γνησίων, ακόμα και τις ειδικές κάρτες γνησιότητας, με αυθεντικούς σειριακούς αριθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αξία καθεμίας από αυτές τις τσάντες κυμαίνεται από 1.000 έως 8.000 €.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας συνεργάστηκε με αντίστοιχες Υπηρεσίες της Ιταλίας και των Η.Π.Α., καθώς η υπόθεση συνδέεται με κλοπή (το έτος 2012) γνήσιων εξαρτημάτων, καρτών γνησιότητας, καθώς και έτοιμων τσαντών (που δεν είχαν περάσει όμως τη διαδικασία ποιοτικού ελέγχου), από δύο εργοστάσια κατασκευής γυναικείων τσαντών, γνωστού οίκου, στην Ιταλία.

Κάποιες από τις παραπάνω αφαιρεθείσες κάρτες γνησιότητας είχαν τοποθετηθεί σε απομιμήσεις τσαντών γνωστού οίκου, οι οποίες στη συνέχεια εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στη Χαβάη των ΗΠΑ. Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχαν προηγουμένως διακινηθεί από την Σάντα Μόνικα των ΗΠΑ και ειδικότερα από αλλοδαπή, υπήκοο Σερβίας, η οποία τα είχε προμηθευτεί από εταιρεία στο διαδίκτυο, με έδρα τη Γλυφάδα Αττικής. 

Όπως διαπιστώθηκε η εταιρεία, που λειτουργεί ως ατομική επιχείρηση του 45χρονου συλληφθέντα, με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, λάμβανε δέματα αγνώστου περιεχομένου από την Ιταλία και έστελνε δέματα προς τη Σιγκαπούρη, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο 45χρονος προμηθευόταν από την Τουρκία ή χώρες της Άπω Ανατολής αντίγραφα τσαντών και αξεσουάρ γνωστών οίκων ιδιαίτερα υψηλής «πιστότητας», ενώ μετά από κατάλληλη συσκευασία (πακετάρισμα) και τοποθέτηση, των κλεμμένων από Ιταλία, καρτών γνησιότητας, τα διέθετε - μέσω διαδικτύου - σε πελάτες, λαμβάνοντας, ως αμοιβή, ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά ποσά.Ο 45χρονος, σε συνεργασία με τον 35χρονο συλληφθέντα, ο οποίος εξέδιδε εικονικά τιμολόγια – παραστατικά για τη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων, είχαν συστήσει δίκτυο, με μέλη αλλοδαπούς και Έλληνες, για την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των ειδών αυτών. Τα παράνομα έσοδα τα νομιμοποιούσαν, μέσω της εισροής τους στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας και του εξωτερικού. 

Σε κατ΄οίκον έρευνες στην Αττική, στις οικίες των δύο συλληφθέντων, αλλά και στην οικία 40χρονης συνεργάτιδος του 45χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

Στην οικία του 45χρονου:

•  κάρτα αυθεντικότητας γνωστού οίκου,
•  δεκαεπτά (17) τσάντες γνωστών οίκων,
•  φάκελος που περιέχει δισκέτα H / Y κι ένα χαρτί σχεδιαγράμματος,
•  έντεκα (11) τιμολόγια, έτους 2012, της επιχείρησης του 45χρονου,
•  απόδειξη πληρωμής της επιχείρησης του 45χρονου,
•  δύο (2) αποδείξεις είσπραξης εταιρείας courier ,
•  έξι (6) τιμολόγια παροχής υπηρεσιών εταιρείας courier ,
•  τρία (3) τζιν παντελόνια γνωστού οίκου μόδας,
•  δύο (2) ζεύγη παπουτσιών γνωστών οίκων,
•  ζώνη γνωστού οίκου,
•  τρεις (3) θήκες γνωστών οίκων,
•  ένας (1) φορητός υπολογιστής,
•  τρία (3) κουτιά που περιέχουν (2.043) ετικέτες γνωστού οίκου,
•  κουτί, που περιείχε δεκαεννέα (19) ετικέτες-εντυπώματα γνωστών οίκων,
•  πράσινο, μεταλλικό κουτί που περιείχε (41) ετικέτες γνωστού οίκου

Στην οικία του 35χρονου:

•  Έγγραφο εκτύπωσης μεταφοράς χρημάτων του ποσού 3.315 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό ξένου τραπεζικού δικτύου,
•  φωτοαντίγραφο στο οποίο εμφαίνεται η πιστοποίηση εταιρείας από την αρμόδια Αρχή του Παναμά, με συνημμένο πιστοποιητικό κατοχής μετοχών της ανωτέρω εταιρείας,
•  έξι (6) φύλλα καταστατικού σύστασης εξωχώριας εταιρείας με έδρα την Βουλγαρία,
• εκτύπωση κίνησης από υποκατάστημα Τράπεζας στη Βουλγαρία,
•  δύο (2) ξύλινες στρογγυλές σφραγίδες των ανωτέρω εταιρειών

Στην οικία της 40χρονης συνεργάτιδος: Δύο (2) φουλάρια και οχτώ (8) τσάντες γνωστών οίκων.

Τα κατασχεθέντα είδη θα εξετασθούν από εξειδικευμένους υπαλλήλους – εμπειρογνώμονες των εταιρειών, οι οποίοι θα αφιχθούν για το σκοπό αυτό από το εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το Σάββατο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO