Γενικά

05 Ιουνίου 2015 17:33

Στοπ στα σχέδια ανάπλασης της Πανεπιστημίου από το ΣτΕ

Ποιο είναι το εμπόδιο στην ανάπλαση και πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Τι έκρινε το ΣτΕ και τι αναμένεται.

-

Της Λίας Κοντοπούλου

Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο ανάπλασης και πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, καθώς έκρινε παράνομη την από 12-2-2014 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία είχαν εγκριθεί οι σχετικοί περιβαλλοντικοί όροι.

Κατά της επίμαχης υπουργικής απόφασης είχαν στραφεί ο τέως πρόεδρος  του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος  Ιωάννης Αλαβάνος και άλλοι δημότες της Αθήνας.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 2152/2015 απόφασή της έκανε δεκτή την προσφυγή τους ακυρώνοντας ως μη νόμιμη την υπουργική απόφαση, καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Στην απόφασή τους οι Σύμβουλοι της Επικρατείας  κρίνουν πως η επίμαχη απόφαση έρχεται σε σύγκρουση  με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Οι αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες ανάπλασης και πεζοδρόμησης  της οδού Πανεπιστημίου είχαν χρηματοδοτηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)