Γενικά

03 Απριλίου 2016 20:15 Τελευταία ενημέρωση : -

Κυρίτσης στον Observer: Περιμένουμε βίαιο ξέσπασμα των προσφύγων

Για “έκρηξη” των κρουσμάτων βίας προετοιμάζονται οι Ελληνικές Αρχές, με την έναρξη των επαναπροωθήσεων προσφύγων στην Τουρκία.

Κυρίτσης στον Observer: Περιμένουμε βίαιο ξέσπασμα των προσφύγων
-

Οι Ελληνικές Αρχές έχουν λάβει τα μέτρα τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν έξαρση των κρουσμάτων βίας από τους πρόσφυγες όταν από τη Δευτέρα αρχίσει η επαναπροώθηση πολλών εξ αυτών στην Τουρκία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας.

Σε δηλώσεις του στον βρετανικό Observer, ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, παραδέχθηκε πως «περιμένουμε βία». «Οι άνθρωποι που είναι απελπισμένοι συχνά γίνονται βίαιοι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε επίσης ότι «η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτραπεί η διακίνηση ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια προς την Ευρώπη, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαφύγει από εμπόλεμες ζώνες. Δεν είναι εγκληματίες».

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) σε 52.509.

Μίνι hot spot θυμίζει εδώ και δύο ημέρες ο κεντρικός λιμένας της Χίου, αφού εκατοντάδες πρόσφυγες, που έφυγαν το μεσημέρι της Παρασκευής μαζικά από το hot spot της ΒΙΑΛ, έχουν εγκατασταθεί στην περιφραγμένη ζώνη του λιμανιού, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Με βασικό σύνθημα να ανοίξουν τα σύνορα, πρόσφυγες και μετανάστες από το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας. Χθες, ομάδες προσφύγων, που διαμένουν στον καταυλισμό απείλησαν πως εάν μέχρι σήμερα δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, όπως οι συνθήκες υγιεινής, θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν.

 

Το Ποτάμι: Από το «όμορφα και ωραία» στην αναμονή βίας

«Περιμένουμε βία στους καταυλισμούς, είπε με την γνωστή χαρακτηριστική του άνεση ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού σε συνέντευξή του στον Guardian. Πόσο εύκολα πήγαν από το «όμορφα και ωραία» στην αναμονή βίας. Άραγε ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό; Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες ή η Κυβέρνηση; Δεν περιμένουμε απάντηση, τη γνωρίζουμε: Για όλα φταίει ο καπιταλισμός και ο διεθνής ιμπεριαλισμός», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς θα γίνει η προώθηση παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας: 

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)