Γενικά

18 Σεπτεμβρίου 2015 23:40

Συγκλονιστικό: «Δώρο ζωής» από φοιτήτρια σε 17χρονη τετραπληγική

Text to Speech

Ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής έκανε Ελληνίδα φοιτήτρια σε μία έφηβη που πάσχει από τετραπληγία.

Συγκλονιστικό: «Δώρο ζωής» από φοιτήτρια σε 17χρονη τετραπληγική

Δώρο ζωής σε 17χρονη τετραπληγική έκανε Ελληνίδα φοιτήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, σχεδιάζοντας μια πρωτοποριακή πλατφόρμα επικοινωνίας για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Η ιδέα γεννήθηκε με αφορμή τη Στέλλα, ένα 17χρονο κορίτσι που πάσχει από τετραπληγία. Η μοναδική κίνηση που ο εγκέφαλός της μπορεί να ελέγξει είναι αυτή του δεξιού ποδιού της, ενώ πρόκειται για μια κοπέλα νοητικά υγιή με οξεία αντίληψη και εξαιρετική μνήμη.

Το πώς ζει και εκφράζεται αυτή η κοπέλα αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη για την φοιτήτρια Βιλελμίνη Καλαμπρατσίδου για να σχεδιάσει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα επικοινωνίας για άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα, μια καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί με χαμηλό κόστος να αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής κινητικά ανάπηρων ατόμων που στερούνται ομιλίας.

«Η εφαρμογή αναπτύχθηκε με σκοπό να δώσει σε αυτό το κορίτσι και σε κάθε άλλο άτομο με παραπλήσια κινητικά προβλήματα τη δυνατότητα να βελτιώσει από μόνο του την επικοινωνία του με τον κόσμο και να εξελιχθεί πνευματικά διαβάζοντας βιβλία, παρακολουθώντας βίντεο, ακούγοντας μουσική και βλέποντας φωτογραφίες, όλα αυτά αυτόνομα, πατώντας απλώς ένα κουμπί, χωρίς να έχει ανάγκη τη βοήθεια συνοδού» λέει μιλώντας στο «Έθνος» η δημιουργός της πλατφόρμας.

Η ιδέα βραβεύτηκε από τη Μονάδα Καινοτομίας του Πολυτεχνείου, ενώ η κυρία Καλαμπρατσίδου, η οποία συνεχίζει πλέον τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, αναζητεί τρόπους για να αξιοποιηθεί εμπορικά η πλατφόρμα.

 

VIDEO