Γενικά

12 Οκτωβρίου 2016 19:17 Τελευταία ενημέρωση : -

Η Αθήνα γιόρτασε την 72η επέτειο απελευθέρωσης από τους Ναζί

Text to Speech

Με μια ξεχωριστή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της απελευθέρωσης. Το μήνυμα εκείνης της ημέρας παραμένει επίκαιρο, τόνισε ο Γιώργος Καμίνης.

Η Αθήνα γιόρτασε την 72η επέτειο απελευθέρωσης από τους Ναζί

Η Αθήνα γιόρτασε την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, με μια ξεχωριστή τελετή στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η 12η Οκτωβρίου 1944 καταγράφεται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ως ημέρα ένδοξη, ορόσημο για τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας για ελευθερία.

«Ο μεγάλος φόρος αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα καθώς και η αδιαμφισβήτητη συνεισφορά της στην αντιφασιστική νίκη, έδεσε την πορεία της χώρας με τη δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην τελετή.

Όπως υπογράμμισε, το μήνυμα εκείνης της ημέρας παραμένει επίκαιρο στη σημερινή, δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, εσωτερική και διεθνή.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΣΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ - ΑΚΡΟΠΟΛΗ

«Την ίδια αλληλεγγύη, και πάλι με πράξεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επέδειξε η πόλη και ο δήμος στους χιλιάδες πρόσφυγες και στη διαχείριση του μεταναστευτικού», ανέφερε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας την έναρξη μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων.

«Οι πολίτες αποδεικνύουν καθημερινά, με ωριμότητα, ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να υπερισχύσουν της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας», σημείωσε.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΣΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ - ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Στο πλαίσιο των δράσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων Μελίνα, φιλοξενεί έως τις 30 Οκτωβρίου έκθεση σπάνιου αρχειακού και φωτογραφικού υλικού.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Θεσσαλονίκη. Μέρες Κατοχής και Απελευθέρωσης».

ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΣΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ - ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για την επέτειο

«Θυμόμαστε τη μέρα που η Αθήνα απαλλάχθηκε από τους κατακτητές. Τη μέρα που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά τη θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμα του για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί.

Αναλυτικότερα, στο μήνυμά του ο κ. Τσίπρας αναφέρει:

«Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν γιόρταζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Απελευθέρωσή της από τους Ναζί. Ο λόγος ήταν προφανής. Την Απελευθέρωση ακολούθησαν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας και κορυφώθηκαν με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Και όποιος μιλούσε για την Απελευθέρωση θα έπρεπε να μιλήσει και για αυτά.

Σήμερα, η 12η Οκτωβρίου γιορτάζεται ανοιχτά. Θυμόμαστε τη μέρα που η Αθήνα απαλλάχθηκε από τους κατακτητές. Τη μέρα που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά τη θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο. Όσων θυσιάζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν. Και για τους αγώνες που αυτό προστάζει στο σήμερα. Για τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στον φασισμό. Για να μην ξεχάσει ποτέ η υφήλιος τη συντριπτική εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Για να μην γίνουν οι πρόσφυγες το νέο αντικείμενο ρατσιστικής προπαγάνδας. Για να σηκώσουμε την ελευθερία πάνω από το μίσος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO