Δικαιοσύνη

18 Οκτωβρίου 2016 22:11

ΣτΕ: Παραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών

Text to Speech

Η ουσία των προσφυγών θα εξεταστεί σε επόμενη διάσκεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου

ΣτΕ: Παραδεκτές οι προσφυγές των καναλιών


Υπέρ του "παραδεκτού" των προσφύγων των τηλεοπτικών σταθμών, τάχθηκαν με πλειοψηφία 16-9 οι Σύμβουλοι της Επικρατείας, στην τρίτη, κατά σειρα, διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία διήρκεσε 4 ώρες. 

Η απόφαση των Συμβούλων της Επικρατείας σημαίνει ότι σε επόμενη διάσκεψη θα εξεταστεί η ουσία των προσφυγών, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστήριο θα κρίνει την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Η πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών δεν πείστηκε από την εισήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών.

Πιθανότητα εκδίκασης των προσφυγών απο την αρχή

Μείζον θέμα, λόγω του οποίου μπορεί ακόμη και να χρειαστεί να ξεκινήσει απο το μηδέν η εκδίκαση των προσφυγών κατά του νόμου Παππά, ανακύπτει από το "μπαράζ ασθενειών" μελών του ΣτΕ.

Ένα απο τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας νοσηλεύεται στην εντατική μετά απο έμφραγμα. Υπάρχουν δύο αναπληρωματικά μέλη, ένα εκ των οποίων θα αντικαταστήσει τον δικαστή.

Ο δεύτερος αναπληρωματικός δικαστής όμως, απουσιάζει επίσης με αναρρωτική άδεια, καθώς έχει σπάσει το πόδι του. Αυτό σημαίνει ότι αν προκύψουν και άλλα κωλύματα, ενδέχεται η συζήτηση των προσφυγών να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, εξάλλου, πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτατου δικαστή, ο οποίος μετέχει στη Σύνθεση της Ολομέλειας και φέρεται -σύμφωνα με δημοσιεύματα- να είχε δείξει "ενδιαφέρον" στο παρελθόν για σπουδάστρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Όπως τόνιζαν, πάντως, δικαστικοί κύκλοι η πειθαρχική έρευνα δεν εμποδίζει τον συγκεκριμένο δικαστή, προς το παρόν, να μετέχει στην ολομέλεια και στις διασκέψεις.

 

VIDEO