Γενικά

02 Δεκεμβρίου 2016 15:00

Στους δρόμους χιλιάδες ΑμεΑ – Διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια

Text to Speech

Πορεία για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στο κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις.

Στους δρόμους χιλιάδες ΑμεΑ – Διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια

Στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής άτομα με ειδικές ανάγκες, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Από κοινού με μέλη των οικογενειών τους, περίπου 1.200 άτομα (σύμφωνα με την ΕΛ..ΑΣ.), κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε μήνυμά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αναφέρει ότι «στις 2 Δεκέμβρη, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Θέλουμε να ζήσουμε! Με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη! Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε λόγω των επώδυνων και σκληρών μέτρων μιας ατέρμονης πολιτικής λιτότητας που μας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση. Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε. Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας 'Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!', παλεύοντας για την υγεία, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, για την πρόνοια, τα επιδόματα, την εργασία, τα εισοδήματα, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα, τη δωρεάν και ακηδεμόνευτη εκπαίδευση».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Διυπουργική Επιτροπή με αντικείμενο την άμεση παρακολούθηση των θεμάτων των ΑμεΑ συγκροτείται με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στo Μέγαρο Μαξίμου.

Ακόμη μετά την συνάντηση ο Υπουργός Επικρατείας δήλωσε, επίσης πως «άμεσα θα τεθεί σε προ-διαβούλευση η Χάρτα δικαιωμάτων των ΑμεΑ που θα περιγράφει ρητά τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών και ως το τέλος Μαρτίου θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί, προχωρά στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αναγνωριστεί η ελληνική νοηματική γλώσσα».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝ-ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

VIDEO