Δικαιοσύνη

23 Ιανουαρίου 2017 15:21

Αναβολή για το “αναβολόσημο” ζητούν οι δικηγόροι

Text to Speech

Οι λόγοι που επικαλούνται σε επιστολή τους προς τον Υπ. Δικαιοσύνης. Ποιους βαραίνει το νέο τέλος. Πόσο μειώνεται το κόστος για κατάθεση μήνυσης.

Αναβολή για το “αναβολόσημο” ζητούν οι δικηγόροι

Επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης, με αίτημα την αναστολή του "αναβολόσημου", του μέτρου της καταβολής παραβόλων του Ν. 4446/2016, για την αναβολή των υποθέσεων στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, έστειλε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας, Βασίλης Αλεξανδρής, επισημαίνονται τα προβλήματα από τη μη έκδοση εντύπων παράβολων για την αναβολή των υποθέσεων και ζητείται η αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση των πρακτικών δυσχερειών προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί και ο προφανής κίνδυνος να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων.

Απο σήμερα, έχουν αναπροσαρμοστεί τέλη, παράβολα και δικαστικά έξοδα στην πολιτική, διοικητική και ποινική Δικαιοσύνη. Επιπλέον, υπάρχει παράβολο αναβολής ("αναβολόσημο") από 20 ως 50 ευρώ, όταν οι δικηγόροι ζητούν την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης τους. Το τελικό ύψος του θα εξαρτάται απο τον βαθμό του δικαστηρίου.

Ακόμη, το παράβολο για την κατάθεση μήνυσης μειώνεται από τα 100 στα 50 ή στα 70 ευρώ κατά περίπτωση. 

Η επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τη Δευτέρα 23.1.2017 καλούνται οι διάδικοι, σε περίπτωση που επιθυμούν την αναβολή της υπόθεσής τους στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, να καταβάλουν τα προβλεπόμενα παράβολα του ν. 4446/2016.

Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή του μέτρου αυτού δημιουργεί πλείστα όσα ζητήματα, που θα προκαλέσουν κυριολεκτικά χάος στις  δικαστικές αίθουσες και έχουν ήδη εγείρει εύλογα ερωτήματα δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δεν έχει προβλεφθεί δυνατότητα έκδοσης εντύπων παραβόλων, με αποτέλεσμα είτε να απαιτείται η έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου πριν την προσέλευση των διαδίκων στα δικαστήρια είτε όποιος δε διαθέτει e-banking να υποχρεούται να μεταβεί σε τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον.

Επίσης δεν έχει προβλεφθεί – ούτε ηλεκτρονικά - η δυνατότητα έκδοσης από κοινού παραβόλου, ως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, αλλά ούτε έχει διευκρινισθεί η τύχη του παραβόλου σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος αναβολής, καθώς και άλλα ζητήματα που δεν αναφέρονται εν προκειμένω.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί με την εφαρμογή του μέτρου, με προφανή κίνδυνο να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων, ζητούμε την αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση όλων των πρακτικών δυσχερειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO