Γενικά

26 Ιανουαρίου 2017 09:38

Φωτίου: από 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Text to Speech

Πώς θα γίνουν οι αιτήσεις. Πότε θα καταβληθεί. Ποιες είναι οι επιπλέον παροχές για τους δικαιούχους. H Θεανώ Φωτίου απαντά σε όλα τα ερωτήματα.

Φωτίου: από 1η Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Από την 1η Φεβρουαρίου θα ανοίξει το σύστημα αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως είπε η αρμόδια Υπουργός Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, στους Δήμους και στα ΚΕΠ και όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «το καταβαλλόμενο ποσό θα καλύπτει τις ανάγκες του Φεβρουαρίου, είτε η αίτηση υποβληθεί την 1η είτε την 28η Φεβρουαρίου», ενώ ξεκαθάρισε ότι το επίδομα δεν έχει αναδρομικότητα και δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση τον Ιανουάριο.

Οι ανάγκες του Φεβρουαρίου, αντιθέτως θα καλυφθούν από το προηγούμενο σύστημα, δηλαδή με κάρτα σίτισης, η οποία θα πληρωθεί από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και μία εβδομάδα μετά.

Η καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης  για τις αιτήσεις που θα καταβληθούν μέσα στον Φεβρουάριο, θα γίνει το τελευταίο πενθήμερο του Μαρτίου.

Οι αιτήσεις θα γίνουν βάσει του εξαμηνιαίου εισοδήματος και όχι βάσει της φορολογικής δήλωσης.  Όπως διευκρίνισε η Υπουργός, η πλατφόρμα αιτήσεων είναι ήδη «φορτωμένη» με τα στοιχεία του Taxisnet, της Εργάνης και του Ήλιου, από όπου και αντλούνται τα στοιχεία του εισοδήματος του αιτούντα.

Στο εισόδημα του ενδιαφερόμενου συνυπολογίζονται και τα όποια άλλα επιδόματα λαμβάνει.

 «Εξασφαλίσαμε 750 εκατ. για το ΚΕΑ», δήλωσε η Θεανώ Φωτίου και τόνισε αναφερόμενη στους φιλοξενούμενους ότι, «σκοπός του επιδόματος είναι να εξασφαλίσει το ελάχιστο στις οικογένειες και στις συγκατοικήσεις που δεν το έχουν. Αν το εισόδημα ξεπερνά το ελάχιστο, τότε δεν θα το πάρει. Αθροίζεται το εισόδημα και δίνουμε τα χρήματα στην οικογένεια».

Αναφορικά με το αν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα χορηγηθεί σε πρόσφυγες και μετανάστες, διευκρίνισε ότι «απάντησε ότι το ΚΕΑ αφορά τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πολίτες και όχι άλλους πληθυσμούς».

 Σχετικά με τις επιπλέον του χορηγούμενου ποσού παροχές, σημείωσε ότι αφορά σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη, αποδοχή των παιδιών του δικαιούχου από παιδικούς σταθμούς,  καθώς και ένταξη του δικαιούχου στα κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ και Υπηρεσιών Ύδρευσης. Επιπλέον, όποιος είναι δικαιούχους του ΚΕΑ, είναι δικαιούχους και των προγραμμάτων φτώχειας του ΕΣΠΑ (δωρεάν φαγητό, σχολικά γεύματα, κτλ.).

Επίσης το 10% των δικαιούχων των ανέργων θα μπει στην αγορά εργασίας μέσα στο 2017.

Τα οικογενειακά επιδόματα για το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα πληρωθούν κανονικά τον Απρίλιο.

 

VIDEO