Δικαιοσύνη

30 Μαΐου 2017 21:44

Καμίνης: η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση

Text to Speech

«Αν ήταν στο χέρι της ΧΑ, θα έπνιγε όλους τους μετανάστες στο Αιγαίο», κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Καμίνης: η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση«Όταν αναλαμβάνεις την πολιτική ευθύνη για μία δολοφονία, η πολιτική ευθύνη συμπίπτει με την ποινική ευθύνη. Αγγίζει τα όρια του ηθικού αυτουργού. Σημαίνει εμείς ως Χρυσή Αυγή έχουμε προκαλέσει την πράξη» κατέθεσε στη δίκη της ΧΑ ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου περί ανάληψης πολιτικής ευθύνης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Είναι εγκληματική οργάνωση»

Ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε απερίφραστα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «με οργανωμένη δομή», η οποία «έχει τον αρχηγό και έχει και μέλη». Κατά τον κ. Καμίνη «το βαθύτερό της κίνητρο είναι η κατάληψη της εξουσίας», ενώ τόνισε πως η ιδεολογία της, που είναι ναζιστική/φασιστική, έχει κυρίαρχο συστατικό της τη βία και το μίσος απέναντι στο διαφορετικό: «Αν ήταν στο χέρι της Χρυσής Αυγής, θα έπνιγε όλους τους μετανάστες στο Αιγαίο».

Ο Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση εναντίον του από τον οπλοφορούντα βουλευτή Γερμενή, τη Μεγάλη Πέμπτη του 2013 στον κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου. Τόνισε πως  είναι πεπεισμένος ότι η επίθεση  ήταν σε γνώση της ηγεσίας της ΧΑ, η οποία όχι μόνο δεν καταδίκασε αλλά ο Νίκος Μιχαλολιάκος «με δηλώσεις του μου “μήνυσε” να προσέχω πάρα πολύ όταν κυκλοφορώ εφεξής στην Αθήνα. Υπήρχε σαφής απειλή και έμμεσο μήνυμα προς κάποιους, να μου επιτεθούν».

«Οργανωμένοι θύλακες της ΧΑ στην Αστυνομία»

Στην κατάθεση του, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε πολλές φορές στα περιστατικά βίας που έχουν καταγραφεί κυρίως στον Άγιο Παντελεήμονα, κάνοντας μάλιστα αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν κινητοποιήθηκε περισσότερο. «Έπρεπε με το θέμα των επιθέσεων να έχω κινητοποιηθεί περισσότερο, να έχω κινητοποιήσει, να έχω πιέσει την αστυνομία. Λυπάμαι που δεν το έκανα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του τόνισε πως το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής επέδειξε «αθέμιτη ανοχή» στις ενέργειες της Χρυσής Αυγής και δήθεν «αγανακτισμένων πολιτών», ενώ έκανε λόγο για «υποψία οργανωμένων θυλάκων» της Χρυσής Αυγής στην Αστυνομία.

Κατά τον κ. Καμίνη η εγκληματική οργάνωση ταυτίζεται με το κόμμα, «και τον Χίτλερ οι πολίτες τον ψήφισαν», ενώ τόνισε πως έχει στην διάθεση της «ανθρώπους βιτρίνες» οι οποίοι «δηλώνουν μη μέλη αλλά αποτελούν προμετωπίδα αδήλωτη της Χρυσής Αυγής».

«Χυδαιότητα και ύφος υπόκοσμου»

Ο δήμαρχος επανέλαβε παλαιότερη φράση του ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής «αποπνέουν αέρα υποκόσμου», ενώ έκανε λόγο για «χυδαιότητα και ύφος υπόκοσμου», λέγοντας μεταξύ άλλων: «Όταν βλέπω τον Κασιδιάρη, την ημέρα που απωθείτο από την Αστυνομία για το συσσίτιο, να απειλεί αστυνομικό ... αυτός που εκφέρει την απειλή, και δη προς ένα όργανο της τάξης, έχει τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσει να την υλοποιήσει, ή ότι έχει τη δύναμη, την εξουσία να τον φοβίσει. Αποπνέει μια εξαιρετική βιαιότητα η σκηνή. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι πρόκειται για στιγμή απλής παραφοράς ... αποπνέει τη βία που εκφράζει η οργάνωσή τους».

Μάλιστα όπως τόνισε αναφερόμενος στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής «όποτε μιλάει στο δημοτικό συμβούλιο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ως εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, βγαίνω συστηματικά έξω από την αίθουσα. Είναι τέτοιο το ύφος και το περιεχόμενο του λόγου του, που θεωρώ ότι πρέπει να δείξω την απαξίωση μου. Δεν θέλω να νομιμοποιώ με την παρουσία μου αυτά που λέει».

Τέλος ο κ. Καμίνης εξέφρασε την άποψη ότι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα η Χρυσή Αυγή «συνειδητά έχει υποστείλει τη δράση της». Η κατάθεση του δήμαρχου Αθηναίων θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO