Συνδικαλιστικά

30 Αυγούστου 2017 17:53

Με τον Υπουργό Υγείας συναντήθηκε το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Text to Speech

Επί τάπητος τέθηκαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας, οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Με τον Υπουργό Υγείας συναντήθηκε το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το ωράριο λειτουργίας, το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, απασχόλησαν την συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό, από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα το μοντέλο της Γερμανίας, όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ, οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση, που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Για το θέμα του ωραρίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Υπουργός αναγνώρισε «το πρόβλημα που υπάρχει στις διανυκτερεύσεις και την αναρχία που επικρατεί και τόνισε πως πρέπει να δούμε ένα νέο σύστημα ωραρίου, το οποίο μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού, τακτικότητας και βελτίωσης της εξυπηρέτησης του κοινού».

Για τις πληρωμές των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ, η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ ζήτησε να διασφαλισθεί η απόδοσή τους εντός των συμβατικών υποχρεώσεων, ενώ για τα αναλώσιμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, έθεσε και το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και τόνισε πως η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές ως προς τις δαπάνες τους, αλλά από την άλλη πλευρά, η ενδεικτική λιανική τιμή χωρίς την καθιέρωση κανόνων στην χονδρική τιμή, δημιουργεί ανισορροπίες στην αγορά.

Οι φαρμακοποιοί συμπλήρωσαν, πως η απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ουσιαστικά ζημιώνει τον φαρμακοποιό, χωρίς όφελος για τον πολίτη και με μοναδικό ωφελημένο την βιομηχανία.

«Ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα του κλάδου μας. Ελπίζουμε η διάθεση αυτή να φανεί και στην πράξη. Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για την χώρα και τον κλάδο μας» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

VIDEO