Γενικά

29 Νοεμβρίου 2017 20:23

Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του “Αγία Ζώνη ΙΙ”

Text to Speech

Το πλοίο θα φυλάσσεται επί 24ώρου βάσεως στο ναυπηγείο. Πότε θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των περιοχών που επλήγησαν από την ρύπανση.

Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του “Αγία Ζώνη ΙΙ”

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ανέλκυσης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που ναυάγησε τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό

Στην συνέχεια το «Αγία Ζώνη ΙΙ», θα ρυμουλκηθεί στα ναυπηγεία στα Αμπελάκια Σαλαμίνας, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών βύθισής του. Το πλοίο συνοδεύουν απορρυπαντικά σκάφη και ρυμουλκά, καθώς και πλωτά του Λιμενικού Σώματος, και στο σημείο όπου θα μεταφερθεί θα τοποθετηθεί πλωτό φράγμα για προληπτικούς λόγους. 

Το πλοίο θα φυλάσσεται επί 24ωρου βάσεως, ενώ η πραγματογνωμοσύνη και όλες οι επιθεωρήσεις είναι υπό την εποπτεία της πέμπτης ανακρίτριας Πειραιά.

Προανάκριση για την υπόθεση του ναυαγίου πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά αλλά την ΕΛΥΔΝΑ (Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνησης Ναυτικών Συμβάντων), όπου έχουν καταθέσει ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος. 

Αγία Ζώνη ΙΙ - ανέλκυση

Σε δηλώσεις του υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε ότι για πρώτη φορά σε θέματα ναυαγίων εφαρμόζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς, ουσιαστικά, το ναυάγιο δεν θεωρείται απλά ναυάγιο, αλλά περιβαλλοντικό απόβλητο. 

Όπως ανέφερε, στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η ανέλκυση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» θα πρέπει να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα και για τα υπόλοιπα καταγεγραμμένα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά. 

Σε ερώτηση πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από τη διάσπαρτη ρύπανση που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο, απάντησε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, με την παράδοση της τελευταίας περιοχής «Θεατράκι», όπου συνεχίζονται με πιεστικά και λοιπά μηχανικά μέσα, από μέλη ιδιωτικών συνεργείων, οι εργασίες καθαρισμού των βράχων και των ακτών. 

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι μέσα στον Δεκέμβριο αναμένονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛΚΕΘΕ για τον βυθό και τους έμβιους οργανισμούς στις θαλάσσιες περιοχές που επλήγησαν από τη ρύπανση.

Αγία Ζώνη ΙΙ - ανέλκυση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO