Γενικά

28 Δεκεμβρίου 2017 17:44

Το σπάνιο φαινόμενο του τριπλού ουράνιο τόξου στη Σάμο (φωτο)

Text to Speech

Μαγικές εικόνες από το ατμοσφαιρικό φαινόμενο που εντοπίζεται σπανίως στα παγκόσμια δεδομένα.

Το σπάνιο φαινόμενο του τριπλού ουράνιο τόξου στη Σάμο (φωτο)

Ένα από τα πιο σπάνια ατμοσφαιρικά φαινόμενα κατέγραψε με την κάμερά του ο φυσικός και φωτογράφος Μανώλης Θράβαλος.

Ο φακός του Μανώλη Θράβαλου, κατοίκου της Σάμου κατάφερε να «αιχμαλωτίσει» το σπάνιο φαινόμενο του τριπλού ουράνιου τόξου ή «reflection rainbow», σε μία από τις ελάχιστες φορές που καταγράφεται στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

"Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία ουράνια τόξα εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί στον ουρανό της πόλης της Σάμου και αυτό είναι κάτι το πραγματικά σπάνιο! Προσωπικά, παρά την διαρκή ενασχόλησή μου με την φωτογράφιση και την παρατήρηση τέτοιων φαινομένων, σήμερα ήταν η πρώτη φορά που είχα την τύχη να δω ζωντανά την ομορφιά ενός τριπλού ουράνιου τόξου!

τριπλό ουράνιο τόξο - Σάμος

Η απαιτητική γεωμετρικά εξήγησή του αντικατοπτρίζει πλήρως την σπανιότητά αλλά και την ομορφιά του. Για την δημιουργία του απαιτείται μεταξύ άλλων, μία μεγάλη σχετικά επιφάνεια που να καθρεπτίζει τέλεια το φως του ήλιου. Η ολική άπνοια σήμερα το πρωί είχε μετατρέψει τον κόλπο του Βαθέος σε έναν τεράστιο καθρέπτη, καλύπτοντας έτσι την πρώτη συνθήκη. Επιπλέον και όπως είναι γνωστό, κάθε ουράνιο τόξο σχηματίζεται όταν ο ήλιος φωτίζει την βροχή. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι το ουράνιο τόξο γεωμετρικά έχει την μορφή τμημάτων κύκλου, ο οποίος έχει ως κέντρο του το ακριβώς αντίθετο σημείο από αυτό του ήλιου. Έχοντας λοιπόν, δύο φωτεινές πηγές στα ανατολικά, τον ήλιο και το είδωλό του, υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ουράνιων τόξων ως τμήματα δύο διαφορετικών κύκλων στα δυτικά.  Έτσι, όταν οι ακτίνες φώτισαν την βροχή που έπεφτε στα δυτικά και από τις δύο κατευθύνσεις, σχηματίστηκε το χαρακτηριστικό V που βλέπετε στις φωτογραφίες, από τα τμήματα των δύο κύκλων που αλληλοεπικαλύπτονται», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο φυσικός και φωτογράφος.

 τριπλό ουράνιο τόξο - Σάμος

τριπλό ουράνιο τόξο - Σάμος

VIDEO